Bruschetta z pomidorami i awokado
Dzisiaj coś śródziemnomorskiego. Bruschetta - pyszna włoska przekąska, która doskonale sprawdzi się jako weekendowe śniadanie lub lekka kolacja. Jej podstawą jest grzanka skropiona oliwą i posmarowana roztartym czosnkiem podawana z pomidorami i bazylią. Kiedyś była ona prostym daniem plantatorów oliwek – ciężko pracujących ludzi, spędzających wiele godzin monotonnej pracy, opiekając na ogniu kawałki chleba, polewając oliwą i posypując solą.
Jadłam to danie z suszonymi pomidorami ale według mnie znacznie lepiej smakuje ze świeżymi pachnącymi słońcem pomidorami. Spróbujcie obie wersje i wybierzcie swoją ulubioną. Możecie również wzbogacić bruschettę awokado, mozzarellą albo oliwkami i zrobić ją według swojego przepisu.
Składniki:
1 ciabatta
1 duży pomidor
100g mozzarelli
pół awokado
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
sól, pieprz