Waniliowo-kawowy pudding z tapioki
Kiedy byłam mała podstawowym szybkim deserem podawanym na podwieczorek były budynie i kisiele. Dziś, kiedy myślę o ulubionym deserze mojej rodziny pierwsze co przychodzi mi do głowy to pudding z tapioki. Robiłam ten deser tyle razy i za każdym razem urzeka mnie jego konsystencja i te cudowne miękkie jędrne kuleczki. Sama tapioka właściwie nie ma smaku. Nam najbardziej smakuje pudding z tapioki z kwaskowymi owocami. Tym razem połączyłam waniliową tapiokę z kawową wersją tego deseru i kwaskowym granatem i borówkami.
Składniki (4 porcje):
400ml mleczka kokosowego
400ml mleka krowiego
80g tapioki
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 kostki czekolady mlecznej
2 kostki czekolady gorzkiej
1 mocne espresso
granat, borówki