Pieczone rzodkiewki - niecodzienna pyszna przekÄ…ska
Kiedyś na pierwsze nowalijki czekaliśmy tak samo niecierpliwie jak na pomidory czy truskawki. Teraz można świeże rzodkiewki kupić przez cały rok, przestały być więc czymś wyjątkowym. Lubimy je jednak nadal. Najbardziej w twarożku ze szczypiorkiem, ale także jako doskonały chrupiący dodatek do letniego chłodnika czy jako składnik wiosennych sałatek.
Dziś chciałabym zaproponować doskonałą przekąskę z rzodkiewki ... na ciepło. Dobrze nam znana rzodkiewka jest bowiem wyjątkowo smaczna kiedy upieczemy ją w piekarniku z ulubionymi ziołami. Już tak podana znika w kilka chwil. Jeśli doprawimy ją natką pietruszki odrobiną cytryny i podprażonymi płatkami migdałów zmienia się w niezwykłą, prostą sałatkę.
Składniki (2 porcje)
pęczek rzodkiewki
2 łyżki oliwy
pół łyżeczki skórki i soku z cytryny
1 łyżeczka posiekanej natki z pietruszki
papryczka chili
3 łyżki uprażonych płatków migdałowych
sól, pieprz