Naszym letnim odkryciem parę lat temu były lody o smaku słonego karmelu. Były doskonałe, mniej słodkie niż tradycyjne karmelowe i bardzo nam smakowały. Kiedy więc natknęłam się na przepis na stronie Lidla przygotowany i prezentowany przez mistrza Pawła Małeckiego przypomniały mi się beztroskie wakacyjne chwile. Poza słonym karmelem kolejnym podstawowym składnikiem deseru okazał się preparowany ryż, którym zajadałam się w dzieciństwie. Przygotowanie okazało się tak proste, że pomyślałam, że doskonale poradzą sobie z nim moje dzieci.
Podobno dzieciaki są w stanie zjeść dowolną ilość słodyczy. Coś co dla dorosłego człowieka jest ilością nie do zjedzenia, dla dziecka może być jedynie przystawką. Tym razem okazało się że doszliśmy do granicy możliwości moich dzieci. Po zjedzeniu porcji deseru obie najedzone istoty poklepały się po brzuchach i powiedziały, ale to było dobre, ale takie ... słodkie.
Choć deser był pyszny, to rzeczywiście bardzo słodki. Obowiązkowym dodatkiem do niego powinna być mocna gorzka herbata lub aromatyczna czarna kawa i ... nie próbujcie jeść drugiej porcji
A może macie pomysł, jak ten pyszny słodki deser z nutą sentymentu uczynić nieco mniej słodkim?
Składniki (na 6 porcji):
50g ryżu preparowanego
1 puszka kajmaku
250g serka mascarpone
200ml 30% śmietanki
0,5 łyżeczki soli morskiej
75 g migdałów bez łupinek