Odwrócone ciasto z ananasem i migdałami
Już od dawna obiecywałam sobie, że zrobię odwrócone ciasto z ananasem. Piękny ananas, którego udało mi się kupić przypomniał mi o obietnicy. Niewiele brakowało, a z ciasta byłyby przysłowiowe nici ponieważ ananas był tak słodki i pyszny, że ledwo opanowałam się, żeby całego nie zjeść na surowo.
Odwrócone ciasto jest niezwykłe. Chwilę po wyjęciu z piekarnika mocno pachnie karmelem i ananasem a na wierzchu jest cudowna chrupiąca karmelowa skorupka. Jeśli nie zjecie całego ciasta na raz i zostanie coś na następny dzień poznacie drugie oblicze odwróconego ciasta. Jest bardzo wilgotne, mocno ananasowe z karmelowym posmakiem, choć skorupka nie jest już taka chrupiąca. Przyznam, że nam ta druga wersja smakowała dużo bardziej.
Składniki (tortownica 24cm):
30g masła
100g brązowego cukru
1 świeży ananas
ciasto:
100g brązowego cukru
240g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
100g masła
2 jajka
125ml mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej
pół łyżeczki esencji migdałowej
szczypta soli
3 łyżki płatków migdałowych