Latem wszystko dla mnie mogłoby być z truskawkami: sałatki, desery, na obiad makaron i ryż. Trzeba ich jeść duuuużo i szybko, bo sezon truskawkowy tak szybko się kończy. Dziś mimo, że już jesień (od czego są mrożonki) proponuję truskawkową wersję deseru z nasionami chia. Tym razem jednak nie dodałam ani jogurtu ani mleka kokosowego do nasion chia. Dosypałam nasion bezpośrednio do musu truskawkowego. Grecki jogurt bez cukru był tylko zwieńczeniem deseru. Tak powstał deser idealny: lekki, zdrowy i bardzo smaczny. Przygotuj go rano, bo nasiona chia potrzebują czasu żeby namoknąć. Potem delektuj się perfekcyjnym podwieczorkiem albo deserem po obiedzie.
Składniki:
1 kg truskawek
2-3 łyżki jasnego miodu
1 łyżka soku z cytryny
3-4 łyżki nasion chia
150g greckiego jogurtu