Jajecznica inaczej
Sobotni lub jeśli wolicie niedzielny poranek. Rodzinna atmosfera, luz brak pośpiechu a na stole tradycyjna jajecznica z cebulką kiełbasą, szynką, szczypiorkiem, może z kurkami. A gdyby tak coś zmienić? Nie towarzystwo i atmosferę rzecz jasna ale tradycyjna jajecznicę na clafoutis. Brzmi może egzotycznie ale ta francuska potrawa to po prostu owoce zapieczone pod warstwą ciasta. W moim śniadaniowym wydaniu owoce zastąpiłam pomidorkami koktajlowymi oraz czarnymi oliwkami.
Jedyny minus tej potrawy jest taki, że przyrządza się je nico dłużej niż klasyczną jajecznicę, ale poświęcony czas jest tego wart. Z jajecznicy lub jajek na skrzynce na pewno nie zrezygnujemy ale czasem dla odmiany clafoutis zagości na naszym stole.
Składniki (na 4 porcje):
60g pomidorków koktajlowych
łyżka masła
4 jajka