Ciasto czekoladowo bananowe z orzechami
Parę tygodni temu spędziliśmy niedzielne popołudnie zbierając rodzinnie orzechy włoskie. Dwa duże drzewa, pod nimi dywan z liści i orzechów. Dosłownie trudno było postawić stopę, żeby nie zgnieść jakiegoś orzechowego skarbu. W zbieraniu orzechów mieli uczestniczyć wszyscy. Szybko jednak okazało się, że zajęcie to jest mało ekscytujące i pomoc młodszej części rodziny było znikoma. Pewnie niemałe znaczenie miało również motywacja. Nasze dzieciaki, w przeciwieństwie do nas, nie lubią włoskich orzechów. Mimo tego daliśmy radę i przez kolejne dni pokaźną część naszego dużego pokoju zajmowały suszące się orzechy. Teraz zapakowane w ażurowe worki czekają na zimę.
Â
W związku z ilością orzechowego bogactwa rozpoczęłam wyszukiwanie potraw z orzechami w roli głównej. Na pierwszy ogień poszła poranna owsianka, sałatki oraz ciasta. Dzisiaj, zainspirowana przepisem z bloga „arabeskiwaniliowej", proponuję klasyczne połączenie bananów orzechów i czekolady. Zestaw smaków kojarzący mi się z późną jesienią, kiedy coraz trudniej o rodzime sezonowe owoce.
Â
Składniki:
100g masła
320g cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 duże banany
340 g mÄ…ki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli