Ciasto z jabłkami
Niedawno przy okazji międzynarodowej dyskusji miałam okazję zastanowić się nad deserami charakterystycznymi dla naszego kraju. Przyznam szczerze nie było to zadanie łatwe. Bo czy mamy desery kojarzące się w tak oczywisty sposób z Polską jak tiramisu czy panna cotta z Włochami a crème brulèe z Francją? Oczywiste są natomiast skojarzenia związane z ciastami. Sernikiem, mazurkami, piernikami, makowcem zajadamy się podczas naszych świąt.
Jeśli chodzi o polskie desery, pomyślałam, że mnie kojarzą się z owocami. Nasz kraj jest bogaty w sezonowe dary sadów tak soczyste pyszne i pełne smaku, że niepodzielnie królują na letnich i jesiennych stołach. Polska kojarzy mi się więc z truskawkami, śliwkami i jabłkami.
Głównym składnikiem mojego dzisiejszego deseru są właśnie jabłka. Wszystkie ciasta z jabłkami, które dotąd znałam i robiłam wymagały pokrojenia lub i uduszenia jabłek. Do tego ciasta należy dodać połówki świeżych i pachnących jabłek. Przepis na ciasto z połówkami jabłek pochodzi ze strony http://moniamieszaigotuje.blogspot.com
Składniki:
ciasto:
6 jabłek
280g mąki
200g masła
1,5 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
125g serka waniliowego homogenizowanego