Ostatnie komentarze

Moje dzieci kochają babeczki. W tym roku, żeby sprawić im przyjemność w Dzień Dziecka przygotowałam im więc puszyste, wilgotne i babeczki z rabarbarem, chrupiącą kruszonką i cytrynowym lukrem. Były rzeczywiście pyszne a smakowały wszystkim – nie tylko dzieciom.


Na wszelki wypadek kilka zostało odłożonych na bok i przygotowanych do zabrania do szkoły na drugie śniadanie. Dobrze, że dzieci są tak zapobiegliwe, bo reszta smakołyków zniknęła w mgnieniu oka.


Składniki (12 babeczek)
ciasto
250g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
150g brązowego cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
250ml mleka
60ml oleju
1 jajko
szczypta soli
kruszonka
40g masła
80g mąki
40g cukru pudru

więcej»

Nawet podczas największych upałów czasami chcemy zjeść coś słodkiego na deser. Zwykle pierwszy wybór to lody. Ale, choć może trudno w to uwierzyć i lodów w końcu można mieć dosyć.


W tak „trudnych" przypadkach najlepiej sięgnąć po owoce. Moja dzisiejsza propozycja to mus owocowy o lekkiej kokosowej nucie. Najlepiej podawać go mocno schłodzonego. Doskonale orzeźwia i uzupełnia utracone podczas upały mikroelementy. Słodycz deseru zależy rzecz jasna od stopnia dojrzałości owoców. Jeśli nie uda się Wam kupić słodkich ociekających letnim sokiem owoców możecie mus dosłodzić miodem lub syropem klonowym.


Składniki (4 porcje):
1 duże mango
1 ananas
400g mleczka kokosowego
2 łyżki soku z cytryny
miód lub syrop klonowy
owoce do dekoracji

więcej»

Przepis na sernik kawowy czekał dość długo na swoją kolej. Zimą wolimy ciasta cięższe i bardziej słodkie. Im bliżej lata, tym dieta lżejsza więc i ciasta trochę mniej konkretne. Świetnie wpisują się w tą tendencję ciasta z owocami, serniki i ciasta tzw. bez pieczenia.


Ten deser, przez dodatek kawy, bardziej zasmakuje dorosłym smakoszom. Dla młodszych łasuchów można dodać kawę Inkę lub kakao granulowane. Jeśli wsypiecie do sera suchą granulowaną kawę w serniku znajdą się ciekawe kolorowe drobinki. Jeśli chcecie, żeby miał jednolity wygląd rozpuśćcie kawę w odrobinie wody.


Przepis na ciasto pochodzi ze strony www.aniagotuje.pl.


Składniki:
1kg mielonego sera
200g masła
150g brązowego cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki kawy w granulkach
polewa
150g ciemnej czekolady
150ml 30% śmietanki
4 łyżki wiórków kokosowych
owoce do dekoracji

więcej»

Słodko-kwaśny smak rabarbaru pamiętam z dzieciństwa. Moja mama robiła z niego kompot i dodawała do drożdżowego lub kruchego ciasta. Bylina zwana rabarbarem lub rzewieniem jest podobno warzywem. Do celów kulinarnych wykorzystywane są ogonki liściowe, które im bardziej czerwone tym bardziej są słodkie. Rabarbar zawiera dużo potasu, sód, magnez, żelazo, fosfor, witaminę C i beta-karoten. A ze względu na niskokaloryczność i błonnik polecany jest osobom dbającym o linię. Trzeba jednak pamiętać, że zawiera dużo kwasu szczawiowego, więc nie jest polecany osobom chorującym na nerki oraz reumatyzm. W kuchni rabarbar wykorzystujemy do końca czerwca, później łodygi stają się gorzkie.


Dziś wykorzystałam rabarbar do zrobienia kruchej tarty z chrupiącą migdałową kruszonką. Było pyszne, wilgotne, orzeźwiające idealne do letniej popołudniowej herbaty.


Składniki:
ciasto
250g mąki pszennej
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko
1 żółtko
120g masła
kruszonka
50g masła
3-4 łyżki mąki
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1 żółtko

więcej»

Mango zwany owocem bogów uprawiany jest w Indiach od 4 tysięcy lat. W Europie znany jest od XVI wieku. Według niektórych badań może zapobiegać postawaniu niektórych nowotworów, obniżać poziom cukru i cholesterolu we krwi. Dodatkowo łagodzi ból gardła i chrypkę. Ale przede wszystkim ma wspaniały egzotyczny smak, który trudno porównać z czymkolwiek. Najlepiej oczywiście smakuje pięknie dojrzałe na surowo lub jako dodatek do sałatek i koktajli.


Ostatnio po przygotowaniu innych potraw została mi końcówka ciasta francuskiego oraz ćwiartka soczystego mango. Dodałam do tego orzechy włoskie, białą czekoladę, trochę sezamu i w parę minut powstała smaczna prosta przekąska.


Składniki:
opakowanie schłodzonego ciasta francuskiego
mango
kilka orzechów włoskich
biała czekolada
2 łyżki sezamu
2 łyżki mleka

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony