Ostatnie komentarze

Naszym letnim odkryciem parę lat temu były lody o smaku słonego karmelu. Były doskonałe, mniej słodkie niż tradycyjne karmelowe i bardzo nam smakowały. Kiedy więc natknęłam się na przepis na stronie Lidla przygotowany i prezentowany przez mistrza Pawła Małeckiego przypomniały mi się beztroskie wakacyjne chwile. Poza słonym karmelem kolejnym podstawowym składnikiem deseru okazał się preparowany ryż, którym zajadałam się w dzieciństwie. Przygotowanie okazało się tak proste, że pomyślałam, że doskonale poradzą sobie z nim moje dzieci.


Podobno dzieciaki są w stanie zjeść dowolną ilość słodyczy. Coś co dla dorosłego człowieka jest ilością nie do zjedzenia, dla dziecka może być jedynie przystawką. Tym razem okazało się że doszliśmy do granicy możliwości moich dzieci. Po zjedzeniu porcji deseru obie najedzone istoty poklepały się po brzuchach i powiedziały, ale to było dobre, ale takie ... słodkie.


Choć deser był pyszny, to rzeczywiście bardzo słodki. Obowiązkowym dodatkiem do niego powinna być mocna gorzka herbata lub aromatyczna czarna kawa i ... nie próbujcie jeść drugiej porcji Mrugnięcie


A może macie pomysł, jak ten pyszny słodki deser z nutą sentymentu uczynić nieco mniej słodkim?


Składniki (na 6 porcji):
50g ryżu preparowanego
1 puszka kajmaku
250g serka mascarpone
200ml 30% śmietanki
0,5 łyżeczki soli morskiej
75 g migdałów bez łupinek

więcej»
19Gru2016

To miał być torcik dla dzieci. I był na początku, bo za sprawą kilkorga łakomych dorosłych jego ilość znacznie się zmniejszyła. Deser nie wymaga pieczenia, więc jest idealny nawet w czasie wakacyjnych wyjazdów, podczas których nie zawsze mamy dostęp do piekarnika. Polecam go więc jako idealny deser dla całej rodziny. No chyba, że ktoś ze słodyczy najbardziej lubi śledzie... Wedy nie polecam, bo jest dość słodki. Możecie go zrobić wieczorem i odstawić do lodówki. Następnego dnia będzie idealny.


Możecie do niego wykorzystać ekspandowaną pszenicę z dodatkiem miodu lub zwykły preparowany ryż, wtedy deser będzie mniej słodki.


Inspirację do zrobienia deseru znalazłam na stronie www.smaker.pl „Kinder country – ciasto bez pieczenia".


Składniki:
200ml 30% śmietanki
125g serka mascarpone
60g pszenicy ekspandowanej z miodem
100g ciasteczek petit beurre
100g białej czekolady
200g gorzkiej czekolady
100g konfitury wiśniowej

więcej»
02Gru2016

Są takie dania, które jemy z ogromną przyjemnością w restauracjach czy kawiarniach i wydaje nam się, że ich wykonanie w domu jest bardzo kłopotliwe i trudne. Okazuje się jednak, że trzeba dobrze się przygotować i nie zrażać pierwszymi niepowodzeniami i część z tych dań można przygotować we własnej kuchni. Każda gospodyni wie również, że niektóre przepisy, dają się trochę uprościć a potrawa nie traci na jakości.


Nie warto jednak próbować nowych przepisów przed ważnymi okazjami. Może się okazać, że trzeba będzie w pośpiechu szukać cukierni, żeby zastąpić czymś bałagan z kuchni. Moja mama przed świętami zostawiała sobie jeden dzień na pieczenie ciast. Zwykle przynajmniej część z nich nie nadawała się do podania na świąteczny stół (choć oczywiście rzadko się marnowały, kto bowiem nie lubi słodkiego i wilgotnego zakalca). Kiedy ciasto powstawało „na szybko" w weekend, bo rodzina domagała się słodkiego deseru, wypieki zawsze były bez zarzutu.


Jednym z takich dań, którego nie odważyłam się robić u siebie było tiramisu. We wszystkich przepisach znajdowałam bowiem surowe żółtka. Mam taką zasadę, że nie jem i nie podaję mojej rodzinie surowych jajek. Sprawdziłam jednak, że bez jajek deser ten smakuje równie dobrze a jego konsystencja jest idealna.


Składniki:
200g podłużnych biszkoptów
3 espresso
4 łyżki likieru amaretto

więcej»
25Lis2016

Oryginalny przepis na afgańskie ciasteczka pochodzi z książki " Ciasteczka" Carla Bardi. Autor twierdzi, że nie mają one jednak nic wspólnego z Afganistanem, pochodzą podobno z Nowej Zelandii i właściwie nie wiadomo, dlaczego tak właśnie się nazywają.


Sprawiały wrażenie szybkich i prostych, nie wymagały wyrafinowanych składników i były czekoladowe, co nie jest bez znaczenia, kiedy aura za oknem coraz mniej przypomina złotą polską jesień. Kolejnym razem wprowadzę do przepisu swoje zmiany. Dodam może daktyle albo rodzynki. Możliwości ciasteczka dają ogromne. W wersji oryginalnej chrupiące i czekoladowe są doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty. Mają tylko jedną wadę: bardzo szybko znikają z talerzykaMrugnięcie.


Składniki:
180g masła
100g brązowego cukru
200g mąki
30g kakao
200g płatków kukurydzianych
40g wiórków kokosowych
100g gorzkiej czekolady
30g posiekanych orzechów włoskich

więcej»

Czasem moja córka uszczęśliwia mnie informacją, że potrzebuje coś wyjątkowego do szkoły. Czasem znajomi dzwonią spod drzwi klatki z pytaniem czy mogą wpaść. W takich sytuacjach warto mieć pomysł i możliwości na zrobienie szybko czegoś „na ząb".


Kiedy myślę o najprostszych i najszybszych ciastkach zawsze przychodzi mi do głowy ciasto francuskie. Daje ono ogrom możliwości zarówno na arenie przekąsek jak i deserów. W zasadzie wystarczą jakiekolwiek owoce żeby zrobić szybki deser i w parę minut możesz ugościć niespodziewanych gości. Tym razem moje dzieci po południu poprosiły o ciasteczka. Ciasto francuskie, ananas w puszce, wiórki kokosowe i po 25 minutach postawiłam na stole deser.


Składniki:
1 paczka schłodzonego ciasta francuskiego
1 puszka ananasa
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki mleka

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony