Ostatnie komentarze

Sobotni lub jeśli wolicie niedzielny poranek. Rodzinna atmosfera, luz brak pośpiechu a na stole tradycyjna jajecznica z cebulką kiełbasą, szynką, szczypiorkiem, może z kurkami. A gdyby tak coś zmienić? Nie towarzystwo i atmosferę rzecz jasna ale tradycyjna jajecznicę na clafoutis. Brzmi może egzotycznie ale ta francuska potrawa to po prostu owoce zapieczone pod warstwą ciasta. W moim śniadaniowym wydaniu owoce zastąpiłam pomidorkami koktajlowymi oraz czarnymi oliwkami.

 

Jedyny minus tej potrawy jest taki, że przyrządza się je nico dłużej niż klasyczną jajecznicę, ale poświęcony czas jest tego wart. Z jajecznicy lub jajek na skrzynce na pewno nie zrezygnujemy ale czasem dla odmiany clafoutis zagości na naszym stole.

 

Składniki (na 4 porcje):

60g pomidorków koktajlowych

łyżka masła

4 jajka

więcej»

Każdy kiedyś chciałby poczuć się jak prawdziwy kucharz, twórca a nie odtwórca gotowych przepisów. Ponieważ potrzeba jest matką wynalazków większość gospodyń domowych, choć o tym tak nie myśli, kreuje nowe wersje potraw. Niedawno autorski przepis stworzył Mój Mąż. Z kilku prostych składników powstał omlet a może raczej placek, który można podać w rożnych wersjach. Na słodko z owocami, miodem lub syropem klonowym, na ostro ze smażona cebulą i papryczką chili, lub z tym, co tylko przyjdzie Wam do głowy.

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony