Ostatnie komentarze

Staram się przygotowywać zdrowe drugie śniadania dzieciom do szkoły. Codziennie do śniadaniówki trafiają między innymi owoce i warzywa, czasem orzechy i suszone owoce. Czasami jednak staram się zrobić dzieciom niespodziankę i pakuję małe słodkie co-nie-co. Dziś przygotowałam kruche ciasteczka na bazie masła orzechowego, które nadają się do tego doskonale.


Ciasto na ciasteczka można przygotować dzień wcześniej. Potem wystarczy uformować ciastka i upiec. Ciasteczka można wzbogacić o kawałki orzechów ziemnych lub nerkowców i kawałkami czekolady. Można je również upiec bez żadnych dodatków i z przyjemnością chrupać popijając kubkiem gorącego kakao.
Przepis na ciasteczka pochodzi z www.ilovebake.pl


Składniki
250g masła orzechowego
200g masła
2 jajka
1 łyżeczka esencji waniliowej
125g brązowego cukru
375g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
posiekane orzechy
kropelki czekoladowe lub posiekana czekolada

więcej»

Mąka ryżowa to popularna i coraz częściej wykorzystywana mąka bezglutenowa. Jej właściwości, poza osobami na diecie bezglutenowej, doceniają również Ci, którzy mają wysoki poziom cholesterolu. Mąka ryżowa dostarcza węglowodanów, jest bogata w błonnik pokarmowy, jednocześnie ma mało tłuszczu. Mąka ryżowa to również dobre źródło witamin z grupy B oraz magnezu, żelaza i cynku.


Dziś chciałabym zaproponować cytrusowe ciasto z tą mąką właśnie. Mąka ryżowa powoduje, że ciasto ma delikatną i muślinową konsystencję i piękny żółty kolor. Jest puszyste, wilgotne, słodko-kwaśne i z całą pewnością, kiedy raz spróbujecie nie poprzestaniecie na jednym kawałku.


Składniki:
180g masła
120g cukru
200g mąki ryżowej
2 jajka
skórka z jednej cytryny
sok i skórka z pomarańcza
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej
lukier cytrynowy

więcej»

Efektowne desery, większe ciasta zwykle robię w weekend. W tygodniu dzieciaki jedzą obiady w szkole, więc siłą rzeczy deser po obiedzie odpada. Czasami w dni szkolne przygotowuję puddingi, kiśle lub budynie. Na nic więcej nie starcza mi po prostu czasu.


Wyjściem z sytuacji jest deser, który można robić na raty. Babeczki bez pieczenia nadają się do tego doskonale. Spody do nich przygotowuję wieczorem i zostawiam w lodówce. Resztę zwykle robi się chwilkę. Polecam babeczki bez pieczenia dla zabieganych i zapracowanych. Każdemu należy się odrobina słodkiej przyjemności.


Składniki (6 babeczek)
300g kruchych ciasteczek
100g masła
400g żurawiny
1 duża pomarańcza
3 łyżki syropu klonowego
250g serka mascarpone
100g 30% śmietanki
2 łyżeczki cukru pudru

więcej»

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na ciasteczkowy hit towarzyszący naszm sobotnim popołudniowym grom planszowym. Rzadko zdarza się, żeby ciasteczek wystarczyło do końca wszystkich gier. Znikają z talerza błyskawicznie i za każdym razem obiecuję sobie, że następnym zrobię ich więcej.


Ostatnio gęsie łapki towarzyszyły nam przy „Czarnym Piotrusiu" zrobionym z Kart Grabowskiego i w pewnym momencie sięgnęłam ręką do pustego talerza. W tym samym momencie zrobił to mój syn. Mieliśmy równie zaskoczone miny, że talerzyk jest pusty. Musicie mi uwierzyć, że trudno się od tych kruchych słodkich łakoci oderwać.


Składniki:
320g mąki
2 żółtka
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
200g kremowego naturalnego białego serka
150g masła
miseczka cukru do obtoczenia ciastek

więcej»

Do tej pory buraki kojarzyły mi się wyłącznie z daniami obiadowymi i sałatkami. Lubimy delikatną w smaku i intensywną w kolorze zupę krem, czy najlepszy na świecie wielkanocny barszcz z jajkiem, chrzanem i kiełbasą. Często przygotowuję sałatkę z pieczonymi burakami i serem feta albo eleganckie carpaccio z serem kozim i orzechami.


Dziś po raz pierwszy pokusiłam się o wykorzystanie buraków do deseru. Przygotowałam czekoladowe babeczki z dodatkiem buraków. Moim domownikom trudno było w to uwierzyć, ale skoro kiedyś były babeczki z cukinią, to dlaczego dziś nie mogą być z burakami? Moja rodzina powoli przyzwyczaja się do nowości na domowym stole.


Przepis na babeczki pochodzi ze strony www.jadlonomia.com.


Składniki:
1 duży banan
250ml mleka roślinnego
1 łyżka octu jabłkowego
125g brązowego cukru
½ szklanki purée z buraka
80ml oleju
175g mąki pszennej
3 łyżki szklanki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony