Kropkowa zabawa - pierwsze ciasto mojej córki
Jak wykorzystać nudę młodego człowieka. Może w kuchni? Z nudów mojej córki powstał deser – orzechowo czekoladowe ciasto z kolorowymi drażetkami.
Jak wykorzystać nudę młodego człowieka. Może w kuchni? Z nudów mojej córki powstał deser – orzechowo czekoladowe ciasto z kolorowymi drażetkami.
Chłodnik to najbardziej letnia zupa jaka przychodzi mi do głowy. Lekka, orzeźwiająca, choć nie zawsze taka była. Kiedyś była gotowana na wywarze mięsnym z dodatkiem raków, cielęciny lub ryb.
Dzikie maliny rosły już w czasach prehistorycznych a do nas przywędrowały z Azji Mniejszej lub Ameryki Północnej. Krzak malin można wykorzystać praktycznie w całości. Piękne czerwone owoce nadają się do przygotowania deserów, ciast, soków, nalewek lub zjedzenia wprost z krzaka. Dzisiaj przepis na maleńkie, delikatne i bardzo efektowne malinowe całuski.
Żółta, zielona, czerwona, czarna. To nie lista znanych kolorów tęczy ale rodzaje soczewicy. Każda z nich smakuje inaczej i każdą możesz wykorzystać do innych celów. Robiłam już zupę z czerwonej soczewicy. Była gęsta i treściwa. Tym razem zupa z zielonej. Równie smaczna, choć zupełnie inna. Moje dzieci orzekły, że przypomina trochę grochówkę.
Kupujecie czekoladowe ozdoby do dekoracji ciast, ciasteczek i deserów? Ja też tak dobiłam. Okazuje się, że ich wykonanie jest zupełnie proste. Spróbujcie i wy.