Pełnoziarniste czekoladowe babeczki z malinami
Pierwszy pełny tydzień roku szkolnego za nami. Po dwóch miesiącach nicnierobienia to chyba najtrudniejszy czas, potem kiedy praca wejdzie w nawyk, jest znacznie łatwiej.
Żeby osłodzić nieco ten trudny początek zrobiłam pełnoziarniste mocno czekoladowe babeczki. Ciemne, z gęstą błyszczącą polewą i soczystymi malinami wyglądały bajecznie, pachniały zniewalająco a smakowały jeszcze lepiej. Najlepsze były świeżutkie – jeszcze lekko ciepłe z płynną czekoladą w środku. Zresztą spróbujcie sami.
Składniki (10 sztuk)
ciasto
150g mąki pełnoziarnistej
3 łyżki kakao
3 łyżki oleju
130g cukru brązowego
140ml mleka
1 jajko
łyżeczka proszku do pieczenia
10 kostek gorzkiej czekolady
polewa
50ml mleka
50g masła
100g gorzkiej czekolady
maliny