Ostatnie komentarze

Pamiętacie kryzysowe słodycze w czasach kiedy na półkach w sklepach ze słodyczy były tylko wyroby czekoladopodobne, które z czekoladą nie miały nic wspólnego? Pewnie wiele osób pamięta i również pamiętamy jak nasze mamy ratowały się przygotowując słodycze we własnej kuchni. Poza ciastami moja mama robiła lizaki z cukru barwione sokiem malinowym, owsiane kuleczki i szyszki z preparowanego ryżu. Robiło się je błyskawicznie a spragnione słodyczy dzieci zjadały je równie szybka.


Choć na szczęście te czasy są już za nami o owsiane kulki zwane truflami przygotowuję bardzo często. Dziś chciałaby zaproponować błyskawiczne orzechowe batoniki przygotowane na bazie masła orzechowego i ryżu ekspandowanego. Są proste w przygotowaniu i naprawdę bardzo smaczne. Zaproście do pracy w kuchni dzieci. Będą szczęśliwe, że przygotują deser własnoręcznie. Polecam.


Składniki:
4 łyżki masła orzechowego
150g białej czekolady
75-100g ryżu ekspandowanego
50g gorzkiej czekolady
garść pistacji

wiÄ™cej»

Zima i grudzień nieodłącznie wszystkim kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia, rodzinną atmosferą i korzennym aromatem świątecznych wypieków. RDziś razem z zaczynającym się adwentem i ja zaprosiłam do domu ciepły aromat cynamonowych bułeczek, które cudownie smakują z kubkiem gorącego kakao. Są również doskonałym dodatkiem do szkolnego drugiego śniadania. Włożyłam je do śniadaniówki mojej córki i bardzo żałuję, że nie widziałam jej miny, kiedy otworzyła pudełko z pachnącą zawartością. Myślę że w tym roku cynamonowe bułeczki upiekę jeszcze nie raz.


Składniki:
ciasto:
250g mÄ…ki pszennej
7g suchych drożdży
1 jajko
75g brÄ…zowego cukru
125ml mleka
40g roztopionego masła
szczypta soli
nadzienie:
70 g masła
20 g cynamonu w proszku
2 łyżki cukru wanilinowego
70g brÄ…zowego cukru
3 łyżki skórki z cytryny
cytrynowy lukier

wiÄ™cej»

Chyba zima jest coraz bliżej. Na naszym stole pojawiło się ciasto czekoladowe, które często robię właśnie wtedy, kiedy za oknem szaro buro i ciemno. Moje dzieci bardzo je lubią. Czasem myślę, że ciasto czekoladowe, albo czekoladowe babeczki mogłabym robić co tydzień i nigdy by im się nie znudziło. Chyba jednak nie będę tego sprawdzać, nie chciałabym pozbawiać się szarlotki, albo ciasta ze śliwkami. Przecież przygotowuję desery nie tylko dla dzieci.


Składniki (blaszka 20 na 20cm)
100g czekolady
100g masła
2 łyżki kakao
50ml wody
125g cukruS
130g mÄ…ki
3 łyżki mielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 banan
2 łyżki jogurtu naturalnego
polewa czekoladowa
płatki migdałów

wiÄ™cej»

Jednym z najbardziej wdzięcznych i smakowitych słodkich odkryć ostatniego roku jest dla mnie chyba tarta rustykalna. W sumie nie ma chyba mniej wymagającego ciasta niż ona. Poza dobrymi składnikami trzeba umieć tylko szybko zagnieść gładkie kruche ciasto. Naprawdę nic więcej nawet wałkować ciasto można byle jak. Nie trzeba przejmować się nierównymi brzegami i nie trzeba brudzić formy do ciasta. Pasują do tego ciasta chyba niego wszystkie twarde owoce. Doskonałe jest z gruszkami, jabłkami, brzoskwiniami czy nektarynkami. Najbardziej chyba smakuje mi jednak ze śliwkami. Pięknie pachnie doskonale smakuje fantastycznie wygląda i nie wymaga dużej ilości pracy. Słowem ciasto doskonałe.


Składniki:
ciasto
130g mÄ…ki pszennej
3 łyżki mąki razowej
4 łyżki mielonych migdałów
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki śmietany
120g masła
wypełnienie
6 śliwek
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mąki pszennej
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki mleka

wiÄ™cej»

Jesień nieuchronnie oznacza, że zaraz będzie zima, która jest chyba najbardziej nielubianą przeze mnie pora roku. Nie lubię skrajności: ani upałów ani przesadnego chłodu i śniegu. Na niekorzyść zimy przemawia jednak chyba najbardziej krótki dzień i brak słońca. Teraz jednak staram się nie zaprzątać sobie głowy zimową aurą i cieszyć pięknem i smakami jesieni.


Jeśli jesień to śliwki, piękne żółte, bordowe i fioletowe. Można je jeść bez końca. Najbardziej smakują mi w cieście, ale doskonałe są również w deserach, sałatkach i powidłach. Dziś tak jak obiecałam moim dzieciom odwrócone ciasto ze śliwkami. Było puszyste, wilgotne i słodkie, takie jak najbardziej lubimy.


Składniki:
280g mÄ…ki
125g brÄ…zowego cukru
80g masła
250ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli
8 śliwek
120g brÄ…zowego cukru

wiÄ™cej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony