Ostatnie komentarze

Tuż przed Bożym Narodzeniem podczas jednego z programów telewizyjnych wpadł mi w ucho i oko całkiem prosty przepis na szwedzkie ciasto czekoladowe. Postanowiłam go zapamiętać i zrobić niebawem, bo każdy w mojej rodzinie jest fanem czekolady. Niebawem mocno się przeciągnęło a przepis musiałam odszukać w zakamarkach internetu. Odnaleziony na stronie Lidla i wydrukowany trafił do mojego zbioru przepisów.


W mojej opinii to ciasto czekoladowe jest kolejną wersją brownie. Rozpływa się w ustach i najlepiej smakuje od razu po upieczeniu – jeszcze ciepłe. Przepis podpowiada, żeby oprószyć ciasto cukrem pudrem. Ja zrobiłam do niego polewę czekoladową. Dodanie świeżych soczystych owoców okazało się również strzałem w dziesiątkę.


Składniki:
200g masła
200g czekolady
200g cukru
3 jajka
1 łyżka cukru waniliowego
250g mąki
polewa czekoladowa i owoce do dekoracji

więcej»

Lubicie ciasta i desery, które nie wymagają pieczenia? Ja lubię bardzo. Proces pieczenia jest zawsze dla mnie wielką niewiadomą. Czasem mimo, że robicie wszystko zgodnie z przepisem ciasto i tak wychodzi za suche lub niedopieczone. Inaczej pieką piekarniki gazowe inaczej piekarniki elektryczne i szczególnie wypieki według przepisów ze starych książek kucharskich bywają loterią. Dlatego miło jest, kiedy można zrobić pyszny deser i uniknąć wykorzystywania piekarnika.


Dzisiejsza propozycja to ciasto karmelowo bananowe z dodatkiem czekolady i bitej śmietany. Następny razem przed nałożeniem karmelowej warstwy posmaruję ciasto powidłami śliwkowymi. Wydaje mi się, że ich lekko kwaskowy smak będzie dobrze komponował się ze słodyczą karmelu i bananów.


Przepis pochodzi ze strony kuchnialidla.pl.


Składniki:
300g herbatników
150g roztopionego masła
1 łyżeczka cynamonu
400g masy karmelowej
120 g gorzkiej czekolady
200g serka mascarpone

więcej»
14Mar2016

Chociaż walentynki dawno już za nami, to dziś przepis na kruche ciasteczka w kształcie serduszek. Może trzeba kogoś przeprosić, może komuś trzeba poprawić humor, może po prostu lubicie mieć do popołudniowej kawy coś słodkiego i ładnego zarazem. Tym niedużym ciasteczkom z wiśniowym nadzieniem trudno się oprzeć.


Składniki:
150g masła
125g cukru
200g mąki
1 jajko
1 łyżka kakao
0,5 łyżeczki sody oczyszczone
150g konfitury wiśniowej


Rozgrzej piekarnik do 180stC.

więcej»

Dziś moja wersja norweskiego deseru Tilslørte Bondepiker. W dosłownym tłumaczeniu jego nazwa oznacza "dziewczęta chłopskie w welonie". W Szwecji jest on znany jako Änglamat.


Jest to warstwowy przysmak składający się z duszonych jabłek (można je zastąpić również na przykład śliwkami), warstwy bitej śmietany, chrupiącej warstwy podsmażonej na maśle bułki tartej, kolejnej warstwy bitej śmietany i cieniutkiej warstwy z okruszków na górze.


W moje wersji bułkę tartą zastąpiłam pokruszonymi owsiano orzechowymi ciasteczkami. Na wierzch zamiast kolejnej warstwy bitej śmietany nałożyłam waniliowe lody.


Tradycyjne deser podaje się w przezroczystych szklanych miseczkach, pucharkach lub szklankach, tak aby podkreślić jego efektowny wygląd.


Trzeba pamiętać, że deser ten trzeba przygotować tuż przed podaniem, żeby warstwa ciasteczek pozostała chrupiąca.


Składniki (4 porcje):
4 jabłka
2 łyżki cukru
łyżeczka cynamonu
1 łyżka soku z cytryny
250ml śmietanki 30%
2 łyżeczki cukru pudru
180g ciasteczek
4 gałki lodów waniliowych

więcej»

Czekolada i orzechy to duet doskonały. Jeśli dodamy do niego pomarańczę to otrzymamy ucztę dla zmysłów. W szare, smutne popołudnie zróbcie sobie ciasteczka czekoladowo orzechowe z aromatyczną pomarańczową nutą. Jeszcze tylko potrzebujecie dobrej książki, filmu, kubka gorącej herbaty i można stawić czoła szarudze za oknem. Nie polecam jedynie stawiania wszystkich ciastek na wyciągnięcie ręki. Może się okazać, że nie wystarczy ich do końca pierwszego rozdziału książki.


W przepisie na ciastka jest brązowy cukier. Nie pomijajcie go w przepisie. Brązowy cukier podkreśla smak połączenia czekolady i pomarańczy.


Składniki:
300g pszennej mąki
75g mąki razowej
łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
200g masła
200g białego cukru
100g brązowego cukru

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony