Ostatnie komentarze

Ze wszystkich dni w tygodniu najbardziej lubimy piątek wieczorem. Smaczna kolacja, czasem lampka wina, jakiś film, rozmowa i chwila oddechu po długim burzliwym tygodniu.


Czasem jest to jedyny czas tylko dla nas. Nasze dzieci dokładnie wykorzystują każdą naszą wolną chwilę, także weekendy, choć teoretycznie wolne, mamy zwykle wypełnione po brzegi. Nie wiem czy Wy też w piątek zakładacie, że w weekend zrobicie to i tamto a potem rzeczywistość weryfikuje plany i w niedzielę wieczorem lista spraw do załatwienia jest równie długa jak w piątek.


Dzisiaj przepis na moją ostatnią piątkowa propozycję. Kolacja była lekka, bardzo smaczna. W zależności od wielkości dania możecie przepis wykorzystać również do przygotowania efektownej obiadowej przystawki.


Składniki (2 porcje):
3 buraki
125g koziego sera
10 orzechów włoskich
5 łyżek miodu
2 łyżki soku z cytryny

wiÄ™cej»

Jesień na straganach kojarzy mi się z pięknymi cukiniami, dyniami oraz gruszkami, jabłkami i śliwkami w różnych kolorach i wielkościach. Dzisiaj postanowiłam pomieszać jesienne warzywa z owocami i powstała sałatka na bazie dyni z serem feta ze śliwkami przyprawionymi miodem cynamonem i papryczką chili. Całości dopełniły listki natki z pietruszki oraz orzechy włoskie. Jesień na talerzu zarówno w smaku i jak i kolorach.


Pamiętajcie, żeby wybrać twarde śliwki a dynię upiec al. dente. Rozpaćkane warzywa i owoce nie będą pięknie wyglądały i konsystencja sałatki będzie pozostawiała wiele do życzenia.


Składniki:
400g dyni
3 łyżki oliwy,
łyżka świeżego rozmarynu
łyżeczka suszonego tymianku
100g sera feta
4 śliwki

wiÄ™cej»

Czasami intrygują mnie przepisy na sałatki, w których jest minimalna ilość składników. Dwa, trzy połączone sosem sprawiają że jemy niewiarygodną, zaskakującą kompozycję. Podobno najtrudniej wpaść na najprostsze pomysły.


Dziś pomysł na sałatkę, w której również składników jest bardzo niewiele. Jej tajemnicą jest grillowana brzoskwinia, która ma ciekawy smak i wygląda bardzo dekoracyjnie. Pamiętajcie jednak, żeby wybrać dojrzałe, ale twarde owoce. Muszą być słodkie ale nie mogą rozpaść się podczas grillowania. Doskonałym dodatkiem do niej są orzechy. Ja dodałam włoskie, ale równie dobrze możecie dodać orzechy pekan lub po prostu uprażone na suchej patelni migdały.


Składniki (2 porcje):
300g fasolki szparagowej
100g sera pleśniowego
1 brzoskwinia
10 orzechów włoskich
sos:
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 zÄ…bek czosnku
3 łyżki posiekanej natki z pietruszki
sól, pieprz

wiÄ™cej»

Wiele lat temu vademecum wiadomości dla młodych gospodyń domowych była „Kuchnia Polska". Zawierała ona nie tylko przepisy na typowe dania z polskiego stołu jak i bardziej egzotyczne dania z dziczyzny, ryb i owoców morza. Autorzy zamieścili w niej również przepisy na domowe nalewki i ziołowe lekarstwa, podpowiedzi jak udekorować dom i dbać o domowe ognisko.


Książka cieszyła się dobrą opinią i zainteresowaniem i doczekała się wielu wznowień. Ostatnie wydania skupiły się wprawdzie głównie na przepisach, ale i tak warto do niej zajrzeć. Każda z gospodyń domowych ma swoje własne ulubione źródła przepisów i porad domowych. Czasem jest to prasa, czasem kolejne tomy książek konkretnego wydawnictwa, czasem strony internetowe.


Mnie szczególnie przypadła do gustu strona Lidla. Wiem, że przepisy w niej zawarte są nastawione na promocję produktów sprzedawanych w sklepie ale i tak lubię w wyszukać w niej jakąś smakowitą propozycję. Czasem staram się wiernie je odtworzyć, czasem traktuję je tylko jako inspirację.


I tym razem strona Lidla mnie nie zawiodła. Znalazłam w niej przepis na sałatkę z soczewicy, gruszki i sera feta. Na pierwszy rzut oka składniki zupełnie do siebie nie pasują, ale kompozycja zaskakuje ciekawym smakiem. Od siebie do przepisu dorzuciłam migdały oraz natkę pietruszki. W mojej opinii wzbogaciły smak sałatki.

wiÄ™cej»

Kiedy moja córka wraca z jakiegoś dłuższego wyjazdu, staram się przygotować dla niej coś wyjątkowego do jedzenia. Może to być coś, co szczególnie lubi, lub coś, co będzie dla niej niespodzianką. Nie inaczej było w przypadku tegorocznego powrotu z obozu sportowego.


Młody ugotowany bób, to jest to, co tygrysy lubią najbardziej. Zwłaszcza taki gorący parzący w palce, który moja rodzina pochłania bez obierania ze skórki. Moją tegoroczną niespodziankę oparłam na tym właśnie warzywie. Zrobiłam lekką sałatkę z tuńczykiem z naszym ulubionym musztardowo miodowym sosem. Moja córka mlasnęła z uznaniem i oceniała sałatkę 10 na 10.


Składniki:
0,5kg bobu
1 świeża papryka
cebuli dymka
20 migdałów
puszka tuńczyka w oleju
1 duży pomidor
listki bazylii

wiÄ™cej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony