Pasztet rybny
Kiedy dwoje młodych ludzi tworzą swój własny dom przenoszą do niego przyzwyczajenia zwyczaje ale także smaki z rodzinnych kuchni. Tort babci, pieczeń według przepisu cioci, nalewka robiona przez dziadka - każdy z nas nosi w sobie takie smaki, które mimo zmieniającego się świata chciałby zapamiętać, zatrzymać i przekazać dalej swoim dzieciom. Podręczne książki kucharskie młodych gospodyń to połączenie przepisów na potrawy z różnych domów, regionów, kultur.
Dzisiejszy przepis taką ma właśnie historię. Dostałam go od mamy mojego męża. Najlepiej smakuje z chrzanem lub z marynowanymi grzybami.
Składniki:
600g filetów białej ryby morskiej
2 czerstwe bułki
1 duża cebula
2 łyżki masła
300ml mleka
pęczek natki z pietruszki
2 jajka
1,5 łyżeczki soli, pieprz