Ostatnie komentarze
31Sty2018

Nie wiem kto wymyślił żeby obchodzić Tłusty Czwartek w czwartek. Gdyby chociaż w jednym roku był w sobotę, można by poszaleć w kuchni i celebrować rodzinie kawę lub herbatę z czwartkowymi specjałami. Niestety w tym roku znowu Tłusty Czwartek będzie w czwartek Mrugnięcie.


Chociaż mam swoją ulubioną cukiernię, w której co roku kupuję pączki z nadzieniem różanym i duuuuuużą ilością skórki pomarańczowej to w tym roku przygotuję absolutnie błyskawiczne oponki serowe. Najlepsze są takie od razu po smażeniu jeszcze ciepłe chrupiące z wierzchu i puszyste w środku, szybciutko polane cytrynowym lukrem lub posypane cukrem pudrem. Zresztą polecam je nie tylko w Tłusty Czwartek. Będą świetne na weekendowy podwieczorek.


Składniki (15 mini donatów)
300g mąki
350g sera sernikowego mielonego
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do smażenia
lukier lub cukier puder do dekoracji

więcej»

Pamiętacie uroczą bajkę „Kubuś Puchatek i Hefalumpy". Ja i moje dzieciaki (w tej kolejności) bardzo ją lubiliśmy. Do tej pory, kiedy mam naprawdę kiepski dzień, włączam ją sobie na poprawę humoru.


Dziś z moją córką przygotowałyśmy pyszne chrupiące karmelowo-owsiane ciasteczka z czekoladą. Ponieważ najlepiej smakowały z kubkiem gorącego mleka zgodnie uznałyśmy, że to muszą być krakerniczki. Takie ciasteczka z kubeczkiem mleka dostawał na podwieczorek mały Lumpek od swojej mamy. Zróbcie krakerniczki u siebie w domu koniecznie razem z kimś bliskim. Ciepła, rodzinna i słodka atmosfera zapewniona.


Oryginalny przepis pochodzi ze strony www.brunetkawkuchni.com.


Składniki (45 ciasteczek):
175g masła
220g płatków owsianych górskich
150g brązowego cukru
75g karmelu z puszki
1 jajko
110g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki esencji waniliowej
szczypta soli
100g gorzkiej czekolady

więcej»

Przed świętami zdecydowanie przesadziłam z ilością pierniczków. Wszystkie były pyszne i te kolorowe, ozdabiane czekoladą i posypkami i te puszyste z cytrynowym lukrem. Niestety ich ilość przerosła nawet możliwości moich dzieci. Puszyste mięciutkie pierniczki trochę wyschły i nie były już tak apetyczne. Szkoda wyrzucić, a bez sensu jeść na siłę.


Parę dni po świętach zrobiłam więc deser z nasionami chia i pokruszonymi pierniczkami. Wierzch tego bajecznego deseru posypałam cząstkami granatu. Było pysznie i kolorowo i nic nie wyrzuciłam.


Składniki (4 porcje)
4 łyżki nasion chia
400ml mleczka kokosowego
100ml mleka migdałowego
3 łyżki jasnego miodu
pół łyżeczki esencji waniliowej
200g pierników z lukrem
1 granat

więcej»

Chociaż cyferki na kalendarzu już przeskoczyły i niezwykła noc zabawy za nami to przecież zawsze może znaleźć się okazja, żeby zrobić coś pysznego i ładnego. Jeśli będzie to jednocześnie danie proste tym lepiej dla nas.


Mnie deser ten nauczył pokory i cierpliwości. Niby prosty do wykonania, ale na każdym kroku rzucał mi kłody pod nogi. Okazało się, że nie mam części składników, choć głowę dałabym sobie uciąć, że są i nie powiem ile razy sprzątałam kuchnię – nie poddałam się jednak i deser powstał. Zgodnie oceniliśmy, że był pyszny. Dla mnie jego doskonały smak był smakiem ... cierpliwości. Parę razy miałam ochotę wrzucić wszystko do kosza i iść do cukierni.


Składniki (forma do tarty z wgłębieniem):
250ml 30% słodkiej śmietany
500g sera mascarpone
2 łyżeczki cukru pudru
150g białej czekolady
200g ciemnych czekoladowych groszków
żelka owocowa
300g wiśni bez pestek
3 mandarynki
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka żelatyny
polewa
150g gorzkiej czekolady
100ml słodkiej śmietanki
dodatkowo owoc granatu

więcej»

Babeczki lubią wszyscy i dzieci i dorośli. Są świetne jako poobiedni deser, jako słodki dodatek na przyjęcie. Można je przygotować z owocami, czekoladą, kremem, orzechami – słowem wszystkim co macie akurat pod ręką. Grudzień to czas cynamonu, goździków, anyżu, dlatego w tym czasie proponuję dodać do babeczek przyprawy piernikowej. Otrzymacie domowo pachnący szybki deser przypominający magię świąt i rodzinną atmosferę.


Ja przygotowałam swoje babeczki w silikonowych foremkach z „kominkiem". Wypełniłam je cytrynowym kremem i udekorowałam cząstkami granatu. Dzięki tym dodatkom deser był odświeżający, lekki a granat zrównoważył czekoladową słodycz babeczek.


Składniki (12 babeczek)
babeczki
300g mąki
2 łyżki kakao
1 łyżka przyprawy piernikowej
1 łyżeczka cynamonu
150g masła
170ml mleka
160g brązowego cukru
2 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka esencji waniliowej

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony