Sałatka z bobem i suszonymi pomidorami
Bób jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Jego ziarna znajdowano w wykopaliskach Troi, epoki brązu i średniowiecza. Był niezastąpionym pokarmem biedaków– pożywnym i tanim, a łatwym do przechowywania. Dziś bób powszechnie jada się w Chinach, gdzie uprawiany jest od 5000 lat, a ponad połowa światowych upraw znajduje się na chińskich polach.
Bób jest bardzo wartościowym produktem dla wegetarian z racji wysokiej zawartości białka, błonnika oraz witamin: B1, B2, PP, C i prowitaminy A.
Niewiele osób wie, że w Egipcie składano go w ofierze zmarłym, bo uznawano był za symbol śmierci a także ofiarowywano parze młodej z życzeniami dochowania się męskiego potomka.
My najczęściej jadamy bób po prostu ugotowany w lekko osolonej wodzie. Dziś dodałam go do sałatki. Smakował świetnie w towarzystwie suszonych pomidorów i świeżego ogórka.