Ostatnie komentarze
12Lut2016

Walentynki za pasem. Jedni je lubią, inni nie cierpią. Z każdej wystawy wysypują się czerwone serduszka, pluszowe misie i tony walentynkowych słodyczy. Handlowcy próbują nam wmówić, że wszystko może być prezentem walentynkowym wystarczy, że ma narysowane serduszko. Nawet najbardziej zakochanym można skutecznie ten dzień obrzydzić. Jeśli jednak potraktujemy ten dzień jako pretekst do miłego spędzenia wieczoru, wspólnie przygotować smacznej kolacji przy świecach może nie będzie tak źle.


Przeciwnicy dnia zakochanych powiedzą, że to samo można zrobić każdego innego dnia i będą mieli rację. Ale jeśli każdego, to dlaczego nie 14 lutego?


Dziś propozycja łatwego ale pysznego deseru dla dwojga. Lekki, słodki mus z białej czekolady świetnie komponuje się z kwaskowymi wiśniowymi konfiturami. Możecie oczywiście użyć dowolnych innych ale polecam raczej mniej słodkie o zdecydowanym smaku, bo nawet w Walentynki nadmiar słodyczy może zaszkodzić.


Składniki:
150ml słodkiej śmietanki 30%
100g białej czekolady
4 łyżeczki konfitury wiśniowej
owoce i listki mięty do dekoracji

więcej»

Dzisiejsze ciasto pomarańczowe jest idealne, kiedy chcesz, żeby w domu miło i ciepło pachniało domowym ciastem a nie masz czasu na wyszukane zakupy ani na długie przygotowywanie deseru. Nikt rzecz jasna nie musi wiedzieć, ile pracy włożyłaś w jego przygotowanie. Niech to będzie Twój sekret a zaoszczędzony czas wykorzystaj tak, jak lubisz.


Idealnym dodatkiem do tego ciasta jest słodko-kwaskowy lukier na bazie cukru pudru i soków cytrusów.


Składniki:
Ciasto
370g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 jajka
200g cukru
125ml oleju roślinnego
125ml soku z pomarańczy
skórka otarta z jednej pomarańczy

więcej»
20Sty2016

Dziś kolejna inspiracja na danie, które każdy może skomponować według własnego uznania. Nadziewane pieczone jabłka możecie wypełnić składnikami, które macie w domu lub które lubicie. Jabłka mogą być deserem, ale pamiętajcie, że bez względu na nadzienie nie jest to małe danie. Najlepiej go podać po mniej sutym obiedzie lub jako podwieczorek. W przeciwnym razie przejedzony biesiadnik nie doceni smaku Waszego dania.

 

Składniki:

4 jabłka

garść rodzynek

5 suszonych moreli

garść orzechów włoskich

łyżka soku z cytryny

łyżka miodu

pół łyżeczki cynamonu

łyżeczka masła

więcej»
11Sty2016

Pamiętacie czasy, kiedy kakao było rarytasem a w naszych dziecięcych kubeczkach częściej gościła kawa zbożowa, kawa Inka lub bawarka? Wszystkie te napoje lubię do dziś. Mój brat kawy zbożowej nie pił a bawarkę lub kawę Inkę traktował jak karę. Moje dzieci też za kawą Inką nie przepadają. Bawarki nie odważyłam się im podać, choć sobie czasem robię.

 

Ostatnio zupełnie przypadkiem trafiłam na stronę kawy Inki. Okazało się, że można z niej robić kilka ciekawych i smakowitych napojów, choć większość z nich zaliczyłabym raczej do treściwych deserów. Moje dzieci oprócz zwyczajowych owoców dostały na podwieczorek jeden z nich. Połączenie dwóch rodzajów czekolady, kawy Inki i bitej śmietany smakowały każdemu z nas.

 

Składniki (dla dwóch osób):

5 kostek gorzkiej czekolady

5 kostek białej czekolady

200 ml mleka

4 łyżeczki kawy Inki

150ml śmietanki 30%

1 łyżeczka cukru pudru

2 łyżki polewy czekoladowej

więcej»
04Sty2016

Ciasto marchewkowe z racji cynamonu bardziej przypominające świąteczny piernik pojawiło się w naszym domu kilka lat temu. Od tego czasu robię je regularnie. Za każdym razem wychodzi fantastyczne: pachnące, wilgotne, lekko orzechowe, z czekoladową nutą. Wiem, ze często do marchewkowego ciasta robi się cytrynową polewę.

 

Ja najbardziej lubię czekoladowo orzechowe połączenie. Ilości dodawanych składników bardzo łatwo zapamiętać, ponieważ prawie wszystkiego jest po dwa (poza jajkami i olejem). Ostatnio jednak uznałam, że ta porcja jest za duża. Zrobiłam więc z tego ciasto „na raz" i to zarówno w ilości składników jak i szybkości znikania z talerza. W składnikach tego ciasta znajdziesz tylko ilości, ponieważ jeśli zachowacie proporcje i kubek będzie miarką i do marchewki i do maki ciasto wyjdzie doskonale.

 

Składniki:

4 jajka

1 szklanka oleju

2 szklanki mąki

2 szklanki startej marchewki

2 szklanki cukru

2 łyżeczki cynamonu

2 łyżeczki sody

2 łyżeczki proszku do pieczenia

orzechy włoski rodzynki

polewa czekoladowa

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony