Ostatnie komentarze

Szalony i pachnący latem truskawkowy sezon w pełni. W tym roku zdecydowanie najbardziej smakują nam truskawkowe koktajle. Dodajemy do nich różne owoce, a truskawki są tak słodkie, że nie potrzeba do niż żadnych dosładzających dodatków. Moim faworytem są truskawki z melonem albo gruszką z dodatkiem soku jabłkowego i odrobiny mięty.


Tradycyjnie na weekend zrobiłam jednak ciasto. Tym razem wybrałam kruche ciasto z budyniem, truskawkami i kruszonką. Wszystko pysznie się ze sobą komponuje. Wydaje mi się, że ten sam zestaw będzie doskonały z bardziej kwaskowymi owocami. Przychodzą mi na myśl czerwone porzeczki, wiśnie lub śliwki węgierki. Muszę ten pomysł zrealizować.


Pomysł na ciasto podpatrzony na blogu www.moniamieszaigotuje.blogspot.com


Składniki:
ciasto
0,5 kg mąki
1 łyżeczki proszku do pieczenia
200g cukru
200g masła
1 jajko
1 żółtko
3 łyżki śmietany

więcej»

Nikt nie jest idealny. Nawet jeśli bardzo pilnujemy się i odżywiamy się zdrowo, czasem czujemy potrzebę, żeby sobie odpuścić i popełnić mały kulinarny grzeszek. Dzisiaj będzie więc deser, który nie jest ani lekki ani mało słodki. Jest za to prosty, pyszny, piękny i mocno czekoladowy.


Przygotowałam go w dwóch wersjach: jedną jasną z wiórkami kokosowymi i borówkami i drugą ciemną z gorzką czekoladą i truskawkami. Wybierzcie, która bardziej do was pasuje, albo zaszalejcie i zróbcie swoją własną.


Deser jasny
Składniki (2 porcje)
200g białej czekolady
100g borówek amerykańskich
200ml 30% śmietanki
200ml serka mascarpone
2 łyżki wiórków kokosowych

więcej»

Jaki musi być niedzielny deser, żeby zniknął równie szybko jak pojawił się na stole? W moim domu potrzebne są dwie rzeczy: czekolada i owoce. Te dwa składniki najczęściej gwarantują mi sukces kulinarny. Ostatnio wykorzystałam je do przygotowania babeczek wypełnionych borówkami i białą czekoladą. Były pyszne, puszyste w środku i chrupiące na wierzchu a słodki i czekoladowy zapach czuć było już korytarzu przed naszym mieszkaniem. Tradycyjnie kilka zostało zapakowanych na do pudełek. jako dodatek do drugiego szkolnego śniadania.


Składniki (12 babeczek)
300g mąki
3 łyżki kakao
150g masła
170ml mleka
160g brązowego cukru
2 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka esencji waniliowej
12 kostek białej czekolady
borówki amerykańskie

więcej»

Dziś danie, które przygotowałam dla moich dzieci parę dni temu w piękne słoneczne popołudnie. Bez mąki, bez cukru, lekko kwaskowy deser z rabarbarem, truskawkami i kokosową kruszonką bardzo im smakował szczególnie, że podałam go w towarzystwie ulubionych lodów. Będę go robiła częściej, bo poza wspaniałym smakiem ma jeszcze kilka innych zalet: nie wymaga skomplikowanych składników, dużej ilości pracy i można go przygotować z dowolnymi sezonowymi owocami.


Składniki (4 porcje):
3 łodygi rabarbaru
250g truskawek
4 łyżki ksylitolu
4 łyżki masła
150g wiórków kokosowych

więcej»

Nareszcie doczekałam się sezonu truskawkowego. Teraz owoce już nie tylko wyglądają jak z obrazka w dziecięcej książeczce ale również smakują i pachną jak nic innego na świecie. Znowu na śniadanie będzie owsianka z truskawkami, na obiad makaron lub pierogi z truskawkami, na podwieczorek koktajl truskawkowy a na kolację sałatka z truskawkami. Co roku wpadam w sezon truskawkowy bez opamiętania, by po paru tygodniach nie móc już patrzeć na te pyszne pachnące owoce.


Na dobry początek proponuję pyszny i zdrowy deser truskawkowy z nasionami chia. Świetnie sprawdzi się jako deser po niedzielnym obiedzie, jako podwieczorek lub, jeśli przygotujecie go wieczorem, na energetyczne, sycące i smakowite śniadanie.


Inspiracja do przygotowania deseru pochodzi z „Smaków życia: Agnieszki Maciąg.


Składniki (4 porcje)
300g truskawek
300ml mleka (może być kokosowe lub inne ulubione)
miodu lub syrop klonowy
4 łyżki nasion chia
owoce i listki mięty do dekoracji

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony