Domowy kisiel z porzeczek i agrestu
Kiedy byłam dzieckiem wokół mojego domu rosło mnóstwo krzaków porzeczek i agrestu. Nigdy nie przepadałam za świeżymi owocami. Nie lubiłam ich jeść a jeszcze bardziej zbierać. Teraz kiedy krzaki są jedynie wspomnieniem a porzeczki kupuję na pobliskim bazarku.
Porzeczki są bogatym źródłem witaminy C, wzmacniają układ odpornościowy, układ krążenia. Niewiele osób wie, że wzmagają apetyt. Mogą być więc alternatywą dla rodziców niejadków. W postaci maseczek polecane są osobom z cerą tłustą i trądzikową.
Najczęściej wykorzystuję porzeczki jako dodatek do ciast. Dziś jednak przypomniał mi się prosty deser z dzieciństwa, który często gościł na naszym rodzinnym wakacyjnym stole. Przygotowałam moim dzieciom kisiel z czerwonych porzeczek i agrestu.
Składniki:
700g czerwonej porzeczki i agrestu
6-8 łyżek cukru
2-3 łyżek mąki ziemniaczanej