Ostatnie komentarze
08Cze2016

Dzisiaj chciałabym zaproponować wam prawdziwie letni deser. Truskawki są przecież zapowiedzią zbliżającego się wakacyjnego sezonu.


Połączenie chrupiącego ciasta francuskiego z lekką nutą cynamonową z śmietankowym kremem i dużą ilością truskawek wygląda jak malowniczy bałagan z talerzu. Nie da się go również elegancko zjeść, ale rozanielone miny umazanych kremem i truskawkami dzieciaków były bezcenne.


Podobny deser przygotowywany był podczas porannego programu Dzień Dobry TVN. Wydaje się, że inspiracją do przygotowania tego deseru był francuski mille-feuille lub brzmiąca bardziej znajomo napoleonka.


Tradycyjnie, mille-feuille składa się z trzech warstw ciasta francuskiego ułożonego na przemian z dwoma warstwami kremu lub z bitej śmietany i dżemu. Wierzchnia warstwa ciasta jest posypana cukrem pudrem, kakao, lub udekorowana polewą czekoladową.


Składniki (4 porcje)
1 opakowanie schłodzonego ciasta francuskiego
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka cynamonu
2 łyżki mleka
250g serka mascarpone

więcej»

Nareszcie są. Małe i duże, czerwone i trochę mniej a wszystkie pachnące słońcem i latem. Truskawki. Znowu będę codziennie wydeptywać ścieżkę do bazarku po świeże owoce. Mam już nawet łubiankę tradycyjnie kupowaną z pierwszą porcją truskawek. Potem również tradycyjnie konsekwentnie zapominam ją zabrać ze sobą „na wymianę". I tak pod koniec czerwca mam już na balkonie ze cztery koszyczki i mocne postanowienie oddania ich przy najbliższych zakupach.


Dziś propozycja bardzo prostych i wyjątkowo smacznych mini serniczków z serka ricotta z truskawkami. Deser można robić przez całe lato - pasują do niego niemal wszystkie owoce. A zimą świetnie sprawdzi się do niech polewa czekoladowa. Deser ten ma, poza smakiem, jeszcze jedną zaletę. Serniczki można upiec poprzedniego dnia i przechować w lodówce. Potem zostaje już tylko dekoracja, która zajmuje chwilkę. Pod warunkiem, że jeszcze jest co dekorować...


Składniki (12 serniczków):
250g serka ricotta
50g masła
100g ciasteczek maślanych
50g cukru pudru
skórka i sok z połowy cytryny
1 jajko
1 żółtko
150ml 30% śmietanki
0,5 kg truskawek
1 łyżka cukru pudru

więcej»
27Maj2016

Bardzo lubię chałwę, choć w skali od 1 do 10 jej słodycz oceniam na 15Mrugnięcie.


Zrobiłam ostatnio bardzo prosty deser z wykorzystaniem chałwy, który nie powoduje hiperglikemii po pierwszym kęsie. W deserze połączyłam charakterystyczny sezamowy smak chałwy z delikatną nutą pomarańczową i konfiturą wiśniową, która zaostrza smak i wygląda bardzo dekoracyjnie. Jeśli konfitura, którą macie jest zbyt gęsta podgrzejcie ją nieco, żeby purpurowy wiśniowy sok apetycznie rozlał się po deserze.


Składniki (na dwie porcje):
150g serka mascarpone
100g chałwy waniliowej
sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
skórka otarta z jednej pomarańczy
100g ciastek owsianych sezamowych
3 łyżki konfitury wiśniowej

więcej»
20Maj2016

Kiedy postawiłam na stole ostatnie upieczone ciasto rodzina popatrzyła na nie z podejrzliwością - zielone, może kapustą albo co gorsza ze szpinakiem. Trochę uspokoiłam ich informacją, że jednym z głównych składników jest czekolada. Ciasto i czekolada – brzmi znajomo, tylko ten kolor... Tajemnicą pięknego i niecodziennego koloru i smaku ciasta jest matcha – specjalny rodzaj japońskiej zielonej herbaty. Różni ją od zwykłej zielonej herbaty to, że jest uprawiana w cieniu przez co mają bardziej intensywny zielony kolor. Listki są zbierane ręcznie, suszone i mielone na drobny proszek.


Matcha jest bogatym źródłem antyoksydantów mogących zapobiec rozwojowi m.in. nowotworów, nadciśnienia i chorób serca czy cukrzycy. Dodatkowo działa odmładzająco, przyspiesza metabolizm, zmniejsza stres, wspomaga odporność i obniża poziom cholesterolu.
Matcha jest produktem uniwersalnym. Na jej bazie można przygotować nie tylko herbatę, ale także dodać ją do ciast, koktajli, jogurtów i lodów.


Brownie, które zrobiłam było moim pierwszym ale na pewno nie ostatnim spotkaniem z tą niezwykłą herbatą. Przepis według którego je zrobiłam nie jest moim, znalazłam go w zakamarkach zbioru z przepisami – niestety bez zapisanego źródła.


Składniki:
110g masła
300g białej czekolady

więcej»

Dla wielu z nas deser musi mieć dodatek czekolady. Rozumiem to doskonale, też ją uwielbiam. Czasem jednak mimo mojej miłości do czekolady mam ochotę na coś mniej słodkiego, bardziej orzeźwiającego. Pewnie dlatego w tym roku przeciwwagą do słodkiego kajmakowo-czekoladowego wielkanocnego mazurka była cytrynowa tarta. Przybrana kolorowymi lekkimi kwiatkami z jadalnego opłatka była bardzo wiosenna i wyjątkowo smaczna.


Dzisiejsza propozycja deseru łączy w sobie orzeźwiającą kwaskowość limonki ze słodyczą dwóch rodzajów czekolady i karmelową chrupkością sezamków. Naprawdę trudno mu się oprzeć.


Składniki:
150ml śmietanki 30%
100g białej czekolady
2 łyżki soku z limonki
20g gorzkiej czekolady
skórka otarta z połowy limonki
sezamki

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony