Ostatnie komentarze
13PaÅ2017

Dziś dzieci muszą mi wybaczyć, ale dorosły też człowiek i czasem musi zrobić sobie małą przyjemność. Propozycja będzie dla tych, którzy nie muszą jeździć samochodem i nie muszą pracować, czyli dla ... szczęściarzy lub dla tych, którzy mogą zrelaksować się w weekend. Kawa po irlandzku to napój przygotowany z mocnej kawy, irlandzkiej whiskey, bitej śmietany i brązowego cukru. Doskonale rozgrzewa w chłodne dni, polecam więc go po jesiennym spacerze lub wtedy, gdy brak słońca doskwiera szczególnie mocno. W zasadzie możecie wzmocnić kawę dowolną whiskey ale nam najlepiej smakuje z irlandzką Jameson Irish Whiskey.


Jeśli nie lubicie tego trunku przygotujcie inną wersję wzmocnionej kawy: French coffee – z koniakiem lub brandy, Spanish coffee – z sherry lub Jamaican coffee – z ciemnym rumem.


Składniki (2 porcje)
300ml mocnej gorÄ…cej kawy
40ml Jameson Irish Whiskey
150ml 30% śmietanki
4 łyżeczki grubego brązowego cukru
1 łyżeczka cukru pudru
4 krople esencji waniliowej

wiÄ™cej»

Dzisiaj deser, który powstał z internetowej inspiracji oraz połączenia dwóch przepisów: ciasta marchewkowego oraz babeczek dyniowych, które były absolutnym hitem zeszłorocznego Halloween. Poprzednie babeczki wymagały upieczonej i zmiksowanej dyni. Do tego przepisu użyłam surowej dyni startej na drobnej tarce. Dokładnie tak samo przygotowuję moje ciasto marchewkowe. W obu przypadkach i babeczek dyniowych i marchewkowego ciasta dodatek cynamonu sprawia, że wypieki mają lekko piernikowy smak. Dzięki soczystym warzywom babeczki są wilgotne i pyszne nawet następnego dnia.


Składniki (24 babeczki)
210g startej surowej dyni
2 jajka
200g mÄ…ki
180ml oleju
180ml mleka
130g brÄ…zowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
100g posiekanej gorzkiej czekolady
150g białej czekolady

wiÄ™cej»

Wczoraj pierwszy raz tej jesieni założyłam cieplejszą kurtkę. Najgorszy jest ten pierwszy moment chłodu. Kiedy temperatura spada do 5stC wydaje się, że zimniej już być nie może. Potem człowiek jakoś się przyzwyczaja. Wiosną, kiedy temperatury wzrastają powyżej 5 stC mamy ochotę wyciągnąć z szuflady letnie ubrania. Kiedy tak przenikliwie i chłodno się robi człowiek częściej sięga po coś słodkiego.


Dziś chciałabym zaproponować Wam błyskawiczne jesienne pachnące grzebienie z ciasta francuskiego ze słodkim imbirowo-cynamonowym gruszkowym nadzieniem. Z takim deserem popołudniowa kawa doskonale rozgrzewa i rozwiewa jesienną szarugę za oknem.


Składniki (8 ciastek)
1 opakowanie schłodzonego ciasta francuskiego
1 duża gruszka
płaska łyżeczka cynamonu
łyżeczka startego świeżego imbiru
2 łyżki brązowego cukru
łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki mleka

wiÄ™cej»

Niektóre składniki są sprzymierzeńcami gospodyni w kuchni. Dla mnie należą do nich między innymi cukinia, ciasto francuskie, buraki i biały ser. Zawsze mam je w lodówce ponieważ pozwalają bezpiecznie zaplanować posiłek w sytuacji kryzysowej. Dziś dołączyła do nich dynia. Zwykle wykorzystywałam ją do placków, sałatek czy zup. Dziś deserowa wersja, która powstała na podstawie przepisu Jamie Oliver'a.


Zapraszam zatem na dobry, bo słodki, początek jesieni z królową jesiennych warzyw – dynią – w roli głównej. Krucha tarta z kremowym dyniowym nadzieniem ma piękny jesienny kolor i lekko karmelowy smak. Jest prawdziwą ozdobą niedzielnego stołu. Może też być ciekawą propozycją na halloweenowy wieczór.


Składniki (tortownica 25cm):
ciasto
200g mÄ…ki
35g cukru pudru
100g masła
1 jajko
1 łyżka mleka
masa dyniowa
400g obranej dyni

wiÄ™cej»

Ciasto czekoladowe, było chyba pierwszym, jakie odważyłam się upiec samodzielnie. Piekłam je jeszcze wielokrotnie, zawsze z tego samego przepisu i również wielokrotnie psułam je na samym początku przygotowywania. Masę czekoladową trzeba, przed dodaniem reszty składników, dokładnie wystudzić. W ciepłe letnie dni proces ten trwa bardzo długo, więc przyspieszałam go wstawiając garnek z masą do zimnej wody w kuchennym zlewie. Wielokrotnie przez pomyłkę odkręcałam kran wlewając wodę do stygnącej masy. Z perspektywy czasu te sytuacje były zabawne, choć wtedy zupełnie nie było i o śmiechu.


Ciasto jest doskonałe bez dodatków. Możecie go wzbogacić ulubionymi orzechami, migdałami lub polewą. Ja dziś dodałam na wierzch śliwki. Wyszło pyszne a jego cudowny słodki czekoladowo-śliwkowy aromat długo czuć było w całym domu.


Składniki (25cm tortownica):
200g mÄ…ki
150g masła
3 łyżki kakao
120g cukru brÄ…zowego
150g mleka migdałowego
100g gorzkiej czekolady
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
śliwki

wiÄ™cej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony