Truskawkowy bałagan
Dzisiaj chciałabym zaproponować wam prawdziwie letni deser. Truskawki są przecież zapowiedzią zbliżającego się wakacyjnego sezonu.
Połączenie chrupiącego ciasta francuskiego z lekką nutą cynamonową z śmietankowym kremem i dużą ilością truskawek wygląda jak malowniczy bałagan z talerzu. Nie da się go również elegancko zjeść, ale rozanielone miny umazanych kremem i truskawkami dzieciaków były bezcenne.
Podobny deser przygotowywany był podczas porannego programu Dzień Dobry TVN. Wydaje się, że inspiracją do przygotowania tego deseru był francuski mille-feuille lub brzmiąca bardziej znajomo napoleonka.
Tradycyjnie, mille-feuille składa się z trzech warstw ciasta francuskiego ułożonego na przemian z dwoma warstwami kremu lub z bitej śmietany i dżemu. Wierzchnia warstwa ciasta jest posypana cukrem pudrem, kakao, lub udekorowana polewą czekoladową.
Składniki (4 porcje)
1 opakowanie schłodzonego ciasta francuskiego
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka cynamonu
2 łyżki mleka
250g serka mascarpone