Ostatnie komentarze

Pod koniec zimowych ferii wszystkich nas zmogła grypa. Nie wszystkich na raz bo kiepsko byśmy wyglądali. Na szczęście zawsze przynajmniej jedna osoba była „na chodzie". Dziś ostatni dzień mojego zwolnienia. Mam nadzieję, bo przyznam, że zupełnie nie umiem chorować. Nie potrafię leżeć a oszczędzanie się i nabieranie sił męczy mnie okrutnie.


Nie wytrzymałam już dłużej lenistwa i przygotowałam nieduży marchewkowo-orzechowy torcik. Ciasto marchewkowe proponuję upiec poprzedniego dnia, żeby ładnie dało się przekroić. Lekka cytrynowa nuta w kremie i słone pistacje na wierzchu doskonale komponują się z słodkim czekoladowo-orzechowym marchewkowym ciastem. Tort nie wymaga dopieszczonego wyglądu. Mogą więc przygotować go wszyscy – nawet Ci, którzy do kuchennych prac precyzyjnych mają przysłowiowe dwie lewe ręce.


Składniki (tortownica 22cm)
ciasto
1 jajko
2 łyżki masła orzechowego
125ml oleju
150g mąki
100ml mleka
100g startej marchewki
150g cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczki sody
1 łyżeczki proszku do pieczenia
100g czekoladowych kropelek

więcej»

Z pieczenia ciast i ciasteczek w domu chyba najbardziej lubię zapach. Lubię zapach owocowy, kiedy piekę ciasto ze śliwkami lub szarlotkę, karmelowy, kiedy w piekarniku są ciasteczka, ale chyba najbardziej czekoladowy kiedy piekę brownie. Taki upajający mocno czekoladowy zapach wypełnił mój dom, kiedy piekłam ostatnio czekoladowe ciasteczka. Rozkoszny zapach wyciągnął z pokoju nawet moją zaczytaną córkę.


Nieduże lekkie ciasteczka były składnikiem domowych markizów, które połączyłam orzechowo-czekoladowym kremem i obsypałam pistacjami. Części z ciasteczek nie udało mi się przełożyć kremem. Zostały zjedzone świeżutkie prosto po wyjęciu z piekarnika. Prawdę mówiąc zupełnie się nie dziwię. Były naprawdę pyszne.


Składniki:
ciasteczka
60g masła
1 puszka aquafaby
150g gorzkiej czekolady
100g cukru pudru
120g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
50g kropelek czekoladowych
krem
100g białek czekolady
120g masła orzechowego
szczypta soli

więcej»

Rustykalną tartę robiłam już z gruszkami, jabłkami i śliwkami. Za każdym razem wychodziła doskonała. Połączenie chrupiącego waniliowo migdałowego ciasta z owocami sprawdza się zawsze. Trzeba tylko pamiętać, że owoce muszą być raczej twarde inaczej zamiast eleganckiego ciasta dostaniecie nieapetyczną papkę.


Tym razem zamiast krajowych owoców zrobiłam mini wersję deseru z ananasem. Gorące ciasto z waniliowymi lodami było doskonałe i każdy miał swoje ciasto, co zapobiegało dyskusjom, kto dostał większy kawałek ciasta.


Składniki
1 świeży ananas
8 łyżek brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mleka
lody waniliowe
ciasto
130g mąki pszennej
3 łyżki mąki razowej
4 łyżki mielonych migdałów
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki śmietany
120g masła

więcej»

Niedawno wpadła mi w ręce książka kucharska z 1903 roku. Mnóstwo w niej ciekawych przepisów z wykorzystaniem niecodziennych produktów. Mam wrażenie, że wiele produktów, które teraz wydają się nowością, tak naprawdę po raz kolejny wracają do łask. Były już wykorzystywane wiele lat temu.


Kilka przepisów mnie zaintrygowało. Postaram się je wykorzystać może trochę uwspółcześnić. Dziś pierwszy z nich – kisiel śmietankowy. To tak prosty deser, że aż dziwne, że do tej pory go nie zrobiłam. Podałam go z musem z pomarańczy i mandarynek. Lekki, delikatnie kwaskowy dodatek doskonale komponował się ze słodkim waniliowym kisielem.


Składniki:
500ml śmietanki
2 łyżki cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
100ml mleka
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
3 pomarańcze
6 mandarynek
pół łyżeczki żelatyny
2 łyżki syropu klonowego

więcej»

Blok czekoladowy przygotowywała moja mama, kiedy w czasach braku czekolady wszyscy bardzo potrzebowaliśmy czegoś słodkiego. W domu mojego brata blok czekoladowy jest deserem świątecznym. Moje dzieci pozazdrościły kuzynom i namówiły mnie na przygotowanie tego ciasta-nie-ciasta. Rzadko go robię, bo jest niezwykle słodki, a kiedy próbowałam zrobić wersję mniej słodką nie smakowała nam tak bardzo. Pozostaję więc przy tradycyjnym starym przepisie. Blok czekoladowy ma, poza smakiem, jeszcze jedną zaletę. Naprawdę nie da się go dużo zjeść i absolutnie niezbędnym dodatkiem do tego specjału jest mocna gorąca gorzka herbata lub kawa.


Składniki
200g masła
160g brązowego cukru
60ml wody
3 łyżki kakao
250g mleka w proszku (nie granulowanego)
120g pokruszonych herbatników
po garści rodzynek, suszonych żurawin, orzechy

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony