Lekki torcik truskawkowy
Sezon truskawkowy właśnie się zaczął. Czas na potrawy, z tymi pięknymi i pysznymi owocami w roli głównej. Dziś przepis na prosty lekki torcik truskawkowy na niecodziennym owsiano-czekoladowym spodzie.
Sezon truskawkowy właśnie się zaczął. Czas na potrawy, z tymi pięknymi i pysznymi owocami w roli głównej. Dziś przepis na prosty lekki torcik truskawkowy na niecodziennym owsiano-czekoladowym spodzie.
Czy wiecie kto i kiedy odchudził polską szlachecką kuchnię? Był to Paweł Tremo, kucharz króla Stanisława Augusta. Jednym z dań, które pojawiało się na królewskim stole była zupa cebulowa. Wyjątkowo prosta w wykonaniu, wykwintna i smaczna może stanowić miłą odmianę na naszych stołach.
Wiosna w tym roku jakaś taka chłodna i deszczowa. Niech więc chociaż na stole będzie kolorowo i smacznie. Może się pora roku zawstydzi i dopasuje do nastroju.
Każda gospodyni domowa ma swoje stare pieczołowicie przechowywane przepisy. Może są one przekazywane z mamy na córkę, może babcia powierza je swojej wnuczce. Moim przepisem, który w kuchennej spuściźnie przekazała mi mama jest przepis na murzynka.
Moja mama robiła szarlotkę „w kratkę", górną warstwę ciasta kroiła w paseczki i układała drabinki na uprażonych jabłkach. Ja lubię połączenie jabłek i brzoskwiń dlatego tradycyjną szarlotkę wzbogaciłam o te właśnie owoce.