Kokosowo-waniliowy pudding z tapioki z owocami
Dzisiaj propozycja deseru, który uwiódł moją rodzinę. Robiłam go pierwszy raz ale z pewnością nie ostatni. Pudding z tapioki ma konsystencję budyniu z zaskakującymi perełkami w środku.
Tapioka to kasza z manioku. Mój syn powiedział, że wygląda jak kuleczki styropianu. Jest lekkostrawna i pożywna, nie zawiera glutenu i jest hipoalergiczna. Poleca się ją osobom z celiakią, chorobą Leśniowskiego-Crohna, a także w prewencji cukrzycy typu 2.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony www.jadlonomia.com.
Składniki (4 porcje):
400ml mleczka kokosowego
200ml mleka krowiego
60g tapioki
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
150g malin
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżki soku z pomarańczy
garść borówek