Ostatnie komentarze

Moje dzieci powoli wychodzą z wieku, kiedy mama jest jedynym źródłem jedzenia. Są takie dania, które śmiało mogą przygotować sami. Ostatnio mogę sobie pospać 10 minut dłużej rano, bo moja córka sama śniadanie sobie przygotowuje. Miłe to jest, nie powiem, ale przykro pomyśleć, że czas, kiedy zupełnie przestaną mnie potrzebować zbliża się nieubłaganie.

Niedawno moja córka zaproponowała wspólne przygotowanie deseru. Miała ochotę na coś czekoladowego, owocowego i słodkiego jednocześnie. Powstał deser spełniający wszystkie wymagania. Zwinęłyśmy tabliczkę gorzkiej czekolady, sezonowe owoce i pianki marshmallow w ciasto francuskie. Zjadaliśmy też wspólnie gorące wprost z talerza. Było naprawdę miło i pysznie.


Składniki:
1 opakowanie schłodzonego ciasta francuskiego
150g gorzkiej czekolady
kilka truskawek
garść borówek amerykańskich
garść malin
75g pianek marshmallow
2 łyżki mleka

więcej»

Tarta to takie fajne ciasto, które za każdym razem może wyglądać i smakować inaczej. Wystarczy użyć innych owoców, inaczej uformować wierzch i mamy zupełnie nowy piękny i smakowity deser. Dziś tarta na zakończenie sezonu rabarbarowego. Rabarbar powinno się bowiem zbierać na przełomie maja i czerwca ponieważ w młodych łodygach poziom szczawianu wapnia jest niski. Z czasem jego ilość rośnie i rabarbar może nam zaszkodzić.


Uwielbiam truskawki, więc wzbogaciłam nadzienie do tarty niewielką ilością truskawek. Pasują do rabarbaru idealnie. Wierzch ciasta możecie udekorować dowolnie. Moja mama wierzchnią warstwę ciasta najczęściej ścierała na tarce, albo robiła krateczkę. Ja dziś zaszalałam i przygotowałam kwiatową wersję tarty. Czyż nie wygląda wspaniale?


Składniki (blaszka 25-27 cm)
ciasto:
300g mąki
100g cukru
120g masła
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 łyżki brązowego cukru (do posypania ciasta)
nadzienie:
350g truskawek
400g rabarbaru
3 łyżki brązowego cukru

więcej»
02Cze2018

Czy wiecie, że postać Krecika-postaci ze znanej kreskówki powstała już w 1957. Reżyser filmu Zdeněk Miler otrzymał zlecenie na film edukacyjny o produkcji tkanin. Film miał trafić do młodych widzów i pierwotny bardzo techniczny efekt prac nie zadowolił autora. Zaakceptowany został dopiero film z Krecikiem w roli głównego bohatera, który w pierwszym odcinku dostał nowe spodenki.


Chociaż trudno w to uwierzyć, czasami zdarza się, że czekoladowe muffinki zostaną na stole i nie ma chętnych, żeby je zjeść. W moim domu taka sytuacja zdarzyła się po raz pierwszy. Następnego dnia muffinki nie są już tak pyszne jak świeżo po upieczeniu dlatego postanowiłam wykorzystać je i zrobiłam małe kopce kreta – deser inspirowany postacią tego przesympatycznego kreskówkowego bohatera. Moje dzieci Krecika kochają równie mocno jak ja a deser nazwały ciastkiem z niespodzianką bo poza, poza tradycyjnym bananem dodałam do środka kawałek truskawki.


Składnik (8 deserków)
babeczki
160g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
100g cukru brązowego
2 łyżki gorzkiego kakao
160ml mleka
1 jajko
40ml oleju

więcej»

Sekretem dobrego mango lassi jest dojrzałe i słodkie mango. U nas trudno kupić takie naprawdę słodkie, dlatego obiecuję sobie, że kiedyś zrobię je z owocu „prosto z drzewa". Na razie jednak musi mi wystarczyć to, które kupuję w Polsce. Przepis na ten napój jest bardzo prosty a dobrze schłodzony jest cudowanie orzeźwiający i bardzo smaczny. Idealny w ciepłe letnie popołudnia. Moje dzieci mówią na niego żółty jogurt Mrugnięcie. W oryginalnym przepisie oprócz mango i jogurtu jest woda. My lubimy, żeby mango lassi trochę bardziej gęste. Nie dodaje więc do niego wody, tylko używam mniej gęstego jogurtu naturalnego. W internecie znalazłam przepis na mango lassi z kefirem. Nigdy nie piłam, ale może następnym razem spróbuję?


Składniki:
2 dobrze dojrzałe mango
400ml jogurtu naturalnego
4-5 łyżek soku z pomarańczy
3 łyżki syropu klonowego

więcej»

Co roku nie mogę doczekać się sezonu truskawkowego. Czekam kiedy na straganach pojawią się pierwsze krajowe pachnące truskawki i nie mogę się powstrzymać, żeby ich nie kupić. Cena pierwszych owoców zawsze mnie przeraża, ale pocieszam się, że potem truskawki są z dnia na dzień coraz tańsze.


Dziś propozycja deseru czekoladowo-truskawkowego: pyszne mięciutkie babeczki czekoladowe truskawkowym serkiem i truskawkową niespodzianką w środku. Czy ktoś może im się oprzeć?


Składniki (12 muffinek)
250g mąki
150g brązowego cukru
250ml mleka
60ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
pół łyżeczki esencji waniliowej
150g gęstego serka kremowego
0,5kg truskawek
2 łyżeczki cukru pudru

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony