Ostatnie komentarze
09Wrz2015

Dziś od samego rana pada. Niby wiadomo, że deszcz potrzebny, ale przez aurę za oknem zapachniało jesienią. W takie dni aż chce się zjeść coś dobrego, słodkiego, ciepłego - najlepiej z czekoladą.

 

Dziś moja propozycja na poprawę nastroju: grillowane banany ze skarmelizowanym cukrem, lodami, bitą śmietaną i czekoladą. Brzmi wspaniale i bardzo słodko, prawda?

 

Składniki:

4 banany

4 łyżki brązowego cukru

4 łyżki startej na tarce gorzkiej czekolady

4 kulki lodów waniliowych

bita śmietana

listki mięty

więcej»

Przepis na tę zupę znalazłam w jakiejś starej książce kucharskiej. Zainteresowała mnie ze względu na wyjątkowo krótki czas gotowania. Rzeczywiście wydaje się, że przygotowanie składników zabiera więcej czasu niż samo gotowanie. Zupa jest idealna na tak zwany trudny dzień, kiedy mimo szczerych wysiłków na wszystko brakuje czasu.

 

Składniki:

120g cukinii

100g marchewki

50g pietruszki

½ cebuli

1 ząbek czosnku

100g masła

1 bulionetka warzywna

1 ½ szklanki wody

½ szklanki mleka

sól, pieprz

2 łyżki posiekanego koperku

więcej»

W domu mojej babci kolacja musiała być zawsze. Kiedy obiad był szczególnie obfity lub podamy zbyt późno, na pytanie, czy seniorka będzie jadła kolację odpowiadała „Tak, ale letką". To jeden z ciepłych obrazów, w których zapamiętałam moją babcię.

 

Dzisiaj propozycja na taką „letką" kolację – warstwowa sałatka z pomidorami. Warto ją zrobić w lato, kiedy pomidory pachną pomidorami i mają piękny dojrzały kolor.

 

Składniki:

2 duże pomidory

1 jajko

garść posiekanego szczypiorku

kilka listków rukoli

więcej»

Wakacje mają jedną podstawową właściwość: pokazują jak dużo czasu zajmuje współczesna szkoła. Kiedy teraz myślę, o nauce, projektach, prezentacjach, które są właściwie obowiązkiem mojej córki a pochłaniają w znacznej mierze również mój prywatny czas, to świeżo ufarbowany włos mi się jeży na głowie. Minęły już prawie wakacje a ja jeszcze porządnie nie odpoczęłam. Delektuję się więc wolnym popołudniowym czasem i celebruję kolacje.

 

Dziś propozycja na prostą ale pyszną sałatkę z zielonej fasolki szparagowej z łososiem. Jeśli nie lubicie mocnego smaku czosnku opuśćcie ten składnik, albo dodajcie go mniej.

 

Składniki:

250g zielonej fasolki szparagowej

100g łososia wędzonego na zimno

więcej»
24Sie2015

Nie przepadam za grzybami. W zasadzie gotuję z nich tradycyjną wigilijną zupę grzybową. Czasem używam też pieczarek, choć niektórzy uważają, że pieczarki to nie grzyby. Wyjątek robię też dla boczniaków i kurek. Te ostatnie kuszą mnie w lato pięknym kolorem i zapachem lasu.

 

Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na zupę kurkową.

 

Składniki:

250g kurek

1 marchewka

1 pietruszka

3 ziemniaki

kawałek pora

1/4  selera

cebula

100g masła

1 warzywna bulionetka

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony