Domowe rurki z kremem
Kiedy byłam małym dzieckiem na pyszne rurki z bitą śmietaną jeździłam z rodzicami na Stare Miasto. Do dziś pamiętam długie cienkie i słodkie rurki „w kratkę", które można było „obierać" z kolejnych cienkich warstw. Trzeba było tylko uważać, bo wszystko co dobre kiedyś się kończy i mogło się okazać, że pod kolejną warstwą rurki jest już tylko krem. Dzisiaj mój syn łasuch namawia mnie czasami na rurki z kremem w cukierni w parku. Są bardzo smaczne i zdecydowanie wolimy je niż na przykład gofry.
Moje domowe rurki z kremem w niczym nie przypominają tamtych sprzed lat ale także są pyszne i chrupiące. Moim dzieciom najbardziej smakowały puste, do pochrupania jak kruche ciasteczka. Ja natomiast miałam sporo zabawy podczas ich przygotowywania.
W internecie krąży wiele przepisów na rurki. Ja swój mam wycięty z jakiejś starej kulinarnej gazety.
Składniki (20 rurek)
250g mąki
125g masła
125g śmietany
szczypta soli
2 łyżki cukru + cukier do obtoczenia rurek (można zastąpić ksylitolem)
krem
500ml 30% śmietanki
500g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej