Ostatnie komentarze

Według mojego syna zrobiłam dziewczyński deser. Różowa malinowa tapioka przykryta czerwoną galaretką z czerwonej porzeczki początkowo była trudna do zaakceptowania. Ponieważ mimo koloru to wciąż ukochana tapioka, syn dał się przekonać i spróbował. Potem było już tylko lepiej. Ostatecznie różowy dziewczyński deser został zaakceptowany i zjedzony do ostatniej łyżeczki.


Tapioka podobnie jak nasiona chia dają duże możliwości. Są pyszne w podstawowej waniliowej wersji. Można również dodać do nich czekoladę lub dowolne owoce – zmiksowane i w kawałkach – za każdym razem otrzymując nowe ciekawe i pyszne danie. Dziś proponuję dodać do tapioki mus z malin. Pycha!


Składniki (4 porcje)
budyń
400ml mleczka kokosowego
200ml mleka krowiego
60g tapioki
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
150g malin
galaretka
150g porzeczek
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżeczka żelatyny

więcej»

Parę lat temu w jednej z warszawskich cukierni kupowaliśmy przepyszne bezowe torty. Niestety zostały wycofane z menu. Podobno przy krojeniu kruszyły się i deser wyglądał mało elegancko. W zamian można kupić mniejsze bezowe desery z kremem i dodatkami. Ja lubię deserowy bezowy bałagan. Pokruszone bezy, krem, sos owocowy i całe mnóstwo owoców to przepych na talerzu, który pobudza moje kubki smakowe.


Dziś przygotowałam taki nieporządny deser. Ponieważ bezy są słodkie, bardzo słodkie pozostałe składniki deseru powinny być raczej kwaskowe. Cytrynowy krem, kwaskowe owoce i domowa owocowa konfitura są idealnym ich uzupełnieniem.


Składniki (3 porcje)
krem
250g serka mascarpone
150ml 30% śmietanki
1 łyżeczka cukru pudru
4 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka skórki z cytryny
konfitura
maliny, borówki amerykańskie
sok z połowy cytryny
dodatkowo:
6 bezików
owoce do dekoracji (maliny, borówki, porzeczki)

więcej»

Nie jestem mistrzem cukiernictwa i nie zawsze dekoracje wychodzą mi takie jakbym chciała. Dlatego torty robię bardzo rzadko. Zdecydowanie bardziej lubię pobałaganione desery i ciasta, które im bardziej są nieporządne tym bardziej apetyczne. W tym tygodniu dzieci namówiły mnie do przygotowania ciasta z kremem. Miało być bardzo czekoladowe i bardzo malinowe. Tak powstał czekoladowo-malinowy torcik ale upieczony tym razem nie w tortownicy ale w kwadratowej foremce. Kto powiedział, że tort zawsze trzeba kroić w trójkąty? To naprawdę efektowne i pyszne ciasto no i nie wymaga wprawy w precyzyjnym ozdabianiu. Polecam każdemu.


Składniki:
ciasto:
200g mąki
125g brązowego cukru
1 spora łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
6 łyżek oleju
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 łyżki dżemu malinowego
1 łyżka octu jabłkowego
225ml wody
100g kropelek czekoladowych gorzkich
krem
150g 30% śmietanki
250g serka mascarpone
100g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka cukru pudru
5 łyżek dżemu malinowego

więcej»

Czekoladowy jaglany budyń z kremem orzechowym i owocami był deserem po rodzinnej walentynkowej kolacji. Możecie go również przygotować zupełnie bez okazji. Jest pyszny. Można go jeść na ciepło – ja taki lubię najbardziej, ale równie dobrze smakuje na zimno. Łączy w sobie wszystkie smaki i faktury. Jest trochę słodki, trochę słony, trochę kwaskowy, mięciutki, aksamitny i trochę chrupiący, no i wygląda wystrzałowo. Moje dzieci zapytały czy walentynki mogą być co drugi dzień. Musiałam obiecać, że przygotuję ten deser ponownie za kilka dni.


Składniki:
400ml mleka
4 łyżki płatków jaglanych
1 duża łyżka kakao
5 łyżki syropu klonowego
2 duże łyżki masła orzechowego
gorąca woda
szczypta soli
borówki amerykańskie
granat

więcej»

Ciasto drożdżowe lubię od zawsze. Co ciekawe wcale nie musi być bardzo świeże. Takie lekko sczerstwiałe z masłem albo z masłem i dżemem lubię chyba najbardziej. Do tego musi być obowiązkowo gorzka i mocna herbata.


Kiedy tylko mam okazję kupuję w mojej ulubionej piekarni drożdżowe bułeczki, które tam nazywane są rwańcami. Z wierzchu zawsze posypane są grubym cukrem. Dziś zrobiłam swoje rwańca. Dla odmiany i z sentymentu zrobiłam je z waniliową kruszonką. Dokładnie taką, jaką robiła moja mama.


Składniki:
350g mąki
4g drożdży instant
175ml mleka
40g masła
75g cukru
szczypta soli
kruszonka
25g masła
50g mąki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
30g cukru pudru

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony