Groszek cukrowy wygląda niepozornie przez co jest często omijany na straganach z warzywami. A niesłusznie, bo ma mnóstwo ciekawych właściwości. Zawiera sporo antyoksydantów hamujących proces starzenia organizmu. Zawarta w nim luteina korzystnie wpływa na wzrok, a witaminy C, B, A, E, K i kwas foliowy wpływają na wzmocnienie odporności naszego organizmu. Groszek jest również bogatym źródłem potasu, żelaza, fosforu, cynku, magnezu i wapnia.
Groszek cukrowy to jedyny rodzaj groszku, który można jeść na surowo razem ze strączkiem. Można go również gotować tradycyjnie w wodzie, na parze lub smażyć. Żeby zachował swój piękny intensywny kolor można do gotowania dodać odrobinę octu.
Dzisiaj chciałabym zaproponować błyskawiczną przekąskę ze smażonego groszku. Wygląda pięknie i jeszcze lepiej smakuje. Spróbujcie sami!
Składniki:
2 garście groszku cukrowego
1 ząbek czosnku
papryczka chili
pół granatu
garść orzechów nerkowca
1 łyżka oliwy
sól, pieprz