Ostatnie komentarze

Uwielbiam ten moment, kiedy na warzywno-owocowym bazarku nie wiem, co kupić a podczas przygotowania posiłków nie wiem, które owoce zjeść najpierw. Wszystko jest świeże, soczyste, pachnące i fantastycznie kolorowe. Oczywiście zawsze najpierw wybieram te, które lubię najbardziej: truskawki, maliny, brzoskwinie.


Dziś większą część moich malinowych zakupów wykorzystałam do przygotowania letniego drugiego śniadania. Polecam je szczególnie tym, którzy na pierwsze zdążyli wypić tylko kawę. Płatki owsiane, nasiona chia zapewniają, że doskonale zaspokaja głód, a pusta miseczka powoduje, że jest Ci przykro, że porcja była tak mała.


Inspirację do przygotowania tego dania znalazłam w „Smakach życia" Agnieszki Maciąg.


Składniki:
100g malin
3 łyżeczki miodu
3 łyżki płatków owsianych
2 łyżeczki chia
do dekoracji:
3 łyżki jogurtu naturalnego
maliny, borówki, plasterki banana, orzechy nerkowca, ziarna sezamu

więcej»

Na dwa skarby lata niecierpliwie czekam przez cały rok. Pierwszym z nich są truskawki a drugim bób. Ja wiem, że oba produkty można kupić mrożone poza sezonem, ale ich smak nie da się porównać ze smakiem świeżych produktów.


Bób najbardziej lubimy po prostu ugotowany. Niezależnie od jego ilości jesteśmy go w stanie zjeść na raz. Moja córka uwielbia go tak jak ja ale zawsze zjada go znacznie więcej. Wypróbowałam już bób, jako doskonały składnik sałatek. Dziś chciałabym zaproponować Wam małe kruche ziołowe mini tarty z bobem i krążkami ulubionej kiełbasy. Danie pachnie tymiankiem i rozmarynem i sprawdzi się jako niezbyt obfity obiad lub bardziej obfita kolacja.


Składniki (3 porcje):
ciasto
150g mąki
1 jajko
75g masła
łyżka posiekanego rozmarynu
łyżka posiekanego tymianku
szczypta soli
farsz
100g kiełbasy
3 garście bobu
kawałek pora (10cm)
1 łyżka posiekanego rozmarynu

więcej»

Kiedy chcemy, zjeść coś nieskomplikowanego często robimy kanapkę. Kiedy robimy szybką kolację – kanapka, na śniadanie podczas pośpiesznego poranka – kanapka. W rezultacie myśl o kanapce zwyczajnie odbiera nam apetyt. W niektórych przypadkach może nie jest to takie złe, ale czasem jednak coś zjeść trzeba. Dzisiaj chciałaby Wam zaproponować kanapkę ale w nieco innym wydaniu. Zamiast tradycyjnych warzyw – truskawkowa salsa, zamiast plastra szynki - grillowany na złoto ser Halloumi, jedno tylko zostaje w kanapce niezmienne – świeże i pachnące pieczywo.


Halloumi to cypryjski ser wytwarzany z mleka owczego lub kombinacji mleka owczego z kozim i krowim. Ser jest półtwardy i tak elastyczny, że doskonale nadaje się do smażenia i grillowania, chociaż doskonały jest również świeży.


Składniki (2 porcje)
2 świeże ulubione bułeczki
2 duże liście sałaty
4 plastry sera Halloumi
2 łyżeczki masła

więcej»

Już od początku marca niecierpliwie wyczekuję wiosny. W tym roku kazała na siebie długo czekać. Jeszcze w trakcie majowego długiego weekendu w Karkonoszach nie rozstawaliśmy się z ciepłymi kurtkami. No, ale w końcu przyszła i od paru dni rozpieszcza nas piękną słoneczną pogodą.


Wiosna to nie tylko zmiana ubrań. Większość czując zbliżające się ciepłe dni zmienia również swoją codzienną dietę. Chętniej sięgamy po warzywa, owoce, oczyszczające koktajle, orzeźwiające sałatki.


Dziś propozycja weekendowego śniadania wzmacniającego i lekkiego zarazem z wykorzystaniem królujących w maju i czerwcu pysznych zielonych szparagów. Podajcie go z razowymi grzankami lub zajadajcie bez dodatków najlepiej powoli i leniwie w miłym towarzystwie. Przecież wiosną najprzyjemniej celebruje się małe przyjemności.


Inspirację do przygotowania tego dania znalazłam w „Smakach życia" Agnieszki Maciąg.


Składniki (2 porcje)
4 jajka
10 zielonych szparagów
1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
4 łyżki startej mozzarelli
10 koktajlowych pomidorków
2 łyżeczki masła
sól i pieprz

więcej»

Szukając pomysłów na kolację i drugie szkolne śniadania znalazłam kilka różnych przepisów na babeczki w wytrawnej wersji. Były z szynką, suszonymi pomidorami, warzywami i ziołami. Postanowiłam zrobić swoją wersję z takimi dodatkami, które lubimy najbardziej. Dodałam do nich szynkę, ser i cukinię. Były doskonałe zarówno na ciepło jak i następnego dnia na zimno.


Moja córka, która bardzo lubi testować kulinarne wynalazki, zjadła od razu dwie babeczki a kolejne dwie zapakowała na drugie śniadanie do szkoły. Następnym razem zrobię ich znacznie więcej.


Składniki (8 sztuk):
200g mąki
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
125ml mleka
50ml oleju
1 jajko
200g cukinii
75g szynki
100g sera żółtego
2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól, pieprz

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony