Moja tarta tartin z gruszkami
Dzisiaj proponuję bardzo jesienne i bardzo karmelowe ciasto z gruszkami. Niektórzy nazywają ją tartą tartin lub odwróconą tartą ale to bez znaczenia bo niezależnie jak ją nazwiemy będzie tak samo obłędna w smaku. Cieniutkie ciasto soczyste i chrupiące gruszki a wszystko utopione w karmelowym złocistym sosie. Jeśli przed podaniem skropicie ciasto odrobinę sokiem z cytryny i podacie z kulką waniliowych lodów lub łyżką jogurtu naturalnego otrzymacie deser, którego nie powstydziłby się nawet królewski kucharz.
Â
Składniki:
ciasto:
160g mÄ…ki
1 łyżka cukru
120g masła
szczypta soli
75ml bardzo zimnej wody
Masło posiekaj z resztą składników ciasta. Dodawaj stopniowo zimną wodę i szybko zagnieć gładkie ciasto. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
farsz:
50g masła
150g brÄ…zowego cukru
1 łyżeczka miodu
4 gruszki
cytryna