Ostatnie komentarze

Dzisiaj coś śródziemnomorskiego. Bruschetta - pyszna włoska przekąska, która doskonale sprawdzi się jako weekendowe śniadanie lub lekka kolacja. Jej podstawą jest grzanka skropiona oliwą i posmarowana roztartym czosnkiem podawana z pomidorami i bazylią. Kiedyś była ona prostym daniem plantatorów oliwek – ciężko pracujących ludzi, spędzających wiele godzin monotonnej pracy, opiekając na ogniu kawałki chleba, polewając oliwą i posypując solą.


Jadłam to danie z suszonymi pomidorami ale według mnie znacznie lepiej smakuje ze świeżymi pachnącymi słońcem pomidorami. Spróbujcie obie wersje i wybierzcie swoją ulubioną. Możecie również wzbogacić bruschettę awokado, mozzarellą albo oliwkami i zrobić ją według swojego przepisu.


Składniki:
1 ciabatta
1 duży pomidor
100g mozzarelli
pół awokado
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

więcej»

Czy jedliście awokado na ciepło? Dla mnie było ono jedynie składnikiem sałatek i past do chleba. Nie przyszło by mi do głowy, żeby włożyć je do piekarnika. Jeśli lubicie awokado i jeszcze tego nie próbowaliście - zaryzykujcie. Awokado nadziewane przepiórczym jajeczkiem i wzbogacone plastrami wędzonego łososia nie tylko wygląda pięknie, ale również bardzo ciekawie smakuje. Podajcie je skropione sokiem z cytryny ze świeżą zieloną sałatą, koktajlowymi pomidorkami. Czasem opłaca się zaryzykować.


Do tego dania wybierzcie ładne dojrzałe awokado, bez wgnieceń i ciemnych plamek. W piekarniku każde uszkodzenie skórki i miąższu robi się czarne i danie nie wygląda apetycznie. Jeśli nie lubicie wędzonej ryby zastąpcie ją suszonymi pomidorami lub weźcie duże kurze jajko wypełnijcie nim dołek po pestce.


Inspirację do zrobienia kolacji zaczerpnęłam ze strony Tesco.


Składniki:
2 awokado
4 jajka przepiórcze
50g wędzonego łososia lub kilka suszonych pomidorów
2 łyżki posiekanego szczypiorku
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz

więcej»

Sylwestrowa noc zbliża się dużymi korkami. Dzisiaj przepis dla tych, którzy tę noc mają zamiar spędzić na hucznych zabawach, domówkach, prywatkach i mniejszych i większych balach. Na stołach pojawiają się wtedy małe przekąski. Takie, które nie zagrażają naszym kreacjom i które łatwo chwycić w rękę między jednym tańcem a drugim. Nie trzeba pilnować swojego talerzyka a podczas „stojących imprez" trudno walczyć z daniami wymagającymi noża i widelca. Najlepiej sprawdzają się wtedy koreczki, małe tartinki i inne dania „na raz".


Moja propozycja to kruche mini babeczki z dwoma różnymi nadzieniami. Pierwsze z nich to sałatka z łososia, krewetek z odrobiną majonezu, druga to pasta z awokado i sera feta. Nałożone do mini wyglądają pięknie i tak też smakują. Babeczki możecie zrobić sami – nie wymagają wiele pracy. Jeśli jednak przygotowania do sylwestrowego balu zajmą wam więcej czasu niż planowaliście możecie posłużyć się gotowymi babeczkami.


Składniki (24 mini babeczki)
nadzienie 1
100g łososia wędzonego na zimno
100g krewetek
pół czerwonej papryki
8 marynowanych pieczarek
garść posiekanego szczypiorku
pół łyżeczki musztardy
łyżeczka majonezu

więcej»

Dziś chciałabym podzielić się z wami przepisem na danie, które od niedawna gości u naszym niedzielnym śniadaniowym stole. Dotychczas ukochanym weekendowym daniem było „jajko na skrzynce". Kilka tygodni temu Mój Mąż po raz pierwszy zrobił "hambuksy". Moje dzieciaki nie byłyby sobą, gdyby nie jęczały, marudziły jeszcze zanim zobaczyły i spróbowały śniadania. Nowość na talerzu jest podejrzana i należy na wszelki wypadek okrasić ją odpowiednią porcją grymasów. Dziś "hambuksy" mają stałe miejsce w naszym domowym menu.


Podstawą w "hambuksach" jest świeża chrupiąca bułeczka. Możecie dodatkowo przyrumienić ją w tosterze. Równie ważna będzie świeża aromatyczna szynka. Jajka usmażcie tak jak lubicie. U nas każdy lubi inne: jedni z płynnym żółtkiem, które smakowicie wycieka z bułki, inni mocniej ścięte lub dokładnie wysmażone.


Składniki:
4 kajzerki
4 plasterki żółtego sera
4 plasterki szynki
4 jajka
2 ogórki konserwowe
2 łyżki masła
garść kiełków rzodkiewki

więcej»

Śniadanie to ważny posiłek. Wiedzą o tym wszyscy. Głodny człowiek mały i duży nie myśli o pracy i nauce ale o burczącym brzuchu. Śniadanie, które jest zdrowe i smaczne a przede wszystkim łatwe i szybkie do wykonania jest na wagę złota. Takie dania docenią wszystkie mamy, które śpieszą się co rano, żeby wyszykować i dzieci i siebie. Poranne grymasy przy stole na pewno temu nie pomagają.


Dzisiejsze śniadanie można w części przygotować już wieczorem a rano w kilka minut dokończyć i podać królewskie danie. Nasiona chia na noc trzeba namoczyć w mleku. Możecie wykorzystać do tego zwykłe mleko, mleko kokosowe (ja używam mieszanki mleka krowiego i kokosowgo) lub jeśli wasze dzieci nie piją mleka krowiego, użyjcie mleka sojowego, (waniliowego, żeby bardziej smakowało dzieciom). Podajcie z waszymi ulubionymi owocami, wiórkami kokosowymi lub uprażonymi płatkami migdałów.


Składniki (4 porcje):
3 łyżki nasion chia
100ml mleka
200ml mleczka kokosowego
3 łyżki miodu
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
mango
3 łyżki wiórków kokosowych
150g borówek amerykańskich

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony