Ostatnie komentarze

Według mojej wiedzy mieszkamy w klimacie umiarkowanym. Wszystkiego zatem powinniśmy mieć tak akurat. A u nas ostatnio same skrajności. Ledwo skończyło się suche jak pieprz i upalne lato rodem z Sahary i człowiek z ulgą oczekiwał pięknej złotej jesieni a tu? Połowa października i zima. I gdzie tu umiarkowanie ja się pytam?

 

Taka aura nie służy poprawie mojego nastroju. Jak mówi znajoma blogerka na każdego czasem przychodzi taki czas, że ma się ochotę okopać w dołku na kanapie, przykryć kocykiem i udawać, że go nie ma. Mnie taki odpływ pozytywnych wibracji, spotęgowany jesienno-zimową aurą za oknem, dopadł ostatnio. Niestety z racji licznych obowiązków okopać się nie mogę, wiec Mój Mąż postanowił poprawić mi humor przygotowując niespodziankę: proste ale oryginalne i bardzo pyszne śniadanie. Potem okazało się ze inspiracja została zasięgnięta z programu Karola Okrasy, ale wykonanie oryginalne. Mistrz Okrasa przestrzegał, żeby nie myśleć nawet o zamianie składników na inne. Lekko słony i oryginalny smak koziego sera doskonale komponuje się z słodyczą miodu i orzechami.

 

Składniki:

4 kromki białego pieczywa (bułka lub chałka)

100g koziego twarogowego serka

4 łyżki miodu

50g orzechów włoskich

wiÄ™cej»

Przepisy nietuzinkowe, szybkie i proste zawsze w są w cenie. Mnie interesują szczególnie ponieważ popołudniami mam wyjątkowo mało czasu. Proponowane przez mnie małe kanapeczki z ciasta francuskiego to kolacja, którą robi się migiem i dodatkowo nie są to trywialne parówki. Przepis godny polecenia.

 

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

120g mozzarelli mini

200g pomidorków koktajlowych

listki bazylii

sól, pieprz

wiÄ™cej»

Cukinia jest bardzo wdzięcznym produktem do wykorzystania w kuchni. Można ją jeść na surowo lub po obróbce. Pyszna jest smażona grillowana, faszerowana. Od kiedy można kupić różne odmiany tego warzywa potrawy wyglądają i smakują bardziej interesująco. W tym roku latem jadłam po raz pierwszy chyba surową cukinię w sałatce z dodatkiem marchewki koperku oraz cebuli. Była pyszna.

 

Moje dzieci najbardziej lubią cukinie grillowaną dlatego pewnie taka najczęściej gości na naszym stole. Tym razem wykorzystałam ją do przygotowania lekkiej i smacznej przekąski z wędzonym łososiem oraz serkiem. Serek można doprawić po swojemu wykorzystując naturalny twarożek i dodając czosnek, zioła, chrzan lub i zioła. Ja wykorzystałam gotowy serek chrzanowy wzbogacając go jedynie odrobiną tymianku. Danie jest eleganckie i kolorowe. Sprawdza się zarówno jako przystawka do bardziej wystawnego obiadu jak i lekka kolacja lub przekąska.

 

Składniki na 8 ruloników:

2 niewielkie cukinie

200g wędzonego na zimno łososia

wiÄ™cej»

Drugie śniadanie to posiłek niedoceniany. Właściwie jedzą go dzieci w przedszkolu i uczniowie na długiej przerwie. Dorośli pracujący zadawalają się najczęściej kawą. Jeśli z jakiś przyczyn nie zjedli rano śniadania, wtedy drugie śniadanie kończy się w fast foodzie, bo przecież burczący z głodu brzuch skutecznie zakłóca nawet ciche myśli. A dietetycy zalecają spożywanie pięciu posiłków dziennie w odpowiednich trzy-, cztero-godzinnych odstępach czasu. Zapewniamy sobie w ten sposób dobre samopoczucie, właściwy poziom wydzielania insuliny i brak gwałtownych skoków poziomu glukozy co zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej.

 

Dziś więc propozycja drugiego śniadania. Można je przygotować wcześniej a potem lekko podgrzać zatem nadaje się do zabrania do pracy. Będzie smakować i dorosłym i dzieciom, a dla łasuchów, którzy liczą kalorie może być deserem bez wyrzutów sumienia.

 

Składniki:

120g kaszy jaglanej

300ml wody

wiÄ™cej»

Kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Oprócz wielu wartości odżywczych ma jeszcze jedną niezwykle istotną z kulinarnego punktu widzenia: świetnie komponuje się zarówno z daniami słonymi, jak i słodkimi.

 

Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B oraz żelaza i miedzi. Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Niewiele osób wie, że jest naturalnym lekiem na katar ponieważ ma właściwości antywirusowe i zmniejsza stan zapalny błon śluzowych. Dzięki zawartości witaminy E i lecytyny polecana jest uczniom, studentom i osobom intensywnie pracującym umysłowo pozytywnie wpływając na pamięć i koncentrację. Po kaszę jaglaną bogatą w krzemionkę powinny sięgnąć również kobiety dbające o wygląd włosów, skóry, paznokci. Kasza zapobiega odwapnianiu kości a zatem powinna być stosowana w profilaktyce osteoporozy.

 

Współczesna kuchnia stawia na szybkość i wygodę, którą osobiście bardzo cenię. Jeśli jednak chodzi o gotowanie kaszy jaglanej zdecydowanie korzystam z znacznie dłuższego sposobu mojej mamy i babci. Próbowałam gotować kaszę jaglaną w torebkach, ale przyznam, że niezależnie od czasu gotowania ma ona konsystencję papki, za którą nie przepadam.

Dziś kilka wskazówek, jak ugotować kaszę jaglaną „na sypko".

wiÄ™cej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony