Ostatnie komentarze

Chociaż późne lato jest zapowiedzią jesieni lubię ostatnie ciepłe dni, kiedy słońce grzeje jeszcze mocno, a wokół znaleźć można już pachnące warzywno-owocowe skarby sadów i ogrodów.


W mojej opinii zima (której bardzo nie lubię) trwa już zdecydowanie za długo, dlatego dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na bardzo łatwe ciasteczka pachnące ciepło ostatnimi dniami lata. Mus jabłkowy z cynamonową nutą zawinięty w puszyste ciasto francuskie pięknie wygląda i jeszcze piękniej smakuje i pachnie.


Przepis znalazłam na stronie Lidla a jego mistrzem jest pan Paweł Małecki. W jego rękach nawet najbardziej skomplikowane cukiernicze wyzwania stają się smakowitymi deserami. Ten przepis jest jednak tak prosty, że zdecydowałam się z nim zmierzyć. Próbujcie i Wy. Domownicy będą zachwyceni.


Składniki:
1 paczka schłodzonego ciasta francuskiego
4 jabłka
60g cukru trzcinowego
6g cynamonu
25g masła
cukier puder

więcej»

Dzisiaj propozycja dla tych którzy cenią sobie nieco mniej słodkie desery. Wprawdzie do zrobienia masy użyłam białej czekolady, ale w niedużej ilości. Wiórki kokosowe dodatkowo złagodziły słodycz masy, a konfitury z czarnej porzeczki o zdecydowanym kwaskowym smaku sprawiły, że deser nabrał jeszcze bardziej wyrafinowanego smaku.


Dzieci, które są moimi najbardziej surowymi krytykami kulinarnymi, zjadły deser do ostatniego okruszka, mimo, że usypałam na nim „zasieki" z niezbyt lubianego gorzkiego kakao.


Składniki (5 porcji):
400ml 30% słodkiej śmietanki
250ml serka mascarpone
75g białej czekolady
4 łyżki wiórków kokosowych
300g czarnej porzeczki
3 łyżki brązowego cukru
12 ciasteczek owsianych
łyżka gorzkiego kakao
owoce do dekoracji

więcej»

Dziś chciałabym wam zaproponować cytrynowe mega babeczki. Możecie je podać z cukrem pudrem, lukrem lub kremem z serka. Dodajcie jeszcze owoce i będziecie mieli piękny deser.


A dlaczego te babeczki są mega? Składników do zrobienia babeczek jest naprawdę niewiele i są tak proste, że zawsze mamy je w kuchni. Są również wyjątkowo proste w wykonaniu. Jedyna czynność poza przygotowaniem składników to mieszanie a mieszać większość z nas potrafi przecież doskonale.


Potem tylko 20 minut pieczenia i już można jeść. No i smak też jest mega: mega cytrynowy i mega pyszny. Koniecznie wypróbujcie, bo to taki rodzaj deseru, który możecie przygotować, kiedy zaskoczą was niespodziewani goście lub kiedy dzieci domagają się czegoś na deser. Wszystkie gospodynie wiedzą, ze czasem takie przepisy są na wagę złota.


Składniki (12 babeczek)
babeczki
2 jajka
125g mąki pszennej
100ml oleju
100g cukru pudru
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sok i skórka z połowy cytryny
1 łyżeczka esencji cytrynowej

więcej»

Smutna pochmurna jesienno-zimowa aura zawsze mnie przygnębia. Lubię wiosenne ciepło, budzącą się zieleń i długie dni. Nie lubię jesiennej szarugi, śniegu i wcześnie zapadającego zmroku. Jedynie Święta Bożego Narodzenia jakoś poprawiają humor. W styczniu, kiedy po trochu zaczyna przybywa dnia budzi się we mnie maleńka nadzieja. Z każdym dniem jest przecież bliżej wiosny.


Żeby sobie dodatkowo poprawić humor przygotowałam wyjątkowo letnie ciasto. Kruchą kokosową tartę z wiśniowo pomarańczowym nadzieniem. Ciasto i konfiturę posłodziłam ksylitolem. Dzięki temu ciasto ma mniejszą kaloryczność niż upieczone z dodatkiem cukru.


Składniki:
ciasto:
250g mąki pszennej
4 łyżki ksylitolu
szczypta soli
2 jajka
120g masła
40g wiórków kokosowych

owoce

sok i skórka otarta z połowy pomarańczy
4 łyżki ksylitolu
pół łyżeczki cynamonu

więcej»

Dziś deser do zrobienia którego możecie zaprosić swoje dzieci. Poradzą sobie z nim przy waszej niewielkiej pomocy nawet przedszkolaki. Z doświadczenia wiem, że doskonale sprawdza się on na wszelkiego rodzaju kinderbalach. Wszystkie dzieci lubią galaretki. Może również posłużyć do przemycenia niewielkiej ilości owoców owocowym niejadkom.


W wersji light użyjcie jogurtu naturalnego. Ja najbardziej lubię deser z waniliowymi serkami homogenizowanymi. Mój deser ma tylko dwie warstwy serkową i galaretkę, ale wygląd zależy tylko od waszej inwencji i czasu, bo każda warstwa musi zastygnąć zanim nałożycie nową. Możecie użyć dowolnych owoców. Pamiętajcie tylko, że kiwi i ananas spowodują, że galaretka nie zastygnie.


Składniki (5 pucharków)
300g serka homogenizowanego waniliowego
2 galaretki
owoce

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony