Ostatnie komentarze

Kiedy zapytam dzieci, co zjadłyby na śniadanie w weekend, zawsze odpowiadają, że „jajko na skrzynce". Tak naprawdę to jajka sadzone na szynce a nazwa pochodzi jeszcze z czasów, kiedy córka miała dwa lata. Przyznam, że już mi się trochę znudziło, więc dzisiaj nieco inna propozycja: słodki, pieczony omlet z owocami i migdałami. Jest łatwy i szybki w przygotowaniu – idealny na rodzinne weekendowe śniadanie.


Składniki:
2 jajka
90g mąki
120ml mleka migdałowego
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka oleju
dekoracja:
owoce, migdały, orzechy nerkowca cukier puder lub polewa czekoladowa.

więcej»

Crumble to po prostu owoce pod kruszonką. Można je przygotować właściwie z dowolnych owoców i w zależności od sezonu otrzymamy pyszny i prosty deser lub podwieczorek. Trzeba tylko bardzo uważać na temperaturę deseru. Chłodna kruszonka skrywa często gorącą owocową lawę.


Robiłam już jabłka pod klasyczną kruszonką z mąki (taką, jak zwykle przygotowujemy na ciasto drożdżowe), rabarbar i truskawki skryłam pod kokosową pierzynką a dziś przygotowałam ananasa z jabłkami pod owsianą kruszonką. Dodałam do niej odrobinę syropu klonowego dzięki czemu miała lekko karmelowy smak. Deser podałam z waniliowym jogurtowym sosem, ale doskonale spakuje również bez dodatków.


Składniki (5 porcji)
pół ananasa
4 jabłka
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka masła
kruszonka
100g płatków owsianych
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka syropu klonowego
100g masła
2 łyżki mąki razowej
2 łyżki sezamu

więcej»

Oprócz smaku i zapachu niezwykle ważną sprawą zachęcającą do sięgnięcia po sztućce jest wygląd potrawy. Kontrastowe zestawienia nasyconych pięknych barw, ciekawie ułożone składniki i aromat unoszący się nad talerzem dodatkowo pobudzają apetyt. Każda gospodyni i mama wie, że aranżacja na talerzu może spowodować, że niejadek skusi się na pierwszy kęs i może nawet nie zauważy, że zjadł całą porcję. Przecież dlatego układamy kwiatki z owoców, wagoniki z kawałków warzyw i malujemy uśmiechnięte keczupowe buźki na kanapkach.


A my dorośli również chętniej sięgamy po ładnie podane danie niż po bezkształtny i burą potrawę. Oczywiście nie zawsze mamy czas i siły na przygotowywanie arcydzieła na talerzu, ale zawsze plasterek pomidora z listkiem bazylii, jajecznica z szczypiorkiem czy twarożek z rzodkiewką wyglądają bardziej zachęcająco niż bez tych dodatków.


Dziś propozycja dania które nie tylko wspaniale smakuje, ale również pięknie wygląda. Żółty omlet, soczyście zielony szpinak i ogniste buraki zachęcają do jedzenia. Ja bardzo lubię takie zestawienia. A Wy?


Składniki
omlet
3 jajka
garść szpinaku
100ml mleka
łyżka masła
sól pieprz

więcej»

Czasami każdy człowiek może mieć zły dzień. Dorosły człowiek sam znajdzie sobie odpowiednie wyjście z sytuacji. Kiedy jednak do domu przychodzi młody człowiek z nosem na kwintę, trzeba mu pomóc. Mojego syna w przypadku niezbyt ciężkich sytuacji kryzysowych łatwo pocieszyć ulubionymi daniami. Humor poprawiają mu naleśniki, placuszki albo donaty. Z każdym zjedzonym placuszkiem mina staje się coraz bardziej pogodna i okazuje się, że świat wcale nie jest taki ponury, jak się na początku wydawało. Potem potrzeba jeszcze spokojnej rozmowy i znowu można stawić czoła rzeczywistości.


Dziś przepis na pancakes poprawiające humor. Z gęstym czekoladowym sosem i soczystym granatem są doskonałe również wtedy, kiedy humor mamy całkiem niezły. Zawsze przecież może być jeszcze lepiej.


Składniki:
250g mleka roślinnego
250g mąki
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki roztopionego masła
1 łyżeczka esencji pomarańczowej
1 łyżeczka skórki pomarańczowej
polewa czekoladowa, syrop klonowy lub waniliowy serek
granat

więcej»

Kiedy byłam dzieckiem jednym z moich ulubionych obiadów były ziemniaki lub kasza gryczana z jajkiem sadzonym, koperkiem i zimnym kefirem. Miłość do kaszy gryczanej została mi do dziś. Chętniej natomiast sięgam po mleko roślinne a serki i jogurty częściej wybieram kozie.


Dziś chciałabym zaproponować danie, które skradło mój smak i serce. Kompozycja wydaje się zaskakująca ale wygląda niebanalnie, smakuje obłędnie, zresztą spróbujcie sami. Jeśli nie lubicie koziego nabiału zamieńcie go na swój ulubiony.


Przepis pochodzi ze strony www.naszakasza.pl.


Składniki (2 porcje)
1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
szczypta soli
pół średniej cukinii
1 nieduży granat
kilka borówek
4 łyżki pestek dyni
150g serka koziego lub gęstego jogurtu
3 łyżki oleju lnianego

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony