Ostatnie komentarze

Kiedy byłam mała podstawowym szybkim deserem podawanym na podwieczorek były budynie i kisiele. Dziś, kiedy myślę o ulubionym deserze mojej rodziny pierwsze co przychodzi mi do głowy to pudding z tapioki. Robiłam ten deser tyle razy i za każdym razem urzeka mnie jego konsystencja i te cudowne miękkie jędrne kuleczki. Sama tapioka właściwie nie ma smaku. Nam najbardziej smakuje pudding z tapioki z kwaskowymi owocami. Tym razem połączyłam waniliową tapiokę z kawową wersją tego deseru i kwaskowym granatem i borówkami.


Składniki (4 porcje):
400ml mleczka kokosowego
400ml mleka krowiego
80g tapioki
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 kostki czekolady mlecznej
2 kostki czekolady gorzkiej
1 mocne espresso
granat, borówki

więcej»

Ciasto z dodatkiem płatków owsianych to pyszny zdrowy deser dla każdego. Jest wilgotne i długo trzyma świeżość. Masło orzechowe daje mu przyjemny posmak a polewa z białej czekolady i masła orzechowego jest smakowicie aksamitna i słodko słona. Granaty i pistacje na wierzchu wyglądają dekoracyjnie i miło kontrastują z czekoladowo-bananową słodyczą deseru. Wszystkie smaki w jednym małym (a może niezupełnie małym) kawałku ciasta. Przygotujcie je bez względu czy macie ku temu okazję, czy tylko chcecie zrobić sobie pyszną słodką przyjemność. Jest idealne z kubkiem herbaty albo aromatyczną kawą, a dla dzieci z kubkiem mleka na popołudniowy podwieczorek. Przekonajcie się sami Uśmiech


Składniki:
ciasto:
180g mąki
80g płatków owsianych
100g brązowego cukru
2 łyżki masła orzechowego
2 dojrzałe banany
75g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej
100g kropelek czekoladowych
polewa
100g białej czekolady
duża łyżka masła orzechowego
granat
pistacje

więcej»

Kiedy moja mama nastawiała się na pieczenie ciast z jakiejś szczególnie ważnej okazji zwykle coś się nie udawało. Kiedy robiła ciasto przy okazji, na niedzielny deser, wychodziło doskonałe. Ze mną niestety jest podobnie. Zwykle świąteczne wypieki są dalekie od ideału, za to codzienne ciasta smakują i wyglądają obłędnie. Czy ktoś może rozwiązać tę tajemnicę?


Tym razem przygotowane w 15 minut ciasto było tak pyszne, że żałowałam, że przygotowałam tylko małą blaszkę owsianego ciasta z owocami. Następnym razem nie popełnię tego błędu. Nawet składniki do tego wypieku były zmienione. Nie miałam wystarczającej ilości mąki, więc zmieliłam niezbyt dokładnie płatki owsiane i wykorzystałam resztki owoców z lodówki. Powstało ciasto zero waste Mrugnięcie


Składniki:
ciasto
180g mąki
110g płatków owsianych
150g masła
150g brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 łyżki posiekanych migdałów
nadzienie
2 jabłka
150g różnych owoców (maliny, borówki porzeczki)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu

więcej»

W tym tygodniu nauczyciele moich dzieci zdecydowanie przeszli samych siebie. Od poniedziałku do piątku biegałam od jednego biurka do drugiego pomagając, tłumacząc i ucząc. Mam nadzieję, że od poniedziałku sytuacja nieco się zmieni i uczyć znowu będą nauczyciele. W weekend postanowiłam robić nic. Żadnych tabliczek mnożenia, ortografii, prac plastycznych i słówek z angielskiego.


Relaksowałam się w kuchni przygotowując kolorowy i smaczny deser dla mojej rodziny. Łaciate, waniliowo-czekoladowe babeczki z owocami i białą czekoladą mnie uspokoiły a rodzinie zapewniły słodki podwieczorek. Lubię gotować i piec szczególnie, kiedy nie muszę tego robić. Moje dzieci lubią wszystkie owoce. Nie muszę więc przemycać witaminowych dodatków w tajemnicy, ale i tak w polewie z białej czekolady ukryłam borówki. Tak po prostu, żeby było zaskakująco.


Składniki (6 babeczek)
150g mąki
75g brązowego cukru
60ml oleju
180ml mleka
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżka kakao
100g białej czekolady
borówki porzeczki do dekoracji

więcej»

Tapioka to kasza z manioku. Mój syn powiedział, że sucha tapioka wygląda jak kuleczki styropianu. Jest lekkostrawna i pożywna, nie zawiera glutenu i jest hipoalergiczna. Poleca się ją osobom z celiakią, chorobą Leśniowskiego-Crohna, a także w prewencji cukrzycy typu 2.


Pudding z tapioka to zdecydowanie jeden z ulubionych deserów mojej rodziny. Przed tapioką są chyba tylko lody. Robiłam już różne wersje deseru waniliową, kokosową, czekoladową i z owocami. Tym razem korzystając z cytrusowego sezonu zrobiłam pomarańczowo cytrynowy pudding z tapioki. Była pyszna i wyglądała naprawdę smakowicie.


Składniki:
400ml mleczka kokosowego
200ml mleka krowiego
60g tapioki
2 łyżki cukru
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
150g 3 pomarańcze

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony