Jaglane śniadanie
Kasza jaglana jest wyjątkowo wdzięcznym produktem. Sprawdza się zarówno w daniach na słodko jak i w wersji warzywnej. Ugotowana na sypko może być dodatkiem do dań mięsnych lub bazą do sałatek. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B oraz żelaza i miedzi. Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Dzięki zawartości witaminy E i lecytyny polecana jest uczniom, studentom i osobom intensywnie pracującym umysłowo pozytywnie wpływając na pamięć i koncentrację. Po kaszę jaglaną bogatą w krzemionkę powinny także sięgnąć kobiety dbające o wygląd włosów, skóry, paznokci.
Jeśli ktoś nie jest przekonany do kaszy jaglanej powinien rozpocząć przygodę z płatkami jaglanymi. Mają przyjemny delikatny smak a ugotowane konsystencją przypominają kaszę manną. Gotują się szybko więc są idealne jako pożywne wartościowe śniadanie. Dodatek owoców i chrupiących uprażonych pestek sprawi, że staną się ulubionym śniadaniem całej rodziny.
Składniki (2 porcje):
50g płatków jaglanych
300ml mleka kokosowego
3 łyżki ksylitolu
½ łyżeczki esencji waniliowej
3 jabłka
pół łyżeczki cynamonu
2 łyżki sezamu
2 łyżki słonecznika