Ostatnie komentarze

 

Soczewica jest wspaniałym, choć niedocenianym, składnikiem gęstych zup. Jeśli dodamy do niej warzywa, zioła, do zupy włożymy kiełbaski otrzymamy typowe niemieckie jednogarnkowe danie obiadowe. Treściwa, sycąca, doskonała na zimowy posiłek. Jeśli chcemy zrobić ją zgodnie z niemieckimi tradycjami, trzeba dodać do niej ocet. Ja wolę wersję bez octu.

więcej»
27Lut2015

 

Bardzo lubimy racuchy z jabłkami. Dziś jednak okazało się, że znacznie smaczniejsze niż klasyczne placki są jabłka w cieście. Niezbyt słodkie ciasto okrywa cienką warstwą lekko kwaskowe jabłko. Jabłka jest znacznie więcej niż w plackach i może dlatego tak nam zasmakowało.

więcej»

 

W mojej rodzinie nikt specjalnie za brukselką nie przepada. Sałatkę z tym warzywem robię więc wtedy, kiedy rodzina je obiad poza domem. Jest doskonała na ciepło, jako danie główne, może być dodatkiem do obiadowego mięsa. Świetnie smakuje również na zimno. Jeśli chcemy, żeby była bardziej treściwa można dodać kawałki podsmażonej kiełbasy lub wędzonego boczku.

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony