Ostatnie komentarze

Każdy z nas ma swoje ulubione ciasteczka, którym nie może się oprzeć. Mój syn jest miłośnikiem pączków z dużą ilością lukru i skórki pomarańczowej. Moja córka gustuje w karmelowo czekoladowych smakach więc dla niej w cukierni kupuję babeczkę kajmakową.


Dzisiejszy obiad zwieńczył prosty i piękny deser: mini babeczki z kruchego ciasta wypełnione lekką bitą śmietaną i udekorowane soczystymi owocami. Tak proste, że poradzi sobie z nimi każdy, mało pracy a efekt ... sami spróbujcie. Nasze mini ciasteczka zniknęły zanim skończyła się herbata. Chyba niebawem znowu zagoszczą na naszym stole. Ich zaletą jest również to, że za każdym razem mogą wyglądać inaczej, wystarczy, że zmienicie owocową dekorację.


Składniki na 12 babeczek:
Ciasto:
200g miękkiego masła
300g mąki
100g cukru
1 łyżka śmietany
1 jajko

więcej»
27Kwi2016

Kiedy parę dni przed Wielkanocą planowałam, co w tym roku przygotuję do jedzenia, wyszło mi, że święta powinny trwać tak tydzień przynajmniej. Wszystkiego zrobić się nie da i zjeść też nie. O wyrzucaniu jedzenia nawet myśleć nie lubię. Część potraw musiała więc poczekać na swoją kolej.


Jedną z nich były wiosenne i lekkie ciasteczka cytrynowe z kokosową nutą. Przepis znalazłam na stronie www.candycompany.pl. Ciasteczka są jasne, chrupiące z wierzchu i puszyste w środku. Podobno można je przechowywać w zamkniętym pudełku do 5 dni, ale tego nie sprawdziliśmy, bo zniknęły zbyt szybko.


Składniki:
130g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
90g masła
100g cukru
szczypta soli
skórka otarta z jednej cytryny
1 jajko
łyżeczka ekstraktu cytrynowego
1 łyżeczka soku z cytryny

więcej»
18Kwi2016

Jeśli kiedyś przygotuję do jedzenia coś nowego, coś, co nie jest spaghetti, barszczem z uszkami lub naleśnikami, a co bez szemrania i w przyjaznej atmosferze zniknie ze talerzy, to chyba wygraweruję złotą tabliczkę i powieszę w kuchni. Będzie mnie motywowała do dalszego gotowania. Do rozpaczy doprowadza mnie gmeranie w talerzu z kwaśną miną, bo moje dzieci właśnie od dziś nie lubią pomidorów, cukinii czy ogórków. Moja frustracja sięgnęła zenitu, kiedy mój syn dostał na talerz domowe ciasteczko. Okazało się, że nie smakuje mu ... masa czekoladowa. Na szczęście tylko jemu.


Dziś propozycja domowych wafelków. Jeśli zrobicie według przepisu wafelki będą dość grube. Jeśli wolicie cieńsze rozłóżcie masę na dwie porcje.


Przepis pochodzi z serwisu www.przepisy.pl


Składniki:
2 łyżki kakao
200g miękkiej margaryny
100 ml wody
125g białego cukru
125g brązowego cukru
400g mleka w proszku

więcej»

Truskawki to dla mnie zapowiedź lata. Co roku z niecierpliwością czekam i na te cudownie pachnące i słodkie owoce i na wakacyjną porę roku. Wprawdzie świeżych truskawek nic nie zastąpi, ale w tym roku pokusa mnie pokonała i kupiłam mrożone. Z truskawek i jogurtu powstał efektowny i prosty deser. Intensywna czerwień musu truskawkowego wygląda pięknie a dodatkowo podkreślić możecie ją innymi owocami: kiwi, pomarańczami a w sezonie letnim dowolnymi świeżymi owocami. Tym, dla których dobry deser nie może obyć się bez czekolady, proponuję przygotowanie prostych czekoladowych dekoracji.

Przepis pochodzi ze strony Lidla.


Składniki:
Warstwa jogurtowa:
200g jogurtu naturalnego
1 kopiata łyżeczka żelatyny
2 łyżeczki cukru pudru
100 ml mleka


Żelatynę namocz w 50ml mleka, odstaw na chwilę aż napęcznieje. Podgrzewaj mleko w mikrofalówce i mieszaj, aż żelatyna zupełnie się rozpuści. Dodaj resztę mleka i wymieszaj. Wymieszaj jogurt w cukrem pudrem, dodaj mleko z żelatyną i wymieszaj. Do deserowych pucharków nałóż warstwę masy jogurtowej i odstaw do lodówki na około 2 godziny.

więcej»

Moja córka nazwała dziś ten prosty deser "trochę zimno – trochę ciepło". Nazwa trafna bo rzeczywiście gorące brzoskwinie podane były z zimnymi ukochanymi przez wszystkie dzieci lodami. Deser ten ze względu na składniki można wykonać o dowolnej porze. Latem wykorzystajcie do niego świeże pachnące słońcem brzoskwinie. Zimą doskonale sprawdzą się owoce z puszki. Tajemnicą tego deseru jest maślana słodka i chrupiąca pierzynka zrobiona z migdałów i maślanych ciasteczek. Smak lodów jest oczywiście dowolny a do dekoracji możecie użyć zarówno listków świeżej mięty jak i soczyście zielonych kawałków soczystego kiwi.


Składniki:
12 połówek brzoskwiń
100g ciastek maślanych
40g masła
25g płatków migdałów
50g brązowego cukru
2 żółtka
lody
listki mięty lub 1 owoc kiwi

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony