Ostatnie komentarze

Kiedyś na pierwsze nowalijki czekaliśmy tak samo niecierpliwie jak na pomidory czy truskawki. Teraz można świeże rzodkiewki kupić przez cały rok, przestały być więc czymś wyjątkowym. Lubimy je jednak nadal. Najbardziej w twarożku ze szczypiorkiem, ale także jako doskonały chrupiący dodatek do letniego chłodnika czy jako składnik wiosennych sałatek.


Dziś chciałabym zaproponować doskonałą przekąskę z rzodkiewki ... na ciepło. Dobrze nam znana rzodkiewka jest bowiem wyjątkowo smaczna kiedy upieczemy ją w piekarniku z ulubionymi ziołami. Już tak podana znika w kilka chwil. Jeśli doprawimy ją natką pietruszki odrobiną cytryny i podprażonymi płatkami migdałów zmienia się w niezwykłą, prostą sałatkę.


Składniki (2 porcje)
pęczek rzodkiewki
2 łyżki oliwy
pół łyżeczki skórki i soku z cytryny
1 łyżeczka posiekanej natki z pietruszki
papryczka chili
3 łyżki uprażonych płatków migdałowych
sól, pieprz

wiÄ™cej»

Kuchenną królową jesieni jest niewątpliwie dynia. W październiku i listopadzie gości w mojej kuchni bardzo często. Lubię jej delikatny smak i piękny kolor. W tym roku poza tradycyjną zupą dyniową z mleczkiem kokosowym, którą robiłam już kilka razy najczęściej pojawiają się sałatki. Kolorowe smakowite są doskonałą jesienną propozycją na lekki obiad lub równie lekką kolację. Jeśli potrzebujecie czegoś bardziej treściwego dodajcie do sałatki kawałki upieczonego mięsa. Zapewniam, że współpracownicy będą Wam zazdrościć takiej zawartości lunchowego pojemniczka.


Dziś propozycja kolorowej sałatki z dyni, komosy ryżowej, szpinaku i soczystych cząstek granatu. Ja dodałam jeszcze pokruszony ser feta i moje ukochane podprażone orzechy nerkowca. Prosty sos winegret dopełnił dzieła.


Składniki
pół dyni piżmowej
2 łyżki oliwy
1 łyżka posiekanego rozmarynu
sól, pieprz
pół owocu granatu
100g sera feta
100g komosy ryżowej
200g szpinaku
garść orzechów nerkowca
1 łyżka masła
sos winegret

wiÄ™cej»

Czasem w sałatkach im mniej składników tym lepiej. Dziś mam dla was propozycję na taką efektowną prostą i kolorową sałatkę. Podstawą do niej jest fasolka. Możecie użyć zwykłej zielonej fasolki szparagowej. Ponieważ mój mąż robi zakupy na pobliskim bazarku to ja używałam fasolki typu mamut. Właściwie różni się od klasycznej fasolki szparagowej jedynie szerokością strączków. Jest bogatym źródłem kwasu foliowego, błonnika. Jest również niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny zatem jest polecana dla chorych na cukrzycę. Ciekawym dodatkiem do tej sałatki są orzechy – dodajcie te, które lubicie najbardziej a także czerwona fasola. Zamarynowałam ją na chwile w soku z cytryny i syropie klonowym. Marynatę tę wykorzystajcie potem jako składnik sosu do sałatki.


Skladniki
0,5 kg fasolki mamut
100g malin
100g sera feta
1 mała czerwona cebula
4 łyżki soku z cytryny
3 łyżki syropu klonowego
2 łyżki oliwy
garść orzechów nerkowca
natka pietruszki i listki mięty

wiÄ™cej»

Kiedy latem na straganach pojawia się fasolka szparagowa i jej cena nie przyprawia o ból głowy i portfela jest częstym goście ma naszych talerzach. Po pierwszym zachłyśnięciu się sezonową nowością i zjadaniu wszystkiego do ostatniej fasolki przychodzi taki czas, że okazuje się, że na obiad ugotowałam za dużo. Wtedy przychodzi czas na sałatki.


Sałatki są doskonałym sposobem na wykorzystanie resztek, których jest za mało na jakieś inne sensowne danie. Dziś propozycja sałatki z żółtą fasolką szparagową. Świeży ogórek, papryczka chili, nektarynka i wędzony pstrąg tęczowy doskonale smakowały i wyglądały w towarzystwie fasolki. Do tego jeszcze lekko kwaskowy miodowo-cytrynowy sos i ... po obiadowej fasolce po chwili nie było śladu.


Składniki
ugotowana fasolka szparagowa
kilka liści sałaty
150g wędzonego pstrąga
1 nektarynka
2 małe świeże ogórki
pół papryczki chili
garść orzechów nerkowca
sos
2 łyżki oliwy
1 łyżka wody
1 łyżka miodu
2 łyżki soku z cytryny

wiÄ™cej»

W weekendy najczęściej gotuję tradycyjnie, bo moje dzieci lubią zjeść na obiad mięso. Ja i mój mąż w ciągu tygodnia, kiedy dzieci jedzą obiady w szkołach raczej unikamy mięsa. Wolimy sałatki kasze, warzywa i owocowe musy. Dodatkowo letnie upały nie zachęcają nas do jedzenia sutych mięsnych potraw. Czasami bardziej dla smaku, niż z powodu potrzeb przemycam w sałatkach bardziej treściwy dodatek.


Na wędzony boczek, który dziś dodałam do sałatki, daję się skusić niezwykle rzadko. Chrupiące paseczki boczki doskonale komponowały się z grillowaną cykorią i ostrą truskawkową salsą. Może chipsy z boczku okażą się zachętą dla tych, którzy gustują w bardziej mięsnych daniach. Do tej pory cykorię traktowałam raczej jak sałatę, chrupiący zdecydowany w smaku dodatek do sałatek. Dziś po raz pierwszy wypróbowałam inną sposób podania i powiem Wam, że była naprawdę smaczna.


Składniki (2 porcje)
2 cykorie
8 cienkich plastrów wędzonego boczku
salsa:
8 truskawek
pół papryczki chili
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
¼ cebuli
2 łyżki posiekanych orzechów nerkowca
łyżeczka miodu
2 łyżki soku z cytryny

wiÄ™cej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony