Ostatnie komentarze

Od kiedy po raz pierwszy samodzielnie przygotowałam pesto, pomidorowy sos, kisiel czy budyń z podstawowych składników przestałam kupować ich gotowe odpowiedniki. Gotowe są szybsze w przygotowaniu, co na przykład jest ich główną zaletą podczas wakacyjnych wojaży oraz w miejscach gdzie nie mamy dostępu do w pełni wyposażonej kuchni. Mają niestety ograniczony asortyment smaków a czasami mam ochotę na budyń inny niż waniliowy, śmietankowy i czekoladowy. Tak było właśnie dziś. Proponuję więc delikatny w smaku, ale bardzo pyszny i prosty w przygotowaniu domowy budyń kokosowo- cytrynowy. Idealnym dodatkiem do niego będą sezonowe owoce typu borówki i maliny. Polecam!


Składniki:
budyń
350ml mleczka kokosowego
100ml mleka migdałowego
50g białej czekolady
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka skórki z cytryny
kokosowa kruszonka
4 łyżki wiórków kokosowych
1 spora łyżka masła
2 łyżeczki cukru

więcej»

Kiedy wyjeżdżamy na wakacje przygotowanie poobiednich deserów i podwieczorków przejmują ode mnie budki z lodami i goframi i kawiarnie. Kiedy wracamy apetyt na domowe pyszności jest ogromy, dlatego tym razem zaraz po powrocie z nadmorskich wojaży przygotowałam drożdżówki z jeżynami. Wyglądają zupełnie jak klasyczne jagodzianki, ale smaku bułeczek z jeżynami nie da się pomylić z żadnym innym. Tym razem udało mi się kupić wyjątkowo dojrzałe i słodkie owoce. Jeśli Wasze nie są tak słodkie jakbyście tego chcieli do środka bułeczek dodajcie po pół kosteczki białej czekolady. Zapewniam, że efekt będzie zachwycający. Polecam!


Składniki (10 bułeczek)
ciasto:
250g mąki pszennej
7g suchych drożdży
1 jajko
75g brązowego cukru
125ml mleka
40g roztopionego masła
szczypta soli
nadzienie
200ml jeżyn
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
2 łyżeczki cukru pudru

więcej»

Zanim zrobicie jogurtowo-kokosowe ciasto z malinami musicie wiedzieć, że jest to wypiek szczególnie niebezpieczny. Nie można obok niego spokojnie przejść, zapach wygląd i smak ma tak pyszny, że trudno mu się oprzeć. Trzeba, po prostu trzeba zjeść chociaż mały kawałeczek. Po jednym okazuje się, że to stanowczo za mało, więc sięgamy po następny i następny i .... nagle widać koniec blaszki. Jeśli nie macie wystarczająco silnej woli lepiej się do niego nie zbliżajcie, bo prawdopodobnie zaraz trzeba będzie przygotować następne. Mój mąż ocenił z pełną buzią smakowitości, że to „ciasto na własne ryzyko". Chrupiąca kokosowa skorupka, słodko kwaśne owoce, mięciutkie i wilgotne ciasto – w kilku słowach „niebo w ... ustach".


Składniki:
ciasto:
200g malin
150g mąki
75g brązowego cukru
1 jajko
150g jogurtu naturalnego
60g masła
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżki wiórków kokosowych
kokosowa kruszonka
8 łyżek wiórków kokosowych
3 łyżki masła
3 łyżki brązowego cukru

więcej»

Kiedy byłam dzieckiem, chyba najczęściej podawanym deserem lub podwieczorkiem był kisiel z startym na grubej tarce jabłkami. Wtedy za nim nie przepadałam, dziś przypomniał mi się i postanowiłam sprawdzić, czy moja niechęć wynikała ze smaku dania czy wyłącznie z dziecięcej fanaberii. Okazało się, że kisiel był naprawdę doskonały a moje dzieci powiedziały, że zupełnie nie rozumieją mojej niechęci do niego. No cóż może mój smak po prostu się zmienił? Cieszę się, że moje dzieci polubiły kisiel z jabłkami, bo to prosty i okazuje się bardzo smaczny deser.


Składniki:
500ml soku jabłkowego
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki syropu klonowego
1 duże jabłko
1 łyżeczka soku z cytryny
100g jogurtu naturalnego
owoce do dekoracji

więcej»

Crumble pie to zdecydowanie jeden z moich ulubionych ciasto-deserów. Szykuję zwykle kilka niedużych porcji, ponieważ każdy z nas lubi je jeść inaczej. Ja uwielbiam gorący jak lawa środek z zimnym jogurtem. Dzieci czekają aż ostygnie a mąż je lekko przestudzony z lodami waniliowymi. Do tego deseru dodaję owoce, na które akurat jest sezon: owoce leśne, truskawki, rabarbar, jabłka, morele, śliwki. Dodatkowo bawię się w przygotowanie różnych kruszonek: kokosowej, waniliowej, owsianej. Dziś przyszła kolej na brzoskwinie i maliny pod mocno czekoladową kruszonką. Nieskromnie powiem, że deser wyszedł fantastyczny. Pyszne do brzucha, jak mówią moje dzieci. Śmiech


Składniki (4 porcje
8 brzoskwiń
200g malin
100g masła
140g mąki
100g brązowego cukru
2 łyżki kakao
100g kropelek czekoladowych

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony