Ostatnie komentarze

Sernik przygotowuję właściwie wyłącznie na święta. Do tej pory wydawało mi się, że to ciasto wymagające dużej ilości pracy. Dziś wykorzystałam stary przepis mojej mamy, która sernik piekła dość często. Teraz już wiem dlaczego. Według tego przepisu sernik robi się błyskawicznie a smak i delikatna konsystencja są naprawdę doskonałe. Możecie dodać do niego skórkę pomarańczową albo cytrynową a na wierzch polewę czekoladową. Ja postanowiłam zostawić wersję waniliową z owocami. Pięknie się prezentuje, cudownie pachnie i smakuje.


Składniki:
spód
150g ciastek owsianych
70g masła
sernik
750g sera białego sernikowego
150g masła
100g cukru pudru
125g jogurtu
40g budyniu waniliowego
3 łyżki kaszy manny
1 łyżka esencji waniliowej
owoce do dekoracji

wiÄ™cej»

Amaretto to włoski napój alkoholowy o słodkim i lekko gorzkawym smaku. Jest wytwarzany z użyciem migdałów. Jest składnikiem wielu drinków a także dodatkiem do kawy, czekolady i deserów. Lubię go i korzystam jeśli przygotowuję deser specjalnie dla dorosłych.


Dziś przygotowałam szybki i pyszny deser z figami, jednymi z ulubionych owoców mojego męża. Powstał na bazie ubitej śmietanki i gorzkiej czekolady. Udało mi się kupić cudownie chrupiące leciutkie ciasteczka amaretti. Były doskonałym dodatkiem do tego efektownego deseru.


Składniki (2 porcje)
200 ml 30% śmietanki
100g gorzkiej czekolady
2 łyżki amaretto
kilka ciasteczek amaretto
kilka malin
2 figi

wiÄ™cej»

O użyteczności ciasta francuskiego napisano już wszystko. Sama bardzo je lubię i często wykorzystuję. Jest doskonałe jako baza do tart, zapiekanek, pasztecików, pierożków oraz deserów. Dziś przygotowałam szybkie ciastka z ciasta francuskiego z serem i owocami. Najpiękniej wyglądają ze świeżymi sezonowymi owocami. Jeśli jednak zdecydujecie się przygotowywać je nieco później użyjcie cytrusy, kiwi i winogrona. Ciastka też będą pyszne.


Składniki (6 ciastek)
1 opakowanie ciasta francuskiego
200g białego sera
2 żółtka
6 łyżek brązowego cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mleka
owoce do dekoracji

wiÄ™cej»

Ciasta z owocami królują u mnie w domu głównie latem i wczesną jesienią. Nie przepadam za owocami mrożonymi i korzystam z nich tylko wtedy, kiedy rzeczywiście muszę. Zimą wybieram jabłka, gruszki, które bezpiecznie zimują w magazynach.


Ponieważ za oknem ciągle jest jeszcze ciepło, to dziś proponuję pyszne wilgotne kakaowe ciasto z chrupiącą jasną kruszonką i owocami. Ja dodałam brzoskwinie i maliny, ale Wy możecie dodać Wasze ulubione owoce. Ciasto będzie doskonałe niezależnie jakie owoce wybierzecie.


Składniki:
300g mÄ…ki
50g mielonych migdałów
350ml mleka
150g cukru
2 łyżki kakao
150ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
kruszonka
40g masła
40g cukru pudru
40g mielonych migdałów
40g mÄ…ki
2 brzoskwinie
15g malin

wiÄ™cej»

Podczas ostatniej wakacyjnej wyprawy zaserwowano nam doskonały ryżowy pudding jako deser po obiedzie. Ponieważ bardzo lubię ryż a szczególnie kremową konsystencję ryżu arborio postanowiłam przygotować ten deser dla swojej rodziny. Chyba mi się udało, bo miseczki zostały opróżnione błyskawicznie. Gdyby nie czas przygotowania pudding ryżowy byłby doskonałym śniadaniem szczególnie w pochmurny jesienny dzień. Niestety my wykorzystujemy każdą minutę poranka na sen, więc takie śniadanie jest możliwe wyłącznie w weekendy lub wakacje.


Pudding smakuje równie dobrze na ciepło jak i schłodzony. Przygotujcie go u siebie w domu, jeśli nie lubicie grudek ryżu zblendujcie deser na gładki budyń, też będzie pyszny. Latem, kiedy wokół mnóstwo świeżych owoców dodajcie maliny, truskawki, borówki lub jagody. Zimą doskonałe będą uprażone jabłka i rodzynki. Polecam!


Składniki (3 porcje):
100g ryżu arborio
600ml mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka masła
1 łyżka cukru
szczypta soli
200g truskawek
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny

wiÄ™cej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony