Ostatnie komentarze

Co roku przekonuję się, że nie lubię zimy. Staram się zrozumieć dzieci, narty, ferie, „białe święta", ale żadna z tych spraw mnie nie przekonuje. Dramat komunikacyjny, śliskie chodniki, zaspy, błoto, „posolone" buty. Zima nie jest dla mnie. Opady śniegu psują mi humor i zwyczajnie złoszczą. Niestety, taki mamy klimat i muszę przez parę miesięcy w roku znosić niedogodności.


Muszę się więc jakoś ratować. Ponieważ zbliżają się święta, chciałabym zaproponować wam gorącą czekoladę w bożonarodzeniowym piernikowo-żurawinowym wydaniu. Świetnie rozgrzeje i poprawi humor. W szczególnie trudnym przypadku zimowej chandry proponuję dodać odrobinę rumu albo brandy i kleks puchatej bitej śmietany.


Składniki (3 porcje)
gorąca czekolada
125ml 30% śmietanki
125ml mleka migdałowego
200g gorzkiej czekolady
pół łyżeczki przyprawy piernikowej
bita śmietana
75 ml 30%śmietanki
1 łyżeczka cukru pudru
konfitura
100g żurawiny
3 łyżki brązowego cukru

więcej»

Złośliwa natura próbowała w tym roku pokrzyżować urodzinowe plany mojej córki. Obchodzenie urodzin w łóżku z termometrem pod pachą nie jest najwspanialszą wizją nawet dla dorosłego człowieka. Dla nastolatki to po prostu dramat na miarę odwołanych wakacji. Jak powiedziała mi moja córka przecież trzynaste urodziny ma się tylko raz w życiu. I w sumie miała rację. Dosłownie i w przenośni.


Żeby osłodzić jakoś ten dzień i choć na chwilę rozwiać smuteczki przygotowałam mocno karmelowe ciasto z bananami – banoffee w formie małego urodzinowego tortu. Słodkie czary i kolacja z ulubionej restauracji zadziałały i ostatecznie urodziny okazały się całkiem miłe.


Składniki (17cm tortownica):
150g herbatników
75g masła
200ml 30% śmietanki
250g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
2 banany
300g masy kajmakowej
1 łyżeczka gorzkiego kakao

więcej»

Jedna z moich znajomych z Ukrainy opowiadała mi o swoich tradycyjnych świątecznych potrawach. Oprócz gołąbków z ziemniakami, które już robiłam zadziwił mnie żurawinowy kisiel. Kiedy poszperałam w internecie okazało się, że w wielu polskich domach tym daniem kończona jest wieczerza wigilijna. U mnie w domu zawsze pijemy kompot z suszonych owoców, ale może w tym roku wprowadzimy nowe danie do naszego świątecznego menu.


Zastanawiałam się dlaczego to akurat żurawiny pojawiają się na wigilijnym stole. Konkretnych informacji (poza tym, że to tradycja) nie znalazłam. Wydaje mi się, że żurawiny były kiedyś traktowane jako naturalne lekarstwo wspomagające trawienie, a po ciężkim świątecznym jedzeniu były one ze wszech miar wskazane.


U moich ukraińskich znajomych kisiel jest rzadki, taki do picia, ale można przygotować go w formie deseru o bardziej zwartej konsystencji. Ja robiłam wersję do picia, a Wy wybierzcie wersję, która Wam bardziej odpowiada.


Składniki:
500g żurawiny
kawałek cynamonu i kilka goździków
6-8 łyżek cukru
2-3 łyżek mąki ziemniaczanej

więcej»

Od kiedy znalazłam na stronie www.gotujzcukiereczkiem.pl przepis na cytrynowe muffinki z dodatkiem cukinii postanowiłam je zrobić. Moje dzieci patrzyły na składniki z lekkim zdziwieniem. Cukinia i słodkie wypieki nie idą według nich w parze. Argument, że do placków z cukinii zawsze dodają cukier jakoś ich nie przekonał. Mojemu mężowi babeczki przypominały babkę cytrynową, którą przed wielu laty piekła jego babcia. Mnie po prostu bardzo smakowały. Były, przez krótko ponieważ zniknęły błyskawicznie, delikatnie cytrynowe, wilgotne, niezbyt słodkie. Po prostu idealne.


Gdybym nie wiedziała, że składnikiem jest cukinia nigdy bym nie uwierzyła. Spróbujcie, bo naprawdę warto.


Składniki (12 babeczek):
babeczki:
200g mąki pszennej,
szczypta soli
½ łyżeczki sody,
½ łyżeczki proszku do pieczenia
150g cukru,
skórka starta z 1 cytryny,
łyżka soku z cytryny,
2 jajka,
150ml oleju,
łyżeczka esencji waniliowej
łyżeczka esencji cytrynowej,
210g startej na średnich oczkach cukinii

więcej»

Dziś chciałabym zaproponować przepis na najlepszy czekoladowy krem, jaki kiedykolwiek jadłam. Gęsty, gładki, mocno czekoladowy w smaku i w kolorze. Mimo czekoladowego smaku nie jest mocno słodki. Jeśli jednak ktoś z Was uważa, że jednak jest, proponuję przygotować dla kontrastu owocowy lekko kwaśny mus. Użyjcie do tego wiśni, porzeczek lub żurawin. Otrzymacie niezwykłą kompozycję smakową a deser będzie wyglądał pięknie.


Moje dzieciaki były zachwycone deserem. O tym, że przygotowałam go z kaszy jaglanej powiedziałam dopiero po zjedzeniu i ... nie uwierzyły. Następnym razem zrobię jaglany krem czekoladowy z podwójnej porcji składników.


Składniki (4 porcje)
krem czekoladowy
100g kaszy jaglanej
200g czekolady gorzkiej lub deserowej
1 łyżka ciemnego kakao
250ml mleka migdałowego
mus owocowy
250g świeżej żurawiny
sok i skórka otarta z pomarańczy
pół łyżeczki startego imbiru
4 łyżki brązowego cukru

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony