Ostatnie komentarze

Czy pamiętacie jaki prowiant przygotowywała Wasza mama na wakacyjną podróż? Moja mama oprócz świeżych bułeczek i pomidorów zawsze miała jajka na twardo i upieczone udka kurczaka. Podczas postoju w długiej samochodowej podróży gdzieś na drugi koniec kraju nic tak nie smakowało jak udko kurczaka i pomidor, którego jedliśmy gryząc jak jabłko.


Równie przyjemnie jest wtedy zjeść coś słodkiego, domowego. Ja swoim dzieciom staram się upiec na drogę jakieś ciasteczka. Zwykle jest to ciasto francuskie z białą czekoladą i brązowym cukrem, zwane przez dzieci słuchaweczkami. Tym razem przygotowałam kruche jaglane ciasteczka z pastą tahini i gorzką czekoladą. Są niezbyt słodkie, mocno sezamowe, chrupiące i pięknie domowo pachną.


Składniki (32 ciasteczka)
3 łyżki pasty tahini
120g brązowego cukru
100g masła
1 łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli
1 jajko
130g płatków jaglanych
75g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
100g gorzkiej czekolady

więcej»

Pierwsza część wakacji za nami. Moja córka wróciła ze sportowego obozu. W każdym roku staram się zrobić na jej przyjazd coś specjalnego. W tym roku był to lekki jak puch mus czekoladowy. Nie byłoby w tym deserze nic szczególnego, poza smakiem oczywiście, gdyby nie produkt z którego został przyrządzony. Bazą do musu była aquafaba czyli po prostu płyn, który zostaje po odcedzeniu ciecierzycy z puszki. Do tej pory po prostu go wylewałam. Od dzisiaj nie zrobię już tego błędu. Odkrywcą aquafaby był Joël Roessel, francuski kucharz poszukujący alternatywy dla jajek używanych na przykład przy przygotowywaniu bezy.


W skład aquafaby wchodzi białko oraz skrobia. Nie ma w niej dodatków chemicznych. Zimna ubija się tak, jak białko jajka kurzego. Następnym razem przygotuję z niej bezy, tym razem proponuję niezwykle prosty mus czekoladowy. Podałam go z kwaskową masą ze świeżych moreli. Dzieci były zachwycone, my zresztą też.


Składniki (4 porcje)
200ml aquafaby (porcja z jednej puszki cieciorki)
2 łyżeczki cukru pudru
150g gorzkiej czekolady
6 moreli
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki brązowego cukru

więcej»

Podczas planowania zakupów, posiłków zwykle kieruję się upodobaniami kulinarnymi moich domowników ze szczególnym uwzględnieniem dzieci. Pozostali członkowie rodziny zjadają i nie grymaszą, ale młodzież młodsza i starsza potrafi marudzeniem skutecznie zepsuć najlepszą rodzinną, obiadową atmosferę. Na szczęście dzieci przyzwyczajone do zjadania różnych dań nigdy nie stawiają zdecydowanego weta przy stole, ale miło jest patrzeć, kiedy z radością i apetytem jedzą to co przygotowałam.


Na szczęście, mimo, że rzadko podczas gotowania myślę o swoich upodobaniach, to większość potraw, które przygotowuję smakują także mnie i reszcie rodziny. Tak było i tym razem. Z myślą o dzieciach przygotowałam niezwykle prosty deser na bazie jogurtu i biszkoptów. Miał być dla dzieci. Domyślnie jednak przygotowałam większą ilość i mogliśmy się deserem delektować wszyscy.


Składniki (4 porcje)
400g jogurtu naturalnego
200g podłużnych biszkoptów
200g malin
2 łyżeczki cukru pudru

więcej»

Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam deser, który zrobiłam z okazji rozpoczęcia wakacji. Trudy ostatnich zaliczeń i testów dawno za nami, świadectwa odebrane, walizki prawie spakowane, czas więc na małą nagrodę. Mój sernik stracciatella nie jest dietetyczny, czasem jednak można przymknąć oko na małe kulinarny grzeszek. W końcu to przecież nagroda. Z pewnością jest za to lekki jak chmurka, puszysty i rozpływa się w ustach. A kawałeczki gorzkiej czekolady tak przyjemnie chrupią... Spróbujcie sami a zakochacie się w tym deserze tak jak ja.


Składniki (tortownica 18cm)
100g ciasteczek owsianych
50g masła
250g serka mascarpone
200g 30% śmietanki
100g białej czekolady
100g gorzkiej czekolady
owoce do dekoracji

więcej»

Wizyty u dentysty albo u lekarza rzadko należą do przyjemności, szczególnie dla dzieci. Znam również takich dorosłych, którzy stronią od białych fartuchów jak długo się da. Wiem również, że dla prawdziwych mężczyzn nawet widok igły i strzykawki bywa trudny do zaakceptowania i budzi niepokój. Wizyta w przychodni bywa więc czasami równie wymagająca co wzięcie udziału w rycerskiej potyczce a plaster znaczy więcej niż blizny po niej.


Po takim wyczynie konieczna jest nagroda. Dzisiaj za wyjątkowo dzielne spotkanie z panią pielęgniarką przygotowałam dla mojego syna sernikowe babeczki. Zrobiłam jej w silikonowych foremkach do babeczek z tzw. kominkiem. Wyglądają pięknie a świeża truskawka i listek mięty powodują, że zachwyci się nimi każdy łakomczuch. W tajemnicy wam powiem, że nie da się zjeść tylko jednej.


Składniki (6 babeczek)
1 galaretka cytrynowa
10 dużych truskawek
200g serka homogenizowanego waniliowego
skórka otarta z pół cytryny

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony