Ostatnie komentarze

Są takie chwile, kiedy człowiek musi sobie pochrupać. Dobra książka, ciekawy film, spotkanie ze znajomymi, przekąski znikają wtedy, jak przysłowiowe świeże bułeczki. Chrupki, chipsy, orzeszki, paluszki mają niezwykłą cechę. Sięgasz po pierwszego i nagle miseczka jest pusta niezależnie, jak dużo pyszności w niej było. O wartościach odżywczych tych najczęściej słonych przekąsek nawet nie ma co dyskutować, no ale przecież nie zjadamy ich, żeby zdrowo się odżywiać;-). Czasami człowiek po prostu musi.


Dziś mam dla Was propozycję szybkiej przekąski, którą migiem przygotujecie w domu. Smakuje najlepiej na ciepło, dlatego przygotujcie ją wspólnie ze znajomymi. Butelkę czerwonego wina, które doskonale pasuje do paluchów z francuskiego ciasta możecie otworzyć już wcześniej.


Paluchy te są również doskonałym dodatkiem do zup kremów, które często podajemy na przykład z groszkiem ptysiowym lub małymi grzankami. Do przygotowania paluchów będziemy potrzebować pesto. Spróbujcie zrobić je sami – to wcale nie jest trudne, kiedy jednak nie macie czasu lub zwyczajnie ochoty wykorzystajcie gotowe ze słoiczka.
Przepis na paluchy znalazłam na stronie Lidla.


Składniki:
pesto:
pęczek bazylii
20 g orzechów nerkowca
100 g startego parmezanu
1 ząbek czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz

więcej»

Dziś przepis „towarzyski". Ślimaczki z ciasta francuskiego są doskonałe jako przystawka przed obiadem czy niezbyt ciężka, ale naprawdę pyszna kolacja. Powstały z potrzeby chwili, czyli nieplanowanego spotkania ze znajomymi. Można do nich dodać to, co lubicie. Pieczarki, szynkę, ser – możliwości jest tyle, ile ulubionych produktów i tak naprawdę tego, co aktualnie macie w lodówce. Najlepsze są zaraz po wyjęciu z piekarnika, gorące i pachnące. Nam najlepiej smakują bez dodatków (no, może poza kieliszkiem czerwonego winaMrugnięcie), ale możecie przygotować sos czosnkowo jogurtowy i też będą znakomite.


Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 średnia cukinia
pół czerwonej papryki
pół cebuli
2 ząbki czosnku
100g sera koziego (do smarowania)
3 łyżki mleka
łyżeczka masła
sól pieprz

więcej»

Wakacje są dla mnie przede wszystkim czasem, kiedy mogę pozwolić sobie na przygotowanie całego mnóstwa rzeczy, na które w ciągu roku doba jest za krótka. Placuszki, racuchy, naleśniki, ciasteczka, kiedy je przygotować, jeśli nie w czasie wolnym, gdy nie gonią nas projekty, prace domowe i stosy ubrań do prasowania. Pewnie, że w wakacje też potrzebujemy czasu dla siebie i nie zawsze radością napełnia nas stanie przy kuchni, ale co kto lubi. Niektórzy odprężają się właśnie tu.


Korzystając z ostatnich wolnych dni podczas zimowych ferii przygotowałam podwieczorek, na widok którego nie tylko dzieciom zaświeciły się oczy. Mało skomplikowane nieduże placuszki z waniliowego serka homogenizowanego z cukrem pudrem, konfiturami lub jogurtem i owocami są puszyste, delikatne i przywodzą na myśl wakacyjne leniwe popołudnia u babci na wsi.


Składniki (8 placuszków)
200g serka homogenizowanego waniliowego
6 łyżki mąki
łyżka wiórków kokosowych
jajko
5 łyżek mleka
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder/jogurt
owoce

więcej»
27Lut2017

Dziś chciałabym Wam zaproponować danie z kuchni chińskiej w moim wydaniu. Kiedy korzystałam po raz pierwszy z ryżowych placków do sajgonek byłam zaskoczona jego elastycznością połączoną z wytrzymałością. Wydawało mi się, że zawijanie spring rollsów będzie trudne a ciasto tak delikatne, że będzie rwało się przy napełnianiu. Z ulgą stwierdziłam jednak, że jest bardzo łatwe w obróbce.


Farsz do sajgonek możecie przygotować według własnego uznania i smaku. Warzywne, mięsne, rybne – wszystkie będą z pewnością pyszne. Ja połączyłam warzywa z paluszkami krabowymi. Były pyszne. Pamiętajcie, że warzywa muszą być lekko zblanszowane na patelni. Bardzo miękkie zepsują efekt dania.


Składniki:
placki ryżowe
pół średniej wielkości cukinii
pół czerwonej papryki
marchewka
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
200g paluszków krabowych
sok z jednej cytryny
łyżka miodu
garść posiekanego szczypiorku
sos sojowy, pieprz
olej do smażenia

więcej»

Naleśniki są ukochaną potrawą mojego syna. Kocha je miłością absolutną i jeśli są podane na słodko, jest mu wszystko jedno, co do nich dodałam. Mogę w nich na przykład przemycić dowolną ilość owoców – znikną bez śladu. Naleśniki najczęściej serwuję z serem w środku a owocami i polewą czekoladową na wierzchu.


Dziś proponuję naleśniki podane odwrotnie. Owoce i gorzkie kakao trafią do środka a serek (lub jogurt) na wierzch. Takie ciemne naleśniki pachnące słodko, czekoladowo wyglądają niezwykle dekoracyjnie i fantastycznie smakują. Zachwyt mojego syna, który zobaczył i powąchał świeżo usmażone naleśniki jest największą nagrodą za mój pomysł i wykonanie.


Składniki:
naleśniki:
300g mąki pełnoziarnistej
300ml mleka
300ml wody
100ml oleju
1 jajko
3 łyżki gorzkiego kakao
szczypta soli
farsz:
4 duże jabłka
3 łyżki ksylitolu lub brązowego cukru
łyżeczka cynamonu
łyżeczka masła

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony