Rabarbarowe babeczki z kruszonką i cytrynowym lukrem
Moje dzieci kochają babeczki. W tym roku, żeby sprawić im przyjemność w Dzień Dziecka przygotowałam im więc puszyste, wilgotne i babeczki z rabarbarem, chrupiącą kruszonką i cytrynowym lukrem. Były rzeczywiście pyszne a smakowały wszystkim – nie tylko dzieciom.
Na wszelki wypadek kilka zostało odłożonych na bok i przygotowanych do zabrania do szkoły na drugie śniadanie. Dobrze, że dzieci są tak zapobiegliwe, bo reszta smakołyków zniknęła w mgnieniu oka.
Składniki (12 babeczek)
ciasto
250g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
150g brązowego cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
250ml mleka
60ml oleju
1 jajko
szczypta soli
kruszonka
40g masła
80g mąki
40g cukru pudru