Ostatnie komentarze

Crumble to po prostu owoce pod kruszonką. Można je przygotować właściwie z dowolnych owoców i w zależności od sezonu otrzymamy pyszny i prosty deser lub podwieczorek. Trzeba tylko bardzo uważać na temperaturę deseru. Chłodna kruszonka skrywa często gorącą owocową lawę.


Sezon na brzoskwinie, nektarynki iI morele jest w pełni więc dzisiaj właśnie te owoce proponuję skryć pod chrupiącą kruszonką. Deser podałam z waniliowym jogurtowym sosem, ale doskonale spakuje również bez dodatków.


Składniki:
110g płatków owsianych
1 łyżka syropu klonowego
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki masła
4 brzoskwinie
odrobinę cynamonu

więcej»

Bardzo lubię ucierane ciasta. Są nieskomplikowane i szybkie. Może nie są tak efektowne jak precyzyjne torty, ale czy czasem nie potrzebujemy po prostu czegoś zwykłego w pozytywnym tego słowa znaczeniu i po prostu pysznego.


Możecie użyć do nich dowolnych owoców. Spowodują, że ciasto będzie wilgotne i puszyste w środku z rozkosznym chrupiącym wierzchem. Ja dodałam borówki i truskawki. Ciasto to może być również doskonałym sposobem na wykorzystanie owoców, które są już lekko przejrzałe, a nie chcemy ich wyrzucać W cieście sprawdzą się znakomicie.


Składniki (blaszka 20cm na 20cm):
320g pszennej mąki
1 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
120g cukru
125 ml oleju
300ml mleka (dowolnego, może być wegetariańskie)
1 łyżeczka esencji waniliowej
3 łyżki skórki startej z cytryny
16 niedużych truskawek
2 garście borówek amerykańskich
cukier puder

więcej»

Kuchnią i domem zajmuję się na co dzień. Lubię to robić, nie nudzę się a chyba jedyne zajęcie, którego rzeczywiście nie cierpię to prasowanie. Ostatnio wyręcza mnie w tym córka. Siedzę więc cichutko ciesząc się z wybawienia od spotkań z żelazkiem modląc się w duchu, żeby nie przeszedł jej zapał Mrugnięcie


Są jednak takie dni (jak dzisiaj), kiedy zupełnie nic mi nie idzie. Zaczęłam dziś od deseru, który popsuł się zanim zaczęłam go na dobre szykować. I już czułam, że nie powinnam się zabierać do poważnych domowych prac. W takie dni przypala się nawet woda na herbatę. Zdesperowana szukałam pomysłu na deser tak prosty, żebym nie zdołała go popsuć. Znalazłam go na stronie www.mojewypieki.com. Niestety była to jedyna rzecz w kuchni, która dziś rzeczywiście mi się udała. Choć ciasteczka z ciasta francuskiego z truskawkami wyglądają niepozornie, to są po prostu doskonałe. Cieniutkie, lekkie chrupiące i niezbyt słodkie. Musicie ich spróbować.


Składniki (8 ciastek)
1 opakowanie ciasta francuskiego
8 łyżeczek dżemu morelowego
10-12 truskawek
1 łyżka mleka
czekoladowe kropelki do posypania
cukier puder

więcej»

Co roku na początek wakacji staram się przygotować dla swoich dzieci jakiś pyszny domowy deser. Tak, żeby miło rozpocząć czas lenistwa i odpoczynku. Powiedziałam odpoczynku? No dobrze, przynajmniej na początku wakacji udawajmy, że w to wierzymy.Mrugnięcie


Tym razem przygotowałam truskawkową tapiokę z białą czekoladą. Początek wakacji był więc doskonały, bo moje dzieci pudding z tapioki pokochały od pierwszej łyżeczki. Robiłam już wiele wersji tego deseru, waniliową, kokosową, czekoladową. Za każdym razem jest naprawdę pyszny. Pasują do niego dowolne owoce, szczególnie te o lekko kwaskowym smaku.


Składniki:
60g tapioki
420ml mleka (może być wegetariańskie)
pół łyżeczki esencji waniliowej
50g białej czekolady
500g truskawek

więcej»

Babeczki to chyba najbardziej wdzięczne wypieki. Kochają je chyba wszyscy, szczególnie dzieci. Doskonale sprawdzają się jako drugie śniadanie, podwieczorek, albo wypiek na przedszkolne imprezy integracyjne. Można je piec przez cały rok w sezonie letnim koniecznie ze świeżymi owocami. Zimą dodajmy korzenne przyprawy. Rozgrzeją nas ciepłym świątecznym zapachem. Babeczki mają jeszcze jedną bardzo ważną zaletę. Przygotowuje się je błyskawicznie: kilka nieskomplikowanych składników, wystarczy zamieszać i do piekarnika. Lubimy takie desery, prawda? Jedyny problem to rozważania, czy od razu przygotować podwójną porcję?


Niedawno kupiłam morele i brzoskwinie. Mimo pięknego wyglądu okazały się kwaskowe i dzieci nie bardzo chciały jeść je na surowo. Owoce stały się więc doskonałym dodatkiem do babeczek. Dzięki nim babeczki były wilgotne i słodko-kwaśne. Idealne w bardzo ciepłe letnie popołudnie.


Składniki
225g mąki
180g brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 banan
150ml mleka
175ml oleju
szczypta soli
1 brzoskwinia
2 morele
cukier puder

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony