Prawie muffinki
Muffinki czy babeczki lubią chyba wszyscy. Przybyły do nas z USA lub Wielkiej Brytanii, gdzie są bardzo popularne. Mogą mieć różne dodatki słodkie jak czekolada, owocowe czy nawet wytrawne jak mięso, ser czy warzywa. W każdej wersji smakują wspaniale. Co ciekawe „angielskimi muffinami" nazywa się w USA, Kanadzie, Australii i Nowej Zelandii smażone drożdżowe placuszki-bułeczki, podawane na gorąco z masłem.
Dzisiaj okazało się, że popularna forma „z dołkami" do wypieku muffinek może posłużyć do stworzenia ciekawego słodkiego deseru lub ciepłej kolacji. Ciasto francuskie uformowane w kształt koszyczka z gruszkowo-serowym nadzieniem posypane orzechami wyglądało prawie jak muffinki a smakowało wyśmienicie. Nadzienie podobnie jak w przypadku muffinek może być dowolne. Trzeba jednak pamiętać, że w przypadku bardzo soczystych owoców typu jagody, maliny czy truskawki trzeba na ciasto francuskie ułożyć nieco pokruszonych biszkoptów, które podczas pieczenia wchłoną sok.
Składniki na 15 „prawie muffinek"
1 paczka ciasta francuskiego
1 żółtko
5 gruszek
150g sera gorgonzola
10 orzechów włoskich
łyżka masła