Ostatnie komentarze

Kasza jaglana jest wyjątkowo wdzięcznym produktem. Sprawdza się zarówno w daniach na słodko jak i w wersji warzywnej. Ugotowana na sypko może być dodatkiem do dań mięsnych lub bazą do sałatek. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B oraz żelaza i miedzi. Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Dzięki zawartości witaminy E i lecytyny polecana jest uczniom, studentom i osobom intensywnie pracującym umysłowo pozytywnie wpływając na pamięć i koncentrację. Po kaszę jaglaną bogatą w krzemionkę powinny także sięgnąć kobiety dbające o wygląd włosów, skóry, paznokci.


Jeśli ktoś nie jest przekonany do kaszy jaglanej powinien rozpocząć przygodę z płatkami jaglanymi. Mają przyjemny delikatny smak a ugotowane konsystencją przypominają kaszę manną. Gotują się szybko więc są idealne jako pożywne wartościowe śniadanie. Dodatek owoców i chrupiących uprażonych pestek sprawi, że staną się ulubionym śniadaniem całej rodziny.


Składniki (2 porcje):
50g płatków jaglanych
300ml mleka kokosowego
3 łyżki ksylitolu
½ łyżeczki esencji waniliowej
3 jabłka
pół łyżeczki cynamonu
2 łyżki sezamu
2 łyżki słonecznika

więcej»

Uwielbiam wiosnę. Szczególnie ten mement, kiedy zaczyna być widać, że już jest. Małe pączki i potem delikatna zielona mgiełka na drzewach, świeża trawa, która już nigdy potem nie ma tak pięknego i soczystego koloru. Miło jest wstać (nawet wcześnie rano) i w drodze do szkoły słuchać oszalałego świergotu ptaków. Nawet nie przeraża mnie weekend w którym przestawia się czas. Przecież każdego dnia jest dłużej jasno.


Dziś mam dla was wiosenną propozycję. Sami zdecydujcie, czy danie to nadaje się bardziej na śniadanie obiad czy kolację. Ja, te niezwykłe zielone naleśniki, podałam na obiad. Wiosenną ozdobą moich naleśników była rzeżucha. Kolejny zwiastun wiosny i zbliżającej się Wielkanocy.


Pomysł podpatrzyłam na stronie http://moniamieszaigotuje.blogspot.com.


Składniki:
naleśniki
340g kaszy manny błyskawicznej
700ml mleka
100g szpinaku
2 jajka
4 łyżki oleju
szczypta soli

więcej»

Dzisiaj mój syn udowodnił mi, że wszystko można zjeść z cukrem pudrem. To, że wszelkiego rodzaju słodkie racuchy z owocami i bez, lubi jeść z cukrem pudrem, wiedziałam od dawna. Jedyny dodatek, który jest w stanie go skusić to syrop klonowy. Okazało się, że nawet placki, które aż proszą się o inne smakołyki najlepsze są z cukrem. Udało mi się namówić małego uparciucha, żeby jeden zjadł jeden placuszek z pomidorkami i kiełkami (jedno i drugie bardzo lubi), ale pozostała część obiadu była słodka.


Pozostałym członkom rodziny placki z tartej kalarepki i marchewki najlepiej smakowały ze zdecydowanie wytrawnymi dodatkami. Podałam do nich kawałki podsmażonej kiełbasy, kiełki z jarmużu i pomidorki koktajlowe. Smak delikatnych placków doskonale zaostrzył chrzan. Moja córka tradycyjnie zalała je dodatkowo ketchupem ale stwierdziła, że są przepyszne. Wy wybierzcie swoje ulubione dodatki. Ciekawe, że bardzie będą Wam smakowały w wersji wytrawnej czy na słodko.


Składniki (20 placków):
placki
2 kalarepki
2 marchewki
pół cebuli
2 ząbki czosnku
garść posiekanego koperku
2 jajka
5 łyżek mąki
sól, pieprz
olej do smażenia

więcej»

Większość rodziców, których dzieci chodzą do szkoły, boryka się z codziennym porannym problemem: co zrobić dziecku na drugie śniadanie do szkoły, żeby było smacznie, zdrowo i atrakcyjnie? Nie tylko ja wiem, że jest to zadanie trudne, a kolejne nietknięte jedzenie wracające z dzieckiem ze szkoły nie pomaga. Oczywiście można iść po linii najmniejszego oporu zapakować drożdżówkę, tylko czy chcemy nieustannie karmić dzieci słodkimi bułkami? Zwykła kanapka jest nudna – ja sama pamiętam, że czasem wracając ze szkoły karmiłam szkolnym śniadaniem okoliczne bezdomne psy. Nie chce mi się nawet myśleć, ile niezjedzonych śniadań trafia do śmietnika.


Dzisiaj propozycja, która u mnie zdaje egzamin. Tortilla. Można włożyć do niej mnóstwo pyszności, zapakowanie nie stwarza problemu, a podczas jedzenia dziecko nie brudzi rąk. Śniadanie idealne? Na razie tak, dopóki się nie znudzi.
Pomysł znalazłam na stronie Lidla. Trochę go tylko podrasowałam według własnego smaku.


Składniki
2 placki tortilli
2 duże plastry szynki
4 duże liście sałaty
1 mango
3 łyżki koziego serka do smarowania (100g of cottage goat cheese
2 łyżeczki chrzanu

więcej»

Kiedy mamy w domu niejadka, któremu nic nie smakuje staramy się szukać dań, przy których kolejne posiłki nie będą drogą przez mękę. Wielu rodziców, podobnie jak ja, stara się, żeby mały grymaśnik dostawał urozmaicone jedzenie nawet, jeśli najchętniej zjadałby pomidorową i barszcz a na drugie danie naleśniki z serem.


Na wiele sposobów przemycamy w potrawach warzywa i owoce, zdrowe kasze i pełnoziarniste produkty. Dla mnie jednym ze sposobów na domowego niejadka są wszelkiego rodzaju placki. Na szczęście, niezależnie od ich składników są akceptowane bez grymaszenia. Mogę więc do woli eksperymentować z warzywami, owocami i kaszami, hasło placki jest kluczem do spokojnego obiadu lub kolacji.


Tym razem w delikatnych plackach przemyciłam kaszę jaglaną, o której zdrowych właściwościach nikogo przekonywać nie trzeba. Przepis pochodzi z książeczki pt.: „Smakowite placki" wydawnictwa ZPR Media S.A. W oryginalnym przepisie jest propozycja podania placków z odrobiną masła orzechowego lub czekoladą. Ja podałam je z naturalnym jogurtem i owocami. Przyznam, że były naprawdę pyszne.


Składniki:
100g kaszy jaglanej
2 banany
2 jajka
pół łyżeczki cynamonu
olej do smażenia

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony