Moja kawa po irlandzku
Dziś dzieci muszą mi wybaczyć, ale dorosły też człowiek i czasem musi zrobić sobie małą przyjemność. Propozycja będzie dla tych, którzy nie muszą jeździć samochodem i nie muszą pracować, czyli dla ... szczęściarzy lub dla tych, którzy mogą zrelaksować się w weekend. Kawa po irlandzku to napój przygotowany z mocnej kawy, irlandzkiej whiskey, bitej śmietany i brązowego cukru. Doskonale rozgrzewa w chłodne dni, polecam więc go po jesiennym spacerze lub wtedy, gdy brak słońca doskwiera szczególnie mocno. W zasadzie możecie wzmocnić kawę dowolną whiskey ale nam najlepiej smakuje z irlandzką Jameson Irish Whiskey.
Jeśli nie lubicie tego trunku przygotujcie inną wersję wzmocnionej kawy: French coffee – z koniakiem lub brandy, Spanish coffee – z sherry lub Jamaican coffee – z ciemnym rumem.
Składniki (2 porcje)
300ml mocnej gorÄ…cej kawy
40ml Jameson Irish Whiskey
150ml 30% śmietanki
4 łyżeczki grubego brązowego cukru
1 łyżeczka cukru pudru
4 krople esencji waniliowej