Ostatnie komentarze
03Maj2017

Niedawno przy okazji międzynarodowej dyskusji miałam okazję zastanowić się nad deserami charakterystycznymi dla naszego kraju. Przyznam szczerze nie było to zadanie łatwe. Bo czy mamy desery kojarzące się w tak oczywisty sposób z Polską jak tiramisu czy panna cotta z Włochami a crème brulèe z Francją? Oczywiste są natomiast skojarzenia związane z ciastami. Sernikiem, mazurkami, piernikami, makowcem zajadamy się podczas naszych świąt.


Jeśli chodzi o polskie desery, pomyślałam, że mnie kojarzą się z owocami. Nasz kraj jest bogaty w sezonowe dary sadów tak soczyste pyszne i pełne smaku, że niepodzielnie królują na letnich i jesiennych stołach. Polska kojarzy mi się więc z truskawkami, śliwkami i jabłkami.


Głównym składnikiem mojego dzisiejszego deseru są właśnie jabłka. Wszystkie ciasta z jabłkami, które dotąd znałam i robiłam wymagały pokrojenia lub i uduszenia jabłek. Do tego ciasta należy dodać połówki świeżych i pachnących jabłek. Przepis na ciasto z połówkami jabłek pochodzi ze strony http://moniamieszaigotuje.blogspot.com


Składniki:
ciasto:
6 jabłek
280g mąki
200g masła
1,5 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
125g serka waniliowego homogenizowanego

więcej»
26Kwi2017

Te małe ciasteczka robiła moja mama kiedy byłam małą dziewczynką. Przepis zachował się w starych szpargałach w dwóch wersjach: pierwsza do rogalików i druga z żółtkami do tzw. ciasteczek z maszynki. Jedne i drugie ciasteczka mają podstawową wadę. Kiedy weźmiemy pierwsze z nich w następnym kroku mamy ... pusty talerz.


Parę lat temu, ku mojemu zdziwieniu, znalazłam takie rogaliki w cukierni w małym nadmorskim miasteczku. Śliwkowe, obsypane cukrem pudrem przypominały dzieciństwo i były naprawdę smaczne. Przygotujcie je u siebie w domu. Potrzebujecie tylko kilku podstawowych składników. Moja mama do przygotowania używała margaryny, ja użyłam masła.


Składniki:
400g mąki
200g 18% śmietany
200g masła
3 łyżki cukru pudru
powidła śliwkowe
cukier puder do posypania

więcej»

Płatki kukurydziane popularne corn fakes zostały wynalezione pod wpływem fascynacji dietą wegetariańską. Pod koniec XIX amerykański lekarz John Harvey Kellogg w swoim sanatorium po raz pierwszy podał swoim pensjonariuszom płatki kukurydziane oraz masło orzechowe. Oba produkty znacząco wpłynęły na zmianę diety Amerykanów i później wielu ludzi na całym świecie.


Teraz czasami kiedy staję przed półką z chrupkami i płatkami do mleka trudno jest mi zdecydować, które z nich kupić. I mimo, że wiele z nich jest bardzo smacznych, to klasyczne płatki kukurydziane (mimo, że nie są słodkie) zawsze chętnie są wybierane przez moje dzieci.


Do tej pory płatki kukurydziane dodawaliśmy do mleka, jogurtów, czasem wykorzystywałam je do panierowania kotletów z piersi kurczaka. Kiedy na stronie www.wszystko-smaczne.pl znalazłam przepis na ciasteczka z płatkami kukurydzianymi postanowiłam go wypróbować. W przepisie oprócz miodu jest również cukier. Ja go pominęłam – i bez niego ciasteczka są dość słodkie. Złociste ciasteczka są przyjemnie chrupiące i bardzo smakowały moim dzieciom.


Składniki
100 g masła
4 łyżki miodu
1/2 łyżeczki esencji waniliowe
180g płatków kukurydzianych
130g orzechów

więcej»

Dziś dzięki www.aniagotuje.pl odkryłam najlepszy sernik bez pieczenia, jaki jadłam. Był niekwestionowanym królem naszego niedzielnego obiadu. Lekki puszysty z cytrynową nutą doskonale komponował się z kokosowym spodem i kokosową kruszonką na wierzchu. Nie wymagał skomplikowanych składników i pieczenia mogą zatem pozwolić sobie na niego Ci, którzy nie mają piekarnika i Ci którym wydaje się, że mają dwie lewe ręce do gotowania.


Koniec wiosny i początek lata to sezon przyjęć po uroczystościach Pierwszej Komunii Świętej oraz Chrztu. Polecam ten orzeźwiający sernik cytrynowo-kokosowy jako doskonały deser, który zaspokoi nawet najbardziej wymagające gusta zaproszonych gości, nie wykończy gospodyni podczas przygotowań i nie zrujnuje budżetu. Możecie zobaczyć, że dodatkowo z pewnością będzie ozdobą świątecznego stołu.


Składniki (mała tortownica 15-18cm):
spód i kruszonka
90g wiórków kokosowych
50g masła
2 łyżki cukru
masa serowa
500 g twarogu mielonego
2 galaretki cytrynowe
500 ml wrzątku
200 g 30% śmietanki

więcej»

Przepisów na proste i szybkie dania nigdy dosyć. Jeśli nawet jesteśmy doskonale zorganizowanymi gospodyniami domowymi to i tak czasem są takie momenty, gdy nie wiadomo w co najpierw włożyć ręce. Mimo starań ciągle tyle samo pracy za nami jak przed nami. A rodzina jeść musi. Zresztą co tu dużo mówić, my czasem też chcemy zrobić sobie małą pyszną przyjemność.


Dziś chciałabym podzielić się z wami mega szybkim i prostym przepisem na deser. Składniki do jego przygotowania zwykle mamy w kuchni. Możecie zrobić go z dowolnych owoców, poza sezonem letnim również z owoców mrożonych. Zabiegany tydzień i szybki obiad za to deser? Królewski!


Składniki (4 porcje)
2 mango
500ml 30% śmietanki
300g serka mascarpone
100g białej czekolady
150g ciasteczek owsianych

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony