Wiosenna sałatka ze szparagami
Sezon na szparagi trwa niezwykle krótko. Najpiękniejsze i najświeższe można kupić na przełomie maja i czerwca, choć pierwsze pojawiają się w sklepach już pod koniec kwietnia. Szparagi są zdrowe, niskokaloryczne i przede wszystkim bardzo smaczne. Są bogatym źródłem witamin B, C, K, soli mineralnych, żelaza, potasu, fosforu, beta-karotenu, kwasu foliowego. Wspomagają koncentrację i pamięć, oczyszczają organizm pozytywnie działając na nerki i wątrobę.
Ja najbardziej lubię zielone ale i białe znajdują wielu swoich amatorów. Są doskonałym składnikiem sałatek i zup a młode i cienkie szparagi można jeść na surowo. Dziś propozycja połączenia zielonych szparagów z typowo wiosennymi warzywami ogórkiem i rzodkiewkami. Sałatka ta podana z delikatnym jogurtowym sosem może byś doskonałą lekkostrawną kolacją lub przekąską w upalny dzień.
Składniki (na dwie porcje):
dwie garście sałaty
2 ogórki gruntowe
4 rzodkiewki
10 zielonych szparagów
3 jajka
garść posiekanego szczypiorku
łyżeczka cukru,
łyżeczka soli