Jabłka i śliwki pod orzechowym ciastem
Owoce pod kruszonką robiłam już wielokrotnie. Wypróbowałam również przeróżne owoce. Klasyczne jabłka smakowały wszystkim. Truskawki z jabłkami i rabarbarem najbardziej smakowały mojemu mężowi. Moim faworytem są maliny borówki i wiśnie bo mają najbardziej zdecydowany i najmniej słodki smak.
Dzisiaj zdecydowałam się przygotować odmianę tego pysznego deseru. Jabłka i śliwki skryłam pod orzechowym ciastem. Moim dzieciom najbardziej smakowało właśnie ciasto. Próbowały nawet negocjować z nami oddanie ciasta w zamian za owoce. Ani ja ani mąż nie ulegliśmy. Spróbujcie sami tego pysznego jesiennego deseru a zrozumiecie dlaczego.
Inspirację do tego deseru znalazłam w magazynie „Moje gotowanie".
Składniki (4 porcje)
ciasto:
80g masła
75g mąki pszennej
75g mąki razowej
50g mielonych orzechów laskowych
50g drobnego brązowego cukru
pół łyżeczki cynamonu
owoce:
1 łyżeczka masła
4 jabłka
250g śliwek
3 łyżki syropu klonowego
1 łyżka soku z cytryny
pół łyżeczki cynamonu