Ciasto z budyniem i truskawkami
Szalony i pachnący latem truskawkowy sezon w pełni. W tym roku zdecydowanie najbardziej smakują nam truskawkowe koktajle. Dodajemy do nich różne owoce, a truskawki są tak słodkie, że nie potrzeba do niż żadnych dosładzających dodatków. Moim faworytem są truskawki z melonem albo gruszką z dodatkiem soku jabłkowego i odrobiny mięty.
Tradycyjnie na weekend zrobiłam jednak ciasto. Tym razem wybrałam kruche ciasto z budyniem, truskawkami i kruszonką. Wszystko pysznie się ze sobą komponuje. Wydaje mi się, że ten sam zestaw będzie doskonały z bardziej kwaskowymi owocami. Przychodzą mi na myśl czerwone porzeczki, wiśnie lub śliwki węgierki. Muszę ten pomysł zrealizować.
Pomysł na ciasto podpatrzony na blogu www.moniamieszaigotuje.blogspot.com
Składniki:
ciasto
0,5 kg mąki
1 łyżeczki proszku do pieczenia
200g cukru
200g masła
1 jajko
1 żółtko
3 łyżki śmietany