Ostatnie komentarze

W poradniku „Praktyczna Pani" nr 2 1939 roku czytamy jakie potrawy należy serwować w jakich naczyniach:


„ (...) Do ryb używa się wąskich długich półmisków, do mięs również podłużnych ale nieco szerszych, jarzyny i galarety układa się na półmiskach okrągłych. Sałaty i kompot podaje się w salaterkach, które mogą być szklane lub kryształowe, potrawy zapiekane podaje się wprost z pieca w naczyniach ogniotrwałych otoczonych zgrabnie upiętą białą serwetą (...)".


Dziś do tych zasad savoir-vivre podchodzimy nieco mniej rygorystycznie a rodzaje talerzy salaterek i półmisków często zależą od fantazji gospodyni. Muszle, deski, kafelki to tylko niektóre pomysły na inne serwowanie potraw. Moja dzisiejsza sałatka trafiła na stół w takim niecodziennym naczyniu. Wyglądała inaczej, ciekawie i ... naczyń nie trzeba było zmywać.


Składniki:
1 duży grapefruit
150g wędzonego łososia
100g paluszków krabowych
1 łodyga selera naciowego

więcej»

Dla większości z nas poranki to najtrudniejszy moment w ciągu dnia. Dla mnie szczególnie wtedy, kiedy muszę wcześnie wstać. Bardzo tego nie lubię, ale trzeba stawiać czoła prozie codzienności. Niezależnie od tego jak bardzo staram się pospieszyć własne dzieci to przygotowania nie idą szybciej. Jedynym efektem jest zdenerwowanie. Ponieważ nigdy nie udaje mi się wstać przed budzikiem to wszystkie pomysły, które przyspieszają poranne czynności są na wagę złota. Jednym z nich pomysł na śniadanie. Atrakcyjne i smaczne spowoduje, że domownicy będą chętniej je zjadali a i atmosfera znacznie się poprawi.


Płatki owsiane zapamiętane z dzieciństwa są traumą dla wielu z nas. Dziś przygotowałam je w innej wersji. Moje letnie śniadanie zostało uatrakcyjnione uwielbianymi przez wszystkich truskawkami, chrupiącymi orzechami i miodem. Spróbujcie tej wersji może i Wam będzie smakowało.


Składniki:
60g płatków owsianych górskich
10 truskawek
40g orzechów

więcej»

Wszystkie dzieci lubią parówki. Pewnie specjaliści od zdrowej żywności kręcą teraz głowami ale czasem parówki na kolację są zbawieniem dla zmęczonych rodziców lub ratunkiem dla tych, których dzieci nic nie chcą jeść.


Nie należę do drugiej grupy, bo moje dzieci z mniejszymi lub większymi oporami zjadają wszystko, co im podam ale zmęczenie dopada mnie czasem takie, że nawet myślenie o kolacji przekracza moje możliwości. Na szczęście jakość niektórych parówek znacznie się poprawiła a ilość mięsa w mięsie jest zaskakująco wysoka. Przy odrobinie szczęścia znajdziemy w naszym osiedlowym sklepie parówki, w których ilość mięsa wynosi 93 lub nawet 97%. Kupujmy dobre jakościowo parówki, które po przekrojeniu są sprężyste, twarde i brązowe a nie miękkie i różowe.


Ja najczęściej kupuję parówki z szynki firmy Sokołów lub Pikok i z takich zrobiłam dzisiejszą kolację. Proponuję wam pieczone parówki zawinięte w ser i ciasto francuskie. Danie podobno pyszne – wierzę moim dzieciom – bo kolacja zniknęła zanim się obejrzałam. Choć nie jestem przekonana, że moja córka wie jak smakowała - ilość ketchupu znacznie przewyższała pozostałą zawartość talerza.


Składniki:
parówki
schłodzone ciasto francuskie
ser żółty
mleko
oregano

więcej»
08Cze2016

Dzisiaj chciałabym zaproponować wam prawdziwie letni deser. Truskawki są przecież zapowiedzią zbliżającego się wakacyjnego sezonu.


Połączenie chrupiącego ciasta francuskiego z lekką nutą cynamonową z śmietankowym kremem i dużą ilością truskawek wygląda jak malowniczy bałagan z talerzu. Nie da się go również elegancko zjeść, ale rozanielone miny umazanych kremem i truskawkami dzieciaków były bezcenne.


Podobny deser przygotowywany był podczas porannego programu Dzień Dobry TVN. Wydaje się, że inspiracją do przygotowania tego deseru był francuski mille-feuille lub brzmiąca bardziej znajomo napoleonka.


Tradycyjnie, mille-feuille składa się z trzech warstw ciasta francuskiego ułożonego na przemian z dwoma warstwami kremu lub z bitej śmietany i dżemu. Wierzchnia warstwa ciasta jest posypana cukrem pudrem, kakao, lub udekorowana polewą czekoladową.


Składniki (4 porcje)
1 opakowanie schłodzonego ciasta francuskiego
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka cynamonu
2 łyżki mleka
250g serka mascarpone

więcej»

Ziemniaki wywodzą się z Ameryki Południowej, gdzie hodowano je już 8 tysięcy lat temu. Do Europy zostały przywiezione w XVI wieku, w ciągu następnych stuleci stały się jedną z najważniejszych części wielu kuchni z całego świata.


Początkowo uważano, że bulwy wywołują choroby u ludzi i zwierząt. Z tego też powodu ziemniak był najpierw rośliną ozdobną. W Polsce uprawa ziemniaków, początkowo również jako rośliny ozdobnej, rozpoczęła się za panowania Jana Sobieskiego, który przywiózł sadzonki z wyprawy pod Wiedeń. Dziś wielu nie wyobraża sobie obiadu bez ziemniaków. Są one po kukurydzy, ryżu i pszenicy czwartą pod względem produkcji rośliną uprawną.


Młode ziemniaki najbardziej smakują nam oczyszczone i ugotowane z masłem i koperkiem podane z chłodnym kefirem. Nie ma smaczniejszego obiadu w upalny letni dzień. Młode ziemniaki mogą być również doskonałym składnikiem na przykład sałatek. Dziś propozycja takiego właśnie dania, które doskonale sprawdzi się jako lekki obiad lub kolacja.


Składniki:
0,5kg młodych ziemniaków
2 nieduże ogórki małosolne
2 rzodkiewki
mała łodyga selera naciowego

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką cookies.

Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Zamknij